Rekordmértékű gigabites hálózatfejlesztés a Telekomnál 2021-ben

Rekordmértékű gigabites hálózatfejlesztés a Telekomnál 2021-ben olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Már több mint 3 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites…

A teljes cikk itt olvasható:
Rekordmértékű gigabites hálózatfejlesztés a Telekomnál 2021-ben

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Már több mint 3 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites sebességet a Telekom

  • 2021-ben is intenzíven fejlesztette gigabites hálózatát a Magyar Telekom: 401 ezer új optikai elérést épített, 40 ezer kábeles elérési pontot pedig gigabit-képessé fejlesztett. 
  • Így már több mint 3 millió otthon és vállalkozás számára kínál gigabites sebességet a Telekom, vagyis az általa lefedett pontok 69%-a már képes az elméleti gigabites sebességre.
  • Jelenleg 1150 településen érhető el az optikai hálózat. 
  • Egymilliónál is több ügyfél kapcsolódik már a Telekom gigabites hálózatához.
  • A korszerűsítés jegyében tavaly 100 településen kapcsolta le rezes hálózatát a Telekom.
  • A tervek szerint 2022-ben is lendületesen folytatódik a Telekom gigabites hálózatának fejlesztése.
  • A Magyar Telekom az elmúlt hat évben több mint 300 milliárd forintot költött Magyarországon mobil- és vezetékes hálózatainak infrastruktúrafejlesztésére.

Az elhúzódó pandémia ellenére az eredetileg tervezett intenzitással folytatódott tavaly a Magyar Telekom vezetékes hálózatfejlesztése, egy év alatt 401 ezer új elérési pontot fedett le gigabit-képes optikával a szolgáltató. Ez az éves fejlesztési volumen a Magyar Telekom számára is rekord, emellett nemcsak hazánkban egyedülálló, de a Deutsche Telekom Csoporton belül is kiemelkedő teljesítményt képvisel. 

A korábbi évekhez hasonlóan most is egyaránt voltak (nagy)városi és kistelepülési helyszínei a korszerű, időtálló, optikai technológiával megvalósuló fejlesztéseknek. A településnagyság alapján a két szélsőértéket figyelembe véve kiemelhető, hogy Budapesten és megyeszékhelyeken 156 ezer, (5000 háztartás alatti) kistelepüléseken pedig 169 ezer új optikai elérési pont létesült.  Fontos szempont volt a korszerű infrastruktúrával kevésbé ellátott észak-keleti országrész fejlesztése, itt (Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, részben Pest megyében) 100 ezer új optikai elérési pontot épített ki a Telekom. 

Jelenleg összesen 1150 településen van jelen (részleges vagy teljes lefedettséggel) optikai hálózattal a Telekom. Ebből 820 településen 80% feletti arányú az adott település optikai lefedettsége.

A fejlesztések emellett a kábelhálózatot (KTV, koaxiális hálózat) is érintették. Tavaly 40 ezer elérési ponton tette gigabit-képessé meglévő kábelhálózatát a Telekom, hogy minél jobban kiszolgálhassa az ügyfelek növekvő sebességigényét. 

Lubor Zatko, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgató-helyettese elmondta: „A világjárvány a tavalyi évben is meghatározó volt, de a munkaerőhiány és a szállítási láncok nehézségei ellenére, előrelátó tervezéssel sikerült a nagyszabású fejlesztési terveinket megvalósítani. Így ma már több mint 3 millió otthon és vállalkozás számára kínálunk gigabites sebességet, azaz saját hálózatunk 69%-án már elérhető a gigabites képesség. A fejlesztéseink pozitív fogadtatását mutatja, hogy már egymilliónál is több ügyfelünk kapcsolódik gigabit-képes vezetékes hálózatunkhoz. Idén is hasonló lendülettel folytatjuk a hálózatfejlesztést annak érdekében, hogy minél több család és vállalkozás számára legyen elérhető gigabites hálózatunk és az azon keresztül elérhető szolgáltatásaink.”

A hálózatfejlesztés mellett a korszerűsítés jegyében 2021-ben 100 településen kapcsolta le a Telekom a régebbi technológiát képviselő rézhálózatát. A rézhálózat kiváltása következtében kevesebb a műszakihiba-lehetőség, illetve a kikapcsolt rezes berendezések révén a kisebb energiafelhasználással zöldebbé vált a működés.

Tovább az eredeti cikkre: Rekordmértékű gigabites hálózatfejlesztés a Telekomnál 2021-ben

Vélemény, hozzászólás?