Jubileumi évadát zárja a Magyar Állami Népi Együttes

Jubileumi évadát zárja a Magyar Állami Népi Együttes olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Jubileumi évad A 2021-es év kiemelkedő jelentőségű volt mind a Hagyományok…

A teljes cikk itt olvasható:
Jubileumi évadát zárja a Magyar Állami Népi Együttes

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Jubileumi évad

A 2021-es év kiemelkedő jelentőségű volt mind a Hagyományok Háza, mind a Magyar Állami Népi Együttes életében. A „Ház” alapításának huszadik, míg a Társulatának a hetvenedik évfordulóját ünnepeltük. Ennek érdekében egy komplex ünnepi programsorozattal készültünk, melyben nemcsak a múlt és a jelen eredményei demonstrálódtak, hanem vízióként felsejlett a jövő is. Ünnepi évadunkat kiterjesztettük 2022 májusáig (anno május 22-én volt a Társulat első előadása a Városi Színházban), mivel a COVID járvány hullámai nem tették lehetővé a tavalyi 70. jubileumi év maradéktalan megvalósítását. 

Corvin téri székházunkban jubileumi előadássorozat keretében közös produkciókkal léptünk színpadra a társművészetek jeles képviselőivel. Áthallások címmel zenekari koncertsorozatot mutattunk be Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Kokas Katalin és Kelemen Barnabás, valamint Roby Lakatos és Zenekara közreműködésével. A Tánc-Tánc-Tánc jubileumi előadássorozat keretében egy közös estre hívtunk vendégművészeket a Kolozsvári piactéren című előadásunkra, Két Kalotaszeg címmel közös műsort mutattunk be a Duna Művészegyüttessel, vendégül láttuk egy közös produkcióra a SLASK Lengyel Népi Együttest és a Győri Balettet

A Szegedi Szabadtéri Játékokon Tánc-Ünnep – Parádé a csillagok alatt címmel mutattuk be nagyszabású jubileumi előadásunkat többek között Lajkó Félix hegedűművész, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, a Szent Efrém Férfikar, a Szeged Táncegyüttes és a Szolnoki Szimfonikus Zenekarral közösen. A tokaji Fesztiválkatlanban pedig a Naplegenda előadás 20. évfordulóját méltattuk. Megemlékeztünk elődeink tevékenységéről és szellemiségéről a 70 év ízei és 70 év színei, valamint a Rábai 100 ünnepi válogatott műsorokkal. 

Az ünnepi évadban új bemutatónk is készült. Tamási Áron Énekes madár című műve nyomán mutattuk be az Idesereglik, ami tovatűnt – Óda az énekes madárhoz előadásunkat a Hagyományok Házában 2021.szeptember 17-én. 

Az ünnepi évad egyik kiemelt produkciója volt a Tiszta forrás nagyszabású előadás, mely a Dubai Expo-ra készült produkció Bartók Béla életműve nyomán. 

Az Expo 2020 Magyarország meghívására, a Magyar Pavilon szervezésben megvalósuló Nemzeti Hét programsorozat részeként lépett fel 2022. március 16-án és 18-án a Magyar Állami Népi Együttes Dubajban. A Nemzeti nap gálaműsoraként március 18-án láthatták az EXPO vendégei a Tiszta forrás előadást, mely az arab és a magyar zene kapcsolódásán keresztül mutatja be a bartóki életmű néhány jellegzetes darabját – különös tekintettel a zene és a tánc kapcsolatára. Az előadásban a MÁNE mellett közreműködött a Győri Balett, Guessous Majda Mária és zenekara, illetve felvételről a Kodály Filharmónia Debrecen.

A nagysikerű háromrészes Történetek a Magyar Állami Népi Együttesről című film 4. és 5. részét az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutattuk be, valamint kiadványokkal és kiállítással is készültünk az ünnepi évben. Végtelen motívum címmel a Társulat elmúlt 5 évét örökítette meg Váradi Levente fotográfus egy kivételes fotóalbumban. 70 év alatt a világ körül címmel szabadtéri kiállítást rendeztünk a Corvin téren, ahol plakátok és fotók formájában elevenedett meg az együttes elmúlt 70 éve. Konferenciával is emlékeztünk a jubileum kapcsán, a Néptáncművészet és kulturális identitás címmel, ahol meghívott előadókkal több különböző nézőpontól vizsgáltuk a színpadi néptáncművészet szerepét.

Áttáncolt 70 év

A Magyar Állami Népi Együttes 70 éves történetében nevesebbnél nevesebb táncos nemzedékek követik egymást jóban-rosszban, a 20-30 évnyi megfeszített munka tele van szép emlékkel, boldog pillanatokkal, humoros történetekkel, elfeledett mesterekkel, híres-hírhedt előadásokkal, nevezetes turnékkal, a napi gyakorlás sokszor monoton, de fontos óráival. A sorozat célja az eltelt 70 év felidézése táncos szemmel, egyes epizódjaiban tematikusan egy-egy kérdést járunk körbe, amelyre a különböző táncos generációk más-más emlékeit szeretnénk felidézni, így színessé téve a részenkénti tíz percet. Hiszen ugyanarra a kérdésre számtalan válasz adható, de hisszük, hogy a mesterekhez kötött korszakváltások jól tetten érhetőek lesznek a felelevenített emlékeknek köszönhetően, ugyanakkor az elhangzó interjúknak mindig egy közös halmaza megmarad: a Magyar Állami Népi Együttes táncos emlékezete.

