Kicsit nehezebb lesz elutazni a gyönyörű Vanuatuba

Kicsit nehezebb lesz elutazni a gyönyörű Vanuatuba olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Az Európai Bizottság a Vanuatuval kötött vízummentességi megállapodás részleges felfüggesztését javasolja…

A teljes cikk itt olvasható:
Kicsit nehezebb lesz elutazni a gyönyörű Vanuatuba

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Az Európai Bizottság a Vanuatuval kötött vízummentességi megállapodás részleges felfüggesztését javasolja az úgynevezett aranyútlevél-rendszerhez kapcsolódó kockázatok miatt – közölte az uniós bizottság.

Az Európai Unió (EU) és Vanuatu közötti megállapodás értelmében az uniós lakosok és a csendes-óceáni sziget polgárai vízum nélkül utazhatnak egymás területére bármely 180 napos időszakon belül legfeljebb 90 napig tartó tartózkodásra.

A közlemény szerint a vízummentesség felfüggesztésére azért van szükség, hogy mérsékelni lehessen azokat a kockázatokat, amelyeket Vanuatu úgynevezett befektetői állampolgársági rendszere, másnéven aranyútlevél-rendszere jelent az EU és tagállamai biztonságára nézve. Vanuatu útlevélprogramja lehetővé teszi a külföldiek számára, hogy mintegy 130 ezer amerikai dolláros (40,7 millió forintos) befektetés ellenében megkapják az ország állampolgárságát, ezáltal a vízummentes belépés lehetőségét az Európai Unióba.

Az Európai Bizottság javaslata szerint a vanuatui vízummentesség felfüggesztése a 2015. május 25. után kibocsátott útlevelek tulajdonosaira vonatkozna, Vanuatu ugyanis ekkor kezdett jelentős számú útlevelet kiállítani a befektetésekért cserébe. Az ilyen útlevelek birtokosai ezért többé nem utazhatnának vízum nélkül az EU-ba, ugyanakkor megmarad a lehetőségük arra, hogy vízumot kérjenek az uniós látogatáshoz – tették hozzá.

Az Európai Bizottság javaslata alapján az Európai Unió Tanácsa hozhat döntést a vanuatui vízummentesség felfüggesztése ügyében. (MTI)

Tovább az eredeti cikkre: Kicsit nehezebb lesz elutazni a gyönyörű Vanuatuba

Vélemény, hozzászólás?