Ki vigyáz jobban a pénzünkre, a bank vagy mi magunk?

Ki vigyáz jobban a pénzünkre, a bank vagy mi magunk? olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A web3-ban az összes tulajdonunkat digitális tárcákban fogjuk tartani, nem kell…

A teljes cikk itt olvasható:
Ki vigyáz jobban a pénzünkre, a bank vagy mi magunk?

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A web3-ban az összes tulajdonunkat digitális tárcákban fogjuk tartani, nem kell mindenféle bankokban meg közvetítőkben meg központi intézményekben megbízzunk, hogy a vagyonunk fölött rendelkezni tudjunk.

Ha elfelejtem a bankkártyám PIN kódját, akkor bemegyek a bankba a személyimmel és kapok egy újat. Ha elveszítem a digitális tárcám privát kulcsát, akkor vége: elveszik a vagyonom.

Egy elemző szerint naponta 1500 bitcoin veszik el, mely jóval több, mint amennyit naponta kibányásznak. Ha így megy tovább, elveszik az összes bitcoin egynegyede 2140-ig, mire kibányásszák az összeset – írja cikkében Csibi András, a CryptoPosition Investment Fund munkatársa.

A probléma gyökere a következő. A privát kulcsunkat egy 12 vagy 24 szóból álló szólánc tárolja. Így néz ki egy szólánc, például:

jealous expect hundred young unlock disagree major siren surge acoustic machine catalog

A szóláncból előállítható a privát kulcs, így aki tudja a szóláncot, megszerezheti a digitális tárcánk tartalmát. Ez már önmagában tiszta cyberpunk: ha fejben tudok tartani 12 szót, akkor szó szerint a fejemben tartom az összes digitális tulajdonomat. Persze senki sem tartja fejben a szóláncát, mert még a végén elfelejti. Viszont nem írhatjuk fel csak úgy a monitorunk sarkára sem, hiszen akkor bárki ellophatja mindenünket. Ez tehát a dilemma amiben jelenleg az összes kriptovaluta-tulajdonos magára van hagyva. Ha túl kevés helyre írja fel a szóláncot, elveszítheti, ha túl sok helyre, akkor meg ellopják. 

Talán mégis azzal járunk a legjobban, ha a decentralizáció eszményére pillanatnyilag fittyet hányva a kriptovagyonunk nagyrészét különböző váltók és tőzsdék között szétosztva tartjuk. 

És mi lesz az igazi, hosszú távú megoldás? Vitalik Buterin, az Ethereum protokoll alapítója szerint a könnyebben használható többaláírásos tárcák (multisig) és a közösségi visszaszerzés (social recovery).

Az előbbinél több privát kulcs kell az aláíráshoz, például 3:2 multisig esetén van három kulcsom: egy a laptopomon, egy a telefonomon, egy pedig egy barátomnál, és ezekből bármelyik kettővel alá tudok írni egy tranzakciót. Saját magam hozzáférek a tárcámhoz a gépem és a telefonom segítségével, de ha bármelyiket elveszítem, a barátommal együtt meg tudjuk menteni a helyzetet. Ha a barátom valójában titokban ki akar rabolni (vagy csak ellopják tőle a kulcsot), akkor sincs nagy baj, hiszen egy kulccsal nem megy senki semmire. Ez elég biztonságos megoldás, de egyben elég kényelmetlen is. Jelenleg a multisig felhasználói élmény nem éppen gördülékeny.

A “közösségi visszaszerzés” gondolata olyan, mintha magát a szóláncot darabolnánk fel részekre, és szórnánk szét különböző helyekre. Például ha simán kettesével kiosztom a szóláncom szavait 6 barátom között, akkor ezzel szemben egy támadó nem sokra megy. Persze így elég, ha a hatból egy őrző elveszti a szópárját, hogy eltűnjön az egész kulcs, úgyhogy valójában ennél trükkösebb megoldásra van szükségünk. Szerencsére ez csak technológiailag trükkös, felhasználói élményben nem. Már ma is vannak olyan “okostárcák”, melyekhez hozzá tudunk adni tetszőleges számú őrzőt, akikből a kérésünkre néhányan együttműködve (például ötből hárman) egy gombnyomással ki tudják cserélni a kulcsunkat. A web3-ban nem (csak) intézmények és nem (csak) mi magunk vigyázunk a földi javainkra, hanem az általunk választott közösségekben bízunk. 

Forrás: Superposition.hu – Csibi András, CryptoPosition Investment Fund

Szerző: Csibi András, CryptoPosition Investment Fund

Tovább az eredeti cikkre: Ki vigyáz jobban a pénzünkre, a bank vagy mi magunk?

Vélemény, hozzászólás?