Volánbusz: három hétig tartó ország- és vármegyebérlet-vizsgálat

Volánbusz: három hétig tartó ország- és vármegyebérlet-vizsgálat olvasható a z közlekedésvilág.hu weboldalán.

A Volánbusz – munkavállalói bevonásával – autóbuszvonalainak több mint felén vizsgálta…

A teljes cikk itt olvasható:
Volánbusz: három hétig tartó ország- és vármegyebérlet-vizsgálat

Ahogy a z közlekedésvilág.hu beszámolt ma róla:

A Volánbusz – munkavállalói bevonásával – autóbuszvonalainak több mint felén vizsgálta 2023. június 26. és július 16. között a május 1-jétől bevezetett ország- és vármegyebérletek használatát. Az akció célja az volt, hogy felmérje az új bérlettípus felszálláskori érvényesítésének működését, feltárja az esetleges nehézségeket, és a tapasztalatok összegzése alapján a társaság megoldást találjon a felmerült problémákra.

Az ország- és vármegyebérletek május 1-jei bevezetése közlekedéstörténeti jelentőségű újítás volt a hazai személyszállítási közszolgáltatás életében. Az új bérlettípusok értékesítésének megkezdését komoly előkészítés, szakmai munka előzte meg, aminek köszönhetően az új díjtermékek bevezetése szinte zökkenőmentesen zajlott a Volánbusz járatain is. A társaság az első időszakban felmerült, a bérletek használatával és érvényesítésével kapcsolatos kisebb problémák részletes feltárása, illetve hatékony kezelése érdekében június végén háromhetes vizsgálatot indított.

A felmérésben részt vett munkavállalók 1548 autóbuszvonal járatain személyesen, kérdőívek segítségével mérték fel az utasok és az autóbusz-vezetők ország- és vármegyebérlet-használattal és -érvényesítéssel kapcsolatos szokásait, valamint a bérletek érvényesítéséhez használt validátorkészülékek működését.

A csúcsidőben és csúcsidőn kívül is végrehajtott felmérés során az utasok 93 százaléka automatikusan érvényesítette a bérletét felszálláskor, tehát elmondható, hogy tájékozottak az új rendszer használatát illetően. A bérletet nem érvényesítő utasok figyelmét az autóbusz-vezetők az esetek túlnyomó többségében felhívták az eljárás elvégzésére. A felmérést végzők megállapították, hogy az autóbusz-vezetők 96 százaléka már az új szabályok betartásával végezte munkáját.

A validátorkészülékek működésének vizsgálata megállapította, hogy a validátorok az esetek több mint 80 százalékában az első vagy legfeljebb a második próbálkozásra érvényesítették a bérleteket.

A vállalat keresi a megoldást a feltárt problémák hatékony kezelésére, ezen belül a validátorok működésével kapcsolatos kisebb technikai problémákra. Az autóbusz-vezetők rendszeres oktatásának keretében a Volánbusz továbbra is nagy hangsúlyt fektet az új bérlettípusok érvényesítésének, ellenőrzésének részletes folyamatára és szabályaira, különös tekintettel például a bérleten feltüntetett igazolvány ellenőrzésére. A társaság arra számít, hogy az intézkedéseknek köszönhetően zökkenőmentesebbé váló utasáramlás elősegíti a szolgáltatási színvonal emelését, növeli az utasok elégedettségét, és ezáltal javítja az autóbusz-vezetők munkavégzési körülményeit is.

Tovább az eredeti cikkre: Volánbusz: három hétig tartó ország- és vármegyebérlet-vizsgálat

Vélemény, hozzászólás?