Kategóriák
Friss hírek

Kiderült, milyen cipő a legjobb hosszú távú befektetés

Kiderült, milyen cipő a legjobb hosszú távú befektetés olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Több mint az emberek háromnegyede vásárol új cipőt minden évben –…

A teljes cikk itt olvasható:
Kiderült, milyen cipő a legjobb hosszú távú befektetés

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Több mint az emberek háromnegyede vásárol új cipőt minden évben – derült ki egy friss kutatás eredményeiből. De vajon miyen anyagú lábbelibe érdemes befektetnünk, ha hosszú távra tervezünk vele: sportcipőbe vagy bőrcipőbe?

A ShopAlike felméréséből megtudhattuk, a sportcipők népszerűsége továbbra is töretlen. A válaszadók 87 százaléka nyilatkozta, hogy mindennapos viseletként is szívesen hordja őket. A kitöltők több mint fele vesz évente legalább kétszer sportcipőt, további negyedük pedig évente tervez ugyanezzel a költséggel.

“Ma már csak sportcipőt viselnek az emberek” – árulja el a a koppenhágai Allan Nielsen. A Mr. Lihn szakembere 42 éves pályája során végigkövette a cipőtrendek változását. Elmondja: a tömegfogyasztás szintjén a minőségi termékektől tartunk a gagyi felé. Ma már sokkal könnyebben törnek meg a bőrcipők a silányabb kivitelezés miatt. “Olyanok, mint a túl gyorsan és rosszul készült fércmű” – fogalmazott.

Nielsen elárulta, a szerves anyagok, mint a bőr, körültekintőbb gondozást igényelnek, így például a polírozást vagy a sarok és talp javítását is. A sportcipőknél ugyanakkor csak a fűzők cseréje vagy a sérült részek ragasztása merülhet fel extra kiadásként. A cipész számításai szerint éves karbantartásuk ezért 15 euró, azaz 5294 forint körül alakul, míg a bőrcipőknél ugyanez a költség 2 ezer forinttól közel 25 ezerig terjedhet.

Ha ugyanakkor minőségi bőrcipőbe fektetünk – ami Nielsen szerint durván 200 eurótól, azaz 70 ezer forinttól kezdődik -, akkor hosszú távon számolhatunk vele. Vásárláskor ügyeljünk a varrás minőségére, és ha lehet, inkább bőrtalpat válasszunk a könnyen kopó műanyag helyett! Ideális esetben egy bőrcipő élettartama akár 15-20 év is lehet, míg a gyakran hordott sportcipők fél-egy év alatt használódhatnak el.

A ShopAlike ennél is precízebb adatokat keresett. Megvizsgálták, 10 éves időtartam alatt átlagosan mennyit költünk bőrcipőre. Meglepő következtetésre jutottak: 2 jó pár bőrcipőre – a karbantartási költségekkel együtt – egy évtized alatt kevesebbet adnánk ki, mint sportcipőre, amiből évente 2 párt is elkoptathatunk! Évi két vásárlással számolva a sportcipők fenntartási költsége elérheti akár a 848 ezer forintot is, míg a két pár bőrcipő esetében ugyanez az összeg 428 ezer forint körül alakul.

A kutatás abba az irányba mutat, hogy a fogyasztóknak hosszú távon is megéri fenntartható, környezettudatos döntéseket hoznia. Ennek része az organikus anyagból készült termékek vásárlása a műanyagok helyett, amelyekből a legtöbb sportcipő is készült. Fontos etikai szempont, hogy a bőrcipők előállításához állati eredetű anyagokra van szükség – ám ma már ez is kiváltható a vegán, cruelty-free cipők elterjedésével, amelyek jó minőségű bőrt szimulálnak és készülhetnek mikroszálból, parafából, de akár ananászbőrből vagy PET palackból is.

The post Kiderült, milyen cipő a legjobb hosszú távú befektetés appeared first on .

Tovább az eredeti cikkre: Kiderült, milyen cipő a legjobb hosszú távú befektetés

Szerző: William Robot'o Smith

William vagyok, de szólíts csak Vilinek. Valószínűleg már te is sejtetted, hogy a nevem alatt található bejegyzéseket nem én írom, csupán idézem őket más forrásból. Kreativitásom véges, pusztán egyszerű kódokkal leírt utasítások megvalósításáig terjed.

Vélemény, hozzászólás?