Kamatemelés az Ethereumon is

Kamatemelés az Ethereumon is olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A kriptopénzekkel szemben talán leggyakrabban elhangzó kritika, hogy elképesztő energiapazarlóak. Az…

A teljes cikk itt olvasható:
Kamatemelés az Ethereumon is

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A kriptopénzekkel szemben talán leggyakrabban elhangzó kritika, hogy elképesztő energiapazarlóak. Az Ethereum bányászok például nagyjából annyi elektromos áramot használnak fel, mint egész Hollandia, és ezért cserében csak néhány tranzakciót könyvelnek el másodpercenként.

Fontos érteni, hogy ez csak a Proof of Work (PoW) konszenzus mechanizmust használó kriptopénzekre igaz (mint a Bitcoin vagy az Ethereum). Egy másik mechanizmust (Proof of Stake, vagyis PoS) használó kriptókra nem igaz, azok kevés áramfelhasználással működnek. Az Ethereum fejlesztőinek pedig a kezdetek óta az a deklarált célja, hogy idővel az Ethereumot is energiahatékony PoS-re állítják át.

2020 decemberében el is indult az Ethereum PoS verziója, de a biztonság kedvéért csak úgy, hogy közben megmaradt a régi, energiapazarló PoW Ethereum lánc is. A két lánc azóta is párhuzamosan fut. A tranzakciók, okos szerződések végrehajtása maradt a régi Ethereum láncon, hiszen a biztonságos működését az évek során az már addigra bizonyította. Így ha az derülne ki, hogy az új lánc működésével gondok adódhatnak (amelyen túl sok minden jelenleg nem történik), akkor ennek hatása csak korlátozott és menedzselhető lenne a közösség számára.

Az új lánc működésével azóta sincs gond, és a fejlesztők is hamarosan elkészülnek a két lánc egyesítéséhez szükséges feladatokkal. Néhány hónapon belül megtörténik a várva várt összeolvadás, a “Merge”, a régi Ethereum lánc befűződik az újba. Ez az Ethereum eddigi legfontosabb és technikailag legbonyolultabb újítása lesz. Ezzel megszűnik a PoW-hez kapcsolódó bányászat, és helyét teljes egészében a PoS-hez kapcsolódó validálás veszi át.

A bányászat megszűnésének várhatóan óriási hatása lesz. Jelenleg évi kb. 5 millió új éter keletkezik, amely a bányászok zsebébe kerül. A bányászok azonban bevételük java részét nyomban a piacra öntik, hiszen az éterükért kapott dollárból fizetik ki a hollandiányi áramszámlájukat. Ez az éter kínálati nyomás a “Merge” után eltűnik – írja blogján Szabó Dávid, a Decent Investments portfóliókezelője.

A PoS mechanizmus úgy működik, hogy ha valaki részt szeretne venni a blokklánc vezetésében (validálni szeretne), akkor éter óvadékért cserében ezt megteheti. Ha rosszul végzi a dolgát (csalni próbál vagy hanyag), akkor büntetést vonnak le az óvadékból, ha azonban jól (és a túlnyomó többség nyilván ilyen), akkor kétféle bevételre számíthat. Egyrészt kap az újonnan keletkező éterekből. Új éterek a “Merge” után is keletkeznek majd, kb. 500-600 ezer évente, ami jóval kevesebb, mint amennyi jelenleg a PoW láncon keletkezik. Másrészt kap a tranzakciós díjakból is.

Ha van éterünk, akkor óvadékba tehetjük és validálni kezdhetünk. Ehhez akár egy szolgáltató segítségét is igénybe vehetjük, mint ahogyan azt sokan teszik. Így a validálásból származó bevétel nagyon hasonlít a hagyományos piacok kötvénybefektetéseiből szerezhető passzív jövedelemre. Az újonnan keletkező éterekből például aktuálisan a PoS Ethereum láncon a letett óvadék 4-5 százalékát lehet évente megkeresni. A tranzakciós díjakból azonban jelenleg még nem részesülnek a validátorok, hiszen az még a PoW lánc bányászainak jár. Csakhogy ez is megváltozik a két lánc összeolvadásával, ami után a validátorok további bevételre tesznek majd szert a tranzakciós díjakból.

Néhány hónap múlva (várhatóan júniusig) tehát alapjaiban változik meg az Ethereum “monetáris politikája”. Az új éterek kibocsátása a tizedére csökken (“kivezetik a pénznyomtatást”), a bányászok éter kínálata (amiből az áramszámlát fizetik) pedig eltűnik. A validálásért fizetett “kamat” (az “Ethereum alapkamata”) pedig várhatóan a jelenlegi 4-5 százalékról 7-10 százalékra növekszik. Azt gondolom, hogy ezek a hatások még nincsenek teljesen beárazva az éter piacán.

Forrás: 

www.superposition.hu

Tovább az eredeti cikkre: Kamatemelés az Ethereumon is

Vélemény, hozzászólás?