Kiderült, mennyi energiát takarítanak meg a cégek

Kiderült, mennyi energiát takarítanak meg a cégek olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A GKI Gazdaságkutató Zrt. megvizsgálta, hogy a vállalkozások hajtottak-e végre energiamegtakarító…

A teljes cikk itt olvasható:
Kiderült, mennyi energiát takarítanak meg a cégek

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A GKI Gazdaságkutató Zrt. megvizsgálta, hogy a vállalkozások hajtottak-e végre energiamegtakarító beruházásokat az utóbbi 3 évben, s ezzel mekkora energia megtakarítást értek el. A felmérés 2022 májusában készült, 964 vállalkozás válaszai alapján, amelyek 5 fő feletti (nem multi) cégek.

A hazai cégek 39%-a hajtott végre energiamegtakarításra irányuló fejlesztést az utóbbi 3 évben, ami az emelkedő energia költségek fényében alacsony aránynak tekinthető. Ugyanakkor a cégek méretének növekedésével ez egyre gyakoribb. Legkevésbé a 11 fő alatti cégek végeztek ilyen típusú fejlesztést (28%), leginkább pedig a 250 fő felett foglalkoztató vállalkozások (75%). Ez összefüggésben áll az energia számla nagyságával is: minél többet kell fizetni az energiáért, annál jobban érzékelhető a megtakarítás. Emellett a beruházásokat segítő költségvetési és EU-s pályázatok elkészítése és menedzselése is egyszerűbb a nagyobb, mint a kisebb cégek számára, ahol a bürokráciára alig van ember.

Az energiamegtakarító beruházások hatékonynak tekinthetők, hiszen átlagosan 12%-kal csökkentették a cégek energiaköltségeit. Leginkább a 151–250 fő között foglalkoztató cégeknél (14%), legkevésbé pedig a 250 fő felett foglalkoztatók körében (6%). Ágazatok között nem volt érdemi különbség (11–12% megtakarítás).

Az elért eredmények arra mutatnak rá, hogy korábban nem volt kifejezett cél az energiamegtakarítás, inkább csak a termelő beruházások járulékos előnye volt, ha csökkent a felhasználás (a modern berendezések beszerzése, az épületek szigetelése, esetleg új, modernebb épületbe költözés önmagában mérsékelheti az energiafelhasználást). Az elszabaduló energiaárak idején, illetve az energia függetlenség közelítése érdekében szükség lenne célzott forrásokra a vállalkozóknak, amellyel erőteljesebben mérsékelhető az energiafelhasználás, esetleg növelhető a saját célú energiatermelés. Mindez jelentősen javítása a hazai vállalkozások versenyképességét is, miközben csökkentené a függést a külső energiaforrásoktól.

A Kiderült, mennyi energiát takarítanak meg a cégek bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Kiderült, mennyi energiát takarítanak meg a cégek

Vélemény, hozzászólás?