A 70 éves Magyar Állami Népi Együttes születésnapjára a Líra és Logika – Kulturális Alapítvány MÁNE 70 – Beszélgetések múltról, jelenről, jövőről címmel egy elektronikus tanulmánykötetet készített. A szerkesztők arra voltak kíváncsiak, hogy a nemzettudat és a néptánc között milyen (történelmi és aktuális) kapcsolat van, hogy a néptánc az autentikus formáinak megőrzése mellett hogyan válhat aktuális, kortárs művészetté – a népművészet miként él tovább a jelenünkben és a jövőnkben. A kötet nem ígér kinyilatkoztatásokat és egyértelmű válaszokat a felvetett kérdésekre, célja sokkal inkább egy korkép alkotása, melyet a megkérdezett interjúalanyok széles körével igyekeztek biztosítani. A MÁNE 70 – Beszélgetések múltról, jelenről, jövőről c. kiadvány létrejöttét a Magyar Művészeti Akadémia támogatta, a kötet ingyenesen letölthető a Tánckritika.hu weboldalról: Tanulmánykötet, a hozzá kapcsolódó videósorozat elérhető a táncKvartett youtube csatornáján.

Múlhatatlan idő – jubileumi évadzáró gála

A Magyar Állami Népi Együttes jubileumi évada zárásaként az Erkel Színházban ünnepi gálát rendezünk. A különleges, látványelemekkel gazdagon átszőtt, zenei és táncos szempontból is unikális műsor fergeteges közönségélményt ígér. Az alapításának hetvenéves évfordulóját ünneplő társulat 1951. május 14-én a Városi Színházban (ma Erkel Színház) mutatta be első önálló műsorát, nem véletlen tehát a helyszínválasztás. A társulat a gálán együtt lép színpadra a Kárpát-medence legkiválóbb magyar- és nemzetiségi hagyományőrzőivel, valamint Európa és Közép-Ázsia számos országából érkező népművésszel, zenésszel, énekessel és táncossal. Az előadás látványos és megélhető formában mutatja be az egyetemes európai paraszti kultúra mellett oly jellemző egymásra hatásokat és a nemzeti sajátosságokat is.  

A meghívott vendégek a teljesség igényével: a gorál népzenét játszó Trebunie Tutki Lengyelországból, a rezes cigányzenét játszó Bojan Krstic Orkestar Szerbiából, Juan José Jaén Arroyo flamenco táncos és María Antonia Fernández flamenco énekes Spanyolországból, valamint Alex Torres gitáros és Pirók Zsófia flamenco táncos, Arslanbek Sultanbekov nogaj népzenész, továbbá szlovák és erdélyi hagyományőrzők a Gyimesekből, Szászcsávásról, Őrkőről, Mezőkölpényről és Ördöngösfüzesről, s nem utolsó sorban Agócs Gergely népzenész, Ferenczi György és az 1ső Pesti Rackák, Lakatos Mónika és Rostás Mihály „Mazsi” a Romengo zenekarból. A jubileumi évzáró gálára május 20-án, 19:00-kor kerül sor az Erkel Színházban.

További jubileumi programok

Végtelen motívum fotókiállítás

A Végtelen motívum a Magyar Állami Népi Együttes fennállásának 70. évfordulója alkalmából készített fotóalbum anyagai alapján egy fotókiállítást álmodtunk meg, amely május 13-án a Hagyományok Háza Maácz László galériájában nyílik meg. Váradi Levente fényképei egy olyan világba kalauzolnak el, amely rejtve van a kívülálló szemek számára. A próbák izmokat nem kímélő pillanataitól a színpad lelket felemelő csillogásáig. Képek sora meséli el, mutatja be a társulat művészeinek személyes történetét, amely a nemzetközileg méltán elismert Magyar Állami Népi Együttes legújabb kori története is egyben.

Liszt-mozaikok előadás, Sadler’s Wells színház, London

Európai előadássorozatunk első állomásaként 2020. október 18-án Milánóban mutatta be az együttes Liszt-mozaikok című tánckoncertjét. A sorozat következő állomása 2022. június 3-án Londonban lesz: a Sadler’s Wells színházban este 19.00 órától egy három félidős programmal lép színpadra az együttes meghívott vendégei közreműködésével. Az első félidei koncerten közreműködik Alexandre da Costa hegedűművész, korunk egyik legnépszerűbb, elsőszámú hegedűművésze, illetve a Royal Philharmonic Orchestra mellett a Magyar Állami Népi Együttes zenekara Pál István Szalonna és Radics Ferenc prímások vezetésével. A műsorban javarészt Bartók Béla művei csendülnek fel klasszikus zenei és népzenei felfogásban. A műsor második felében a Müpa-ban négy éve bemutatott Liszt-mozaikok tánckoncertet láthatja a nagyérdemű.

Tovább az eredeti cikkre: Jubileumi évadát zárja a Magyar Állami Népi Együttes

Vélemény, hozzászólás?