Karate-vb – Mészáros János: Hárspataki ezüstérme számomra arany

Karate-vb – Mészáros János: Hárspataki ezüstérme számomra arany olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Mészáros János, a hazai szövetség elnöke több szempontból is sikeresnek értékelte…

A teljes cikk itt olvasható:
Karate-vb – Mészáros János: Hárspataki ezüstérme számomra arany

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Mészáros János, a hazai szövetség elnöke több szempontból is sikeresnek értékelte a vasárnap véget érő karate világbajnokságot, és azt is elárulta, hogy számára Hárspataki Gábor második helyezése ugyanolyan aranyérmet jelent, mint Kákosy Olíviáé.

„Több szempontból is nagysikerű világbajnokság volt, a szereplésünket tekintve két érmet szereztünk: Kákosy Olívia aranyérmes lett, és megvédte a világbajnoki címét, Hárspataki Gábor ezüstérme pedig számomra ugyanúgy arany, mivel Gábor mindent megtett érte” – mondta az MTI-nek Mészáros János, majd Hárspataki döntőjével kapcsolatban kifejtette, a mérkőzés első akciójánál az egyiptomi egy olyan megmozdulásra kapott két pontot, mely szerinte nem volt valós, értékelhető rúgás.

Az MTK olimpiai bronzérmese az utolsó pillanatokban egy hárompontos technikával úgy tűnt, megfordítja az összecsapást, ezt azonban 0.2 másodperccel a háromperces menetidő lejárta után vitte be. „Minden vonatkozásban vezette a mérkőzést, technikailag is jobb volt, de sajnos a sorsunk és a jelenlegi helyzet úgy hozta, hogy végül ezüstérmet vehetett át. Remélem, előbb vagy utóbb még eljut oda, hogy valóban a fényesebb érem kerüljön a nyakába” – fejtette ki az elnök.

Mészáros a női kumite csapat ötödik helyét is rendkívülinek értékelte, mivel még sosem voltak ennyire közel az éremszerzéshez, de kiemelte a formagyakorlatban (kata) hetedik Nagy Botondot is, aki 0,2 ponttal maradt el a továbbjutástól és az éremcsatától.

„Több mint 117 ország volt a csarnokban, el tudja képzelni mindenki, hogy milyen nehéz innen bejutni a legjobb nyolc közé. Ahhoz, hogy Hárspataki döntőt vívhasson, előtte hat mérkőzést kellett megnyernie” – hangsúlyozta, majd azt is elárulta, a vb előtt az volt az elvárása a csapattal szemben, hogy mindenki tegye meg azt, amire képes. Ezt pedig a magyarok maximálisan teljesítették, mivel elmondása szerint a fiatalok is remekül helytálltak.

Mészáros szerint nemzetközi viszonylatban is sikeres szereplést tudhatnak maguk mögött, mivel Magyarországnál nagyobb országok is boldogok lehetnek, ha akár csak egy bronzérmet haza tudnak vinni a vb-ről. Arra is kitért, hogy 1250 indulóval legalább 15-20 százalékkal meghaladták a korábbi legnagyobb világbajnokság versenyzői létszámát, ezért a szervezésért nemzetközi elismerést is kaptak.

„Mindenütt jönnek hozzám és gratulálnak ahhoz, hogy milyen fantasztikus volt a szervezés, és ezt a világszövetség vezetői is közölték” – mondta. A nézettséggel és a kilátogató szurkolókkal kapcsolatban elárulta, hogy kétezer helyet tartottak fenn a résztvevő csapatoknak, emellett péntekre és szombatra csaknem minden eladásra szánt belépő elkelt, sőt utóbbira újabb szektorokat kellett megnyitni. A nyitóünnepségre pedig körülbelül 5-6 ezer néző maradt a Papp László Budapest Sportarénában.

A magyar válogatott Kákosy Olívia révén – a tanulásban akadályozottak között – egy aranyéremmel, Hárspataki Gábornak köszönhetően egy ezüstéremmel, továbbá a női kumite csapat, valamint a para-karatés Csatári János, Fekete László, Kárpáti Petra és Paulovics Dóra ötödik helyével zárta a hazai világbajnokságot.

Fotók: Jani Martin

Tovább az eredeti cikkre: Karate-vb – Mészáros János: Hárspataki ezüstérme számomra arany

Vélemény, hozzászólás?