az alapanyaghiány lehet az új munkaerőhiány 

az alapanyaghiány lehet az új munkaerőhiány  olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

kiderült, mi okozza a kkv szektorban a legnagyobb kihívást Bár továbbra…

A teljes cikk itt olvasható:
az alapanyaghiány lehet az új munkaerőhiány 

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • kiderült, mi okozza a kkv szektorban a legnagyobb kihívást

Bár továbbra sem enyhül a munkaerőhiány Magyarországon, a járvány alatt megjelenő, majd az orosz-ukrán konfliktus kitörése után tovább súlyosbodó alapanyaghiány már majdnem ugyanannyi cégnek jelent problémát. A harmadik legtöbb kihívást okozó tényező az árfolyamváltozás – derült ki a K&H kkv bizalmi index eredményeiből.

Már szorosan felzárkózott az alapanyaghiány a munkaerőhiány mögé a cégeket akadályozó tényezők között, derült ki a K&H kkv bizalmi index első negyedéves eredményeiből, amely a magyarországi mikro-, kis- és középvállalkozások várakozásait vizsgálja. 2020 első negyedévében még csupán 4 százalékuknak jelentett problémát, a járvány óta akadozó ellátási láncok, illetve az orosz-ukrán konfliktus miatt azonban egyre nő a jelentősége. „Egyértelmű trend, hogy az alapanyagok beszerzése egyre több gondot okoz a kkv-knak. 2020 utolsó negyedévében vált kétszámjegyű kihívássá, most pedig már 5 százalékponttal, 21-ről 26 százalékra nőtt a problémával küzdő kkv-k aránya. Eközben a cégek működését leginkább akadályozó tényezők közül a munkaerőhiány 5 százalékponttal kevesebb cégnek jelent gondot, az árfolyamváltozás pedig 2 százalékpontot emelkedett. Ha a tendencia folytatódik, az anyaghiány az év második felére akár a munkaerőhiánynál is súlyosabb akadályozó tényezővé válhat” – emelte ki Rammacher Zoltán, a K&H kkv marketing és értékesítés támogatás vezetője

Az anyaghiány a járvány előtt viszonylag keveseknek okozott problémát, azonban az ellátási láncokban jelentkező problémák 2020 negyedik negyedévére közel megháromszorozták az ezzel küzdő vállalkozások arányát. Mivel a szállítási gondok továbbra sem enyhültek, egy újabb év alatt ez az érték is megduplázódott. Az orosz-ukrán konfliktus elhúzódása és az ezzel kapcsolatos gazdasági intézkedések pedig még tovább erősíthetik az akadályozó tényező szerepét.  

A kereskedőknél a cégek 42 százaléka küzd anyaghiánnyal, az iparban, építőiparban pedig a vállalkozások 40 százaléka. Ez a két szektor számos alapanyaggal, késztermékkel dolgozik, ezért érthető, hogy nekik okozzák a legnagyobb gondot az ellátásilánc-problémák. Az agráriumban 16 százalék, a szolgáltatóknál pedig 12 százalék az ellátási nehézségekkel küzdő kkv-k aránya.

a munkaerőhiány csökken, a gyenge forint azonban sújtja a kkv-kat

A munkaerőhiánnyal küzdő kkv-k aránya csökkenő tendenciát mutatott a járvány sújtotta időszak első felében, ám a helyzet enyhülésével újra növekedni kezdett. Jelenleg ismét mérséklődés tapasztalható, a magas infláció ugyanis óvatosságra készteti a cégeket. A forint gyengélkedése azonban komoly probléma: az idei első negyedév végén a kkv-k 24 százaléka jelölte meg az árfolyamváltozást akadályozó tényezőként, ami 2 százalékpontos növekedés az előző év végéhez képest. 

Tovább az eredeti cikkre: az alapanyaghiány lehet az új munkaerőhiány 

Vili Robotol