Júliusban elszállhatnak a törlesztőrészletek

Júliusban elszállhatnak a törlesztőrészletek olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Jelentősen megnőnek a meglévő, változó kamatozású lakáshitellel rendelkező családok terhei a…

A teljes cikk itt olvasható:
Júliusban elszállhatnak a törlesztőrészletek

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Jelentősen megnőnek a meglévő, változó kamatozású lakáshitellel rendelkező családok terhei a kamatstop után. Ugyan döntés még nem született róla, a jelenlegi piaci információk szerint június 30. után csak a rászorulók kölcsönkamatai állnak majd védelem alatt, így rengeteg adósra szakad majd rá jóval magasabb törlesztőrészlet. Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa arról beszélt, az a ritka élethelyzet állt elő, hogy érdemes a hiteleket fix kamatozásúra cserélni.

A kormány tavaly év végi döntésével a változó kamatozású lakossági jelzáloghitelek kamatának kiszámításához használt referenciakamat mértékét rögzítette egy korábbi (2021. október 27-i) szinten, védve a lakossági jelzáloghitel szerződés adósait a kamat, és a törlesztőrészlet növekedésétől egy átmeneti időszakra.

Ez a jelenleg érvényben lévő rendelet szerint 2022. június 30-án lejár, és piaci értesülések szerint csak a rászorulók számára tartják majd fenn az ezt követő periódusra. Hogy számukra meddig, arról egyelőre nincs információ.

Vincze Krisztián, a GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa azt mondta, a gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a kamatstop alól kieső adósok százezrei egy jelentősen megnövekedett törlesztőrészlettel találják majd szemben magukat júliusban.

„A kamatok nagyon dinamikusan kezdtek el emelkedni az elmúlt hónapokban, ugyanakkor a kormány által bevezetett kamatstop miatt ebből sokan semmit nem érzékeltek. Ilyenek azok, akiknek a korábbi deviza alapú hitelük forintosításra került, vagy azok, akik eleve ezt a típust választották. Június 30-án viszont megszűnik a védelmük, ami rengeteg ügyfelet meglepetésként is érhet” – mutatott rá.

A szakértő azzal folytatta, olyan szituáció állt elő, hogy érdemes a változó kamatozású hiteleket kiváltani, ugyanis még így is jobban jönnek ki az egészből az adósok.

„Ritka élethelyzet a mostani, amikor a fix kamatozású hitel olcsóbb, mint a változó, de a jelenlegi piaci helyzet ilyen. Érdemes ezért lehetőség szerint minél előbb cserélni, mert ahogy telnek-múlnak a hónapok, úgy fognak egyre magasabb törlesztőt fizetni a változó kamatozású hitelek birtokosai” – hívta fel rá a figyelmet Vincze Krisztián.

A GV Hitelközpont országos hitelközvetítő hálózat ügyvezető tulajdonosa kérdésre válaszolva közölte, az, hogy erre a váltásra ki jogosult, függ az ingatlan értéktől és a hitelösszegtől, ezért érdemes tájékozódni előtte. Közölte, a hitelcserénél átlagosan 4-6 hetes átfutási idővel számolhatnak az ügyfelek. Megjegyezte, ez nem tűnik kevésnek, de hosszú távon mindenképpen megéri.

A Júliusban elszállhatnak a törlesztőrészletek bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Júliusban elszállhatnak a törlesztőrészletek

Vélemény, hozzászólás?