Az intelligens kertek a jövő zöld oázisai

Az intelligens kertek a jövő zöld oázisai olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A természet és a technológia nem kell, hogy kizárják egymást. Sőt,…

A teljes cikk itt olvasható:
Az intelligens kertek a jövő zöld oázisai

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A természet és a technológia nem kell, hogy kizárják egymást. Sőt, összefonódásukból valami igazán különleges születhet. Az intelligens otthoni eszközök, mint a termosztátok vagy az automatizált nyílászárók már régóta megkönnyítik életünket otthonainkban. Azonban kevesen gondolnák, hogy ezek a technológiák képesek kilépni házaink falai közül, és a kertek világában is forradalmi változásokat tudnak hozni.

Az intelligens kertek alapját négy fő eszközkategória adja: robotfűnyírók, öntözőrendszerek, érzékelők és kültéri világítás. Mindegyik egyedi módon képes érzékelni a környezetet és/vagy automatizálni a kerti teendőket. Alkalmazásokon keresztül, okostelefonok segítségével távolról irányíthatóak, így bárhol, bármikor betekintést nyerhetünk kertünk állapotába.

Robotfűnyírók: a művelt gyep mesterei

„A robotfűnyírók a legnépszerűbb intelligens kerti eszközök közé tartoznak” – mondja Nagy Magdolna, intelligens épületszakértő, a Hello Future alapítója. –  „A hagyományos fűnyírókkal ellentétben csak a fűszálak csúcsait vágják le, ezzel elősegítve a sűrű és egészséges növekedést. A legfejlettebb modellek a talajban elhelyezett vezeték nélküli jeladók segítségével számítják ki a pozíciójukat, egyesek pedig beépített érzékelőkkel rendelkeznek a kerti építmények és egyéb akadályok észlelésére.”

A fejlett robotfűnyírók esőérzékelőkkel rendelkeznek, és online hozzáférnek az időjárás-előrejelzésekhez. A felhasználók okostelefonon keresztül akár hangvezérléssel is elindíthatják és leállíthatják a robotfűnyírót, és ütemtervet állíthatnak be. A biztonságos használatot emelkedés- és dőlésérzékelők biztosítják, amelyek a potenciálisan veszélyes helyzetekben kikapcsolják a fűnyírót.

Okos öntözőrendszerek: a víz tudatos és takarékos felhasználása

„Az okos öntözőrendszerek érzékelőkkel figyelik a talaj nedvességtartalmát a növények körül, és ennek megfelelően öntözik a kertet, segítve ezzel a víztakarékosságot” – folytatja a szakértő. –„A talaj típusa és a napsütés alapján beállítják a locsolókat, és a kert elhelyezkedéséhez és a növényzethez igazodva öntözési ütemtervet állítanak be.”

A talajnedvesség-érzékelők mellett az időjárás-előrejelzésekből származó adatokat is felhasználják, hogy megakadályozzák a túlöntözést, ha eső közeleg. A legtöbb ilyen eszköz a meglévő öntözőrendszerek vezérlőjét helyettesíti, így nem kell a teljes öntözőrendszert cserélnünk, ha ezt az okos megoldást szeretnénk a kertünkbe. Az okos öntözőrendszerek telefonos alkalmazáson keresztül távolról is ellenőrizhetők és irányíthatók; optimalizálják a vízhasználatot, segítve ezzel a környezetvédelmet és csökkentve a vízszámlát.

Okos kerti érzékelők: a növénygondozás digitális segítői

Ahogy az okos öntözőrendszernél is láthattuk, a különböző érzékelőket tartalmazó okoseszközök a kertben figyelmeztetnek, ha a gyep és a növények kiszáradnak, ha túl sok fényt kapnak, sőt akkor is, ha a talaj valamiért nem megfelelő. Szenzorok segítségével mérik a pH-értéket, a hőmérsékletet, a fényszintet és a tápanyagokat, valamint a nedvességet és a páratartalmat, és az adatokat okostelefonos alkalmazásokba küldik. Az adatokat elemző alkalmazások személyre szabott javaslatokat tesznek a növénygondozáshoz, segítve ezzel a kertészeket a döntéshozatalban” – magyarázza Nagy Magdolna.

Okos kültéri világítás: biztonságos éjszakák a kertben

„Az okos kültéri világítás vezeték nélküli hálózaton keresztül, telefonon lévő alkalmazással vagy egy intelligens otthoni asszisztenssel vezérelhető” – fejti ki a Hello Future szakértője. – „A mozgásérzékelőkkel kiegészített világítás nemcsak biztonságot nyújt, de különleges hangulatot is teremthet az esti órákban, illetve szinkronizálható az otthoni biztonsági rendszerrel. Az okos kerti lámpák olyan funkciókkal is rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik a fényerő és a színek szabályozását. Mozgásérzékelővel való kiegészítésük nemcsak kényelmet, de energiamegtakarítást