Kastélyok és kertek: tulipánfa, piramistölgy meg a szerpentintó

Kastélyok és kertek: tulipánfa, piramistölgy meg a szerpentintó olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Nemcsak térben, de időben is utazhat az, aki a hazai várak…

A teljes cikk itt olvasható:
Kastélyok és kertek: tulipánfa, piramistölgy meg a szerpentintó

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Nemcsak térben, de időben is utazhat az, aki a hazai várak és kastélyok felfedezésére indul. Az elképesztő épületek és csodaszép kastélykertek bebarangolása közben feltárulnak a hajdani lakók különös történetei is, amelyek díszletei a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. értékmentő munkájának eredményeként országszerte egyre több helyen eredeti szépségükben tárulnak az utazó elé. Kastélyokat, várakat és múltba vezető úti célokat bemutató sorozatunk negyedik része. (Az első rész itt, a második rész itt, a harmadik itt, a negyedik rész pedig itt olvasható.)

Károlyi-kastélypark, Füzérradvány – Az első magyar kastélyszálló parkja

A kastélypark terebélyes hársfáival, többtörzsű tulipánfájával és piramistölgyeivel hazánk egyik legkülönlegesebb klímájú és hangulatú történeti kertje, ami szinte belevész a környék erdőségeibe. Halastavak, patakokon átívelő romantikus hidak, árnyas facsoportok csábítanak sétára itt. A kastély lenyűgöző parkja azonban nem csak a Károlyi család kényelmét szolgálta egykor, hiszen Károlyi István és felesége, Windischgrätz Mária Magdolna luxusszállóvá alakíttatta át a fővárostól távol eső kastélyukat. A szálló 1938-ban nyitott meg, ekkor strand, sípálya, sőt golfpálya várta a vendégeket a mesés parkban. Habár a kastély épületében jelenleg rekonstrukciós munkálatok folynak a Nemzeti Kastélyprogram keretében, de megszépült homlokzatával már most is csodálatra méltó látványt nyújt. A parkban akár többórás sétára is indulhatunk anélkül, hogy egy útszakaszt kétszer is érintenénk.

Festetics-kastélypark, Dég – A legnagyobb hazai kastélykert

Hazánk egyik legkorábbi, impozáns klasszicista kastélyát Pollack Mihály tervezte. Lenyűgöző szépségű parkjában három vízfolyás felduzzasztásával mintegy 2 kilométer hosszúságban alakították ki területén az úgynevezett szerpentintavat. A tórendszer egyik szigetén áll a park jellegzetessége, a vörös téglás Hollandi-ház, ami a kastélypark leghosszabb hídján át megközelíthető. A dégi Festetics-kastély parkja hazánk legnagyobb angolkertje, ahol az építtetők kedvükre hódolhattak hobbijuknak, hiszen Festetics Antal és felesége, Splényi Amália is szenvedélyes botanikusok voltak. A Nemzeti Kastélyprogramban megszépülő kastély homlokzata fenséges látványt nyújt, ahogy az újjáélesztett kastélykert is, amit minden évszakban érdemes felkeresni.

Szöveg Woth Zsófia

Tovább az eredeti cikkre: Kastélyok és kertek: tulipánfa, piramistölgy meg a szerpentintó

Vélemény, hozzászólás?