Kaliforniai hangulatú pizzázóval gazdagodik az Erzsébet tér

Kaliforniai hangulatú pizzázóval gazdagodik az Erzsébet tér olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A főváros újabb ikonikus helye lehet a Caza Pizzabar, az első…

A teljes cikk itt olvasható:
Kaliforniai hangulatú pizzázóval gazdagodik az Erzsébet tér

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A főváros újabb ikonikus helye lehet a Caza Pizzabar, az első olyan étterem Budapesten, ahol igazi, kaliforniai recept alapján készül a pizza. Ugyanakkor ez a recept a Caza esetében nemcsak az elkészítés módját jelenti: a Caza az USA nyugati partján uralkodó mentalitást is magával hozza, könnyedség, igényesség, környezettudatosság és odafigyelés a részletekre.

A magyar főváros gasztronómiai sokszínűségéhez nem fér kétség. Azonban eddig hiányzott az igazi, minőségi, kaliforniai jellegű pizza a kínálatból. A József Attila utcában megnyíló Caza Pizzabar küldetése az, hogy bemutassa és megszerettesse a magyarokkal ezt a pizzakészítési iskolát. Az itt készülő, négyszögletű pizzákon azonban nem csak a paprika lesz kaliforniai! Az egész étterem koncepcióját egyszerre hatja át a céltudatos, ugyanakkor mégis laza mentalitás, a „Californian Vibe”.

A „California” és „Pizza” szavak kombinálásával elnevezett Caza ötlete még a pandémia előtt fogant meg. Az alapító, Alex Hemingway – a nyáron a Magyar Érdemrend középkeresztjével kitüntetett George F. Hemingway fia – amerikai származású, de évtizedek óta Magyarországon élő üzletember a vendéglátóipart jelenleg övező viszontagságok ellenére vágott bele az étteremfejlesztésbe. „A családom több generációra visszamenőleg a vendéglátásban, szórakoztatóiparban tevékenykedett. Egy kaliforniai igazán tudja, hogy hullámhegyek és hullámvölgyek mindig is voltak, lesznek is, de meggyőződésem, hogy egy jó koncepció minden körülmények között sikeres lehet” – mondja.

A nyugati parti hullámokat idézi a látványkonyhát dekoráló hatalmas szörfdeszka is, mely rögtön megragadja a vendégek figyelmét, így terelve tekintetüket a kínálatra. A hagyományos, kerek, cikkszeletekben árult pizzák mellett háromféle speciális szögletes pizzát kínálnak, mintegy a Caza signature termékeiként. Ezeket nem csak formájuk különbözteti meg a többitől, hanem a hidegvizes eljárással, lassan kelesztett tészta is, melyben a liszt értékes összetevői jobban megmaradnak, egyszerre tud kívül ropogós és belül omlós lenni, így könnyebb és ízletesebb végeredményt adva sütés után. A mozzarellát rendhagyó módon még azelőtt felrakják a tésztára, hogy rákerülne a szósz, ráadásul így nem ég meg, jobban összeérik a szósszal és a tésztával sütés közben. A Caza saját pepperonival büszkélkedhet, és friss, san marzano paradicsomból készül a szósz is, amit választástól függően több rétegben, a diszkréten pikánstól a pokoli csípősig kérhetnek a vendégek. Természetesen gondoltak a vegán életmódúakra is az elsősorban növényi alapú sajttal és zöldségekkel díszitett Milk fantázianevű pizzával, de a húsimádók is megtalálják a számításukat a Trip pizzában, melyet három réteg pepperoni kolbász fed. Budapesten először a Caza kínál Beyond márkájú műhússal pizzát, ezt a Napa névre hallgató négyszögletes signature pizzában próbálhatják ki a vendégek.

Vendégkörét tekintve a Caza legalább annyira számít a magyar közönségre, köztük a környékbeli irodistákra, a helyi lakosokra, az esti kimozdulás kiindulási pontját kereső fiatalokra, mint a belvárosban megforduló turistákra. A Caza nagy odafigyeléssel választotta meg helyi együttműködő partnereit, lehetőség szerint magyar, környékbeli termelőket. Az átlagos pizzériáktól eltérően nem végeláthatatlan a kínálat, inkább néhány jól megválasztott, népszerű, különböző ízlést tökéletesen kiszolgáló típusból áll. 

Kalifornia immár évtizedek óta élenjár a klímaváltozás elleni harcban, a fenntartható megoldások népszerűsítésében, így idővel ez is a helyi kultúra része lett. Ennek jegyében alakult át az egykori József Attila utcai fodrászat és szépségszalon is. A berendezés során a földszinten elhelyezett asztalok újrafeldolgozott fából készültek, olyan rétegezési eljárással, ami Magyarországon még nem elterjedt. Minden csomagolóanyag, amit használ az étterem, biológiailag lebomló. Kizárólag olyan tisztítószerrel dolgoznak, ami környezetbarát és 100%-ban környezetkímélő. Mélyhűtő nincs is az étteremben, a pizzák frissen helyben készülnek, és helybeni fogyasztásra vagy elvitelre ajánlják, rendeléses kiszállítás nincs. „A Caza küldetése, hogy a táplálék mellé élményt is adjon. Akármennyire is rohannak az emberek, az étkezésnek meg kell adni a módját, az alatt az idő alatt csak az ízek körül forogjon az ember feje” – mondja Alex Hemingway.

https://www.facebook.com/cazapizzabar

https://www.instagram.com/cazapizza/

Tovább az eredeti cikkre: Kaliforniai hangulatú pizzázóval gazdagodik az Erzsébet tér

Vélemény, hozzászólás?