Kastély-túrák: múltba vezető titkos úti célok

Kastély-túrák: múltba vezető titkos úti célok olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Nemcsak térben, de időben is utazhat az, aki a hazai várak…

A teljes cikk itt olvasható:
Kastély-túrák: múltba vezető titkos úti célok

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Nemcsak térben, de időben is utazhat az, aki a hazai várak és kastélyok felfedezésére indul. Az elképesztő épületek és csodaszép kastélykertek bebarangolása közben feltárulnak a hajdani lakók különös történetei is, amelyek díszletei a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési (NÖF) Nonprofit Kft. értékmentő munkájának eredményeként országszerte egyre több helyen eredeti szépségükben tárulnak az utazó elé.

Esterházy-kastély, Tata – A béke szigete

Az Öreg-tó partján álló barokk Esterházy-kastély, ami fénykorában császárokat, királyokat, hadvezéreket és grófokat fogadott, mostantól kulturális és közösségi térként megújulva várja a látogatókat. A korhűen berendezett enteriőrökben izgalmas műtárgyak mesélnek a grófi családról. A grófnői lakosztályban látható az a bölcső, amiben (V.) Miklóst, az utolsó Tatán nevelkedett grófot édesanyja, Zichy Mária grófnő ringatta. Igazi ritkaság a kastély két fürdőszobája, a kék-fehér hollandi csempe és a márványburkolatok a csodával határos módon maradtak épségben.

Az évszázados falak számos rejtélye közül előkerült a grófi és a grófnői lakosztályt összekötő titkos lépcső, aminek funkcióját a mai napig homály fedi. A mesés barokk terekbe komponált interaktív kiállítás animációs filmjei és az érintőképernyős tartalmak még átélhetőbbé teszik az épület történeteit. A kastély Szalon Kávézója pedig az elegáns vendégfogadás hangulatát hivatott megidézni: egy szeletet és egy cseppet abból a miliőből, ami az egykori lakókat és vendégeiket körülölelte. Érdemes megkóstolni itt a hagyományos recept alapján készülő Esterházy-tortát!

Edelényi kastélysziget – A legnagyobb összefüggő falfestmény otthona

Az épület régi pompájában, egy olyan 3D-s bemutatófilmmel fogadja a látogatókat, amiben megelevenedik hazánk legnagyobb összefüggő rokokó fali freskója. Az idelátogatók azonban nem csak a barokk korba utazhatnak vissza: a főépület egyik kiállításában például ritka, 1540–1945 közötti térképlapok és készítésükhöz használt korabeli eszközök láthatók.

A közelmúlt emlékeiben is elkalandozhatunk, hiszen Csernus Tibor kortárs figuratív festő alkotásai és párizsi műtermének teljes berendezése is megtekinthető itt. A korai filmművészet kellékeit pedig az Egy szoknya, egy nadrág.,.. Egy kastély című tárlat mutatja be. A szocializmus tárgyi emlékeit felvonultató Népszuper fantázianevű kiállítás is egy már letűnt korszakról mesél a kastélysziget gazdasági épületében.

Szöveg: Woth Zsófia

Tovább az eredeti cikkre: Kastély-túrák: múltba vezető titkos úti célok

Vélemény, hozzászólás?