Már több mint másfél évtizede díjazza a CSR Hungary a felelős vállalkozásokat, szervezeteket

Már több mint másfél évtizede díjazza a CSR Hungary a felelős vállalkozásokat, szervezeteket olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A vállalati felelősség és fenntarthatóság olyan témakörök, amelyek napjainkban még inkább…

A teljes cikk itt olvasható:
Már több mint másfél évtizede díjazza a CSR Hungary a felelős vállalkozásokat, szervezeteket

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A vállalati felelősség és fenntarthatóság olyan témakörök, amelyek napjainkban még inkább a figyelem középpontjába kerülnek. A sorjázó külső szabályozások (EU, nemzetközi szakmai követelmények, keretrendszerek) pedig még inkább arra ösztönzik a cégeket, hogy a korábbiaknál is nagyobb figyelmet szenteljenek a vállalati fenntarthatóságnak és felelősségnek. Egyre felkészültebb szakmai háttérrel. 2023. október 27-én, Budapesten, a Gundel Palotában megrendezett CSR Hungary Summit 2023 konferencia nap estéjén immár 16. alkalommal került sor a Magyar Üzleti Felelősség Díj, a CSR Hungary Díj ünnepélyes díjátadójára.

Számos európai kezdeményezést megelőzve, a Magyar Üzleti Felelősség Díj, azaz a CSR Hungary Díj már 2007 óta a hazai vállalat fenntarthatóság és felelősség elismert díja. Ez egy olyan önálló hazai kezdeményezés eredménye, amely azóta évente értékeli Magyarország legkiemelkedőbb felelős és fenntartható kezdeményezéseit, projektjeit és menedzsmentrendszereit az üzleti szektorban. Összehangolva a helyi értékeket a nemzetközi szakmai igényekkel. Az évek során a pályázati struktúra önkéntes védjegyhasználati rendszerrel is kiegészült, így támogatva a hazánkban működő hiteles vállalati felelősségmenedzsment-rendszereket. A CSR Hungary Summit 2023 konferencia napján, annak estéjén ünnepélyes keretek között kerültek kihirdetésre a 2023-as év díjazottjai. 

„Légy az üzleti élet kiválósága! 2023-ban is lehetett pályázni a Magyar Üzleti Felelősség Díjára, a CSR Hungary Díjára. A program hatékony, elismert platformmá vált a legjobb gyakorlatok megosztására, a benchmarkingra és az egymástól való tanulásra. Nincsenek könnyű helyzetben ma a cégek, vállalkozások! A mikro- és makrogazdasági turbulenciák, a válságok hatásai, az egyre növekvő társadalmi igények, valamint az újabbnál újabb külső szabályozások a végletekig feszegetik az üzleti élet kereteit. A fenntartható befektetések iránti igény kommunikálása létfontosságú egy egyre átláthatóbb, rugalmasabb és jövedelmezőbb jövőbeli vállalkozás felépítéséhez. A fogyasztó pedig egyre inkább kíváncsi az általa megvásárolandó termék, szolgáltatás, tehát a teljes ellátási lánc egész történetére…” – emelte ki Takács Júlia, a CSR Hungary alapító-ügyvezetője. Hozzátette, hogy a Magyar Üzleti Felelősség Díj, azaz a CSR Hungary Díj már 16 éve elismeri azokat a vállalatokat és szervezeteket, akik jelentős hatást gyakorolnak az üzleti életre, a társadalomra és a környezetre. 

Az értékelési szempontok alapja

A vállalati társadalmi teljesítménymérés (CSP/Corporate Social Performance) modellje, amely a menedzsment és a tulajdonosok/befektetők számára is áttekinthetővé és szakmailag is nyomon követhetővé teszi a felelősség és fenntarthatóság rendszerét a vállalat egészének a működésében. Ma már a vállalati felelősség és a fenntarthatóság piaci értéket és versenyképességet növelő tényezővé vált. Igaz, hogy másképpen, más formában, de mind a magyar érdekeltségű cégek, mind pedig a külföldi, nemzetközi, globális érdekeltségű cégek magyarországi képviseleteinek üzleti működésében is egyre inkább kikerülhetetlen feltétellé válik.

A Felügyelő Bizottságról

A tagok különböző üzleti és szakmai területek elsőszámú vezetői, akik együttes tapasztalatukkal támogatják a Bizottság munkáját. A CSR Hungary Díj pályázat értékelési folyamatának utolsó, záró szintjén a Bizottság tagjai hagyják jóvá, illetve vétózzák meg döntenek a pályázók anyagait. Azaz, hogy kik nyerik el a következő 2 évre a CSR Hungary önkéntes védjegy használatát.

  • Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara oktatási- és képzési ügyekért felelős alelnöke és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke
  • Dr. Doór Zoltán, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnöke
  • Illyés Péter, Innovációs és folyamatfejlesztési szakértő
  • Dr. Kőrösi Mária, egyetemi docens, kommunikációs szakértő, a Széchenyi Társaság elnökségi tagja
  • Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének az elnöke
    (IPOSZ/Társadalmi vezetés)
  • Regensburger Tamás, a Magyar Logisztikai Egyesület (MLE) elnökségi tagja, a Sikerre vezető Kft. ügyvezetője
  • Dr. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke
  • Dr. Szent-Ivány Ágnes, a Joint Venture Szövetség Etikus Üzleti Magatartás Bizottság elnöke,
    a Sándor Szegedi Szent-Ivány Komáromi Eversheds Ügyvédi Iroda vezetője és egyik alapító partnere
  • Dr. Sztranyák József, a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke,
    a VOSZ Közép-magyarországi Regionális Szervezet irányító testületének elnökhelyettese

A CSR Hungary Díj 2023-as díjazottjai kategóriánként

Legjobb felelős és fenntartható vállalatért: 

  • Legrand Zrt./A Legrand Corporate Social Responsibility (CSR) – stratégiája, végrehajtása, eredményei

Legjobb CSR Programért (Közös ügyek-közös felelősség):

  • Audi Hungaria/Tenni jó – Önkéntesség hónapja az Audi Hungariánál, a legelkötelezettebb munkatársakkal
  • Henkel Magyarország Kft./Persil a gyerekekért #tisztaruhátmindenkinek 
  • K&H Bank/K&H hűsítő ligetek
  • Legrand Zrt./Szlogenünk: „Legrand #Improvinglives: Legrand érted fejlődik
  • MBH Bank Nyrt./közös munka és program a Magyar Ökumenikus Segélyszervezettel
  • Trivium Packaging BSC Europe/Közös ügyek munkavállalóinkkal
  • Yettel Magyarország/Yettel az ukrajnai menekültekért’ projekt

Legjobb környezeti felelősségvállalásért:

  • HiPP Termelő és Kereskedelmi Kft./Megújuló energiaforrásra való áttérési program: napenergia…
  • K&H Bank/Zöld hitellel a lakossági ingatlanállomány energetikai korszerűsítéséért
  • Schaeffler Savaria Kft./Szürkevízhasznosítás a Schaeffler Savaria Kft.-nél
  • Schaeffler Savaria Kft./Világításkorszerűsítés -rendszer a Schaeffler Savaria Kft.-nél
  • Westend Bevásárlóközpont/ReStore

A „CSR lelke” (Legjobb belső CSR megoldásokért):

  • Henkel Magyarország Kft./CSR értékeink alapja munkatársaink és vállalati kultúránk”
  • Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft./SUHANJ! és Lépj velünk! 
  • Merkbau Zrt./Mozdulj, Merkbau! program
  • Tesco-Global Áruházak Zrt./Tesco Angyal program

Junior:

  • Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft./Robotokkal a jövő munkavállalóiért
  • Samsung Electronics Magyar Zrt./A Solve for Tomorrow kihívás, a Samsung globális stratégiai társadalmi felelősségvállalási programja

Legjobb CSR-kommunikációért:

  • HELL ENERGY Magyarország Kft./HELLO ALU kampány
  • Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft./Tettekkel és szavakkal

Legjobb CSR/fenntarthatósági vezető 2023:

  • Károlyi László, a Legrand Zrt. vezérigazgatója

Különdíjak is átadásra kerültek

A meghirdetett kategóriákon túl, további elismerések is átadásra kerültek. Ennek keretein belül az Europa Design különdíja, az úgynevezett Well Done Díj és a Trade Magazin, valamint a Karrier Trend Különdíja is gazdára talált. Az Europa Design már 28 éve dolgozik a munkahelyi környezet optimalizálásán, valamint stratégia wellbeing élmény fizikai környezetének kialakításán. A Trade Magazin már fél évtizede kapcsolódik a CSR Hungary elismeréséhez, hogy a nyertes FMCG-piaci pályázatok közül kettőt ismét kiemeljen, támogatva ezzel is őket a még szélesebb körű megismertetésben. A Karrier Trend pedig a HR szereplőit célozza meg. A különdíjakat Feuertag Ottó, az Europa Design alapító-tulajdonosa, Hermann Zsuzsanna, a Trade Magazin ügyvezető-főszerkesztője, valamint Tarnai István a Karrier Trend vezetője adta át.

Well Done Díjban részesült az MBH Bank Nyrt., a Trade Magazin Különdíját a Henkel Magyarország Kft.-nek a „CSR értékeink alapja munkatársaink és vállalati kultúránk” című pályázata, valamint a Tesco-Global Áruházak Zrt.-nek a Tesco Angyal programja kapta. Tarnai István pedig a Merkbau Zrt. Mozdulj, Merkbau! Programját jutalmazta különdíjjal.

„Legyen az bármely kategóriában, a Díj nyertesei a XXI. század vállalkozásai számára követendő példák lehetnek a fenntartható jövő elérése érdekében, mégpedig úgy, hogy a vállalati fenntarthatóság és felelősség a helyi értékeket, a helyi közösségeket is erősíti. Vállalati polgárként mit tudunk tenni annak érdekében, hogy a kihívásokra megfelelő válaszok szülessenek? Az idei év CSR Hungary Díj pályázói konkrét példákat adhatnak majd számunkra” – hívta fel a figyelmet Takács Júlia, a CSR Hungary alapító-ügyvezetője.

Tovább az eredeti cikkre: Már több mint másfél évtizede díjazza a CSR Hungary a felelős vállalkozásokat, szervezeteket

Vélemény, hozzászólás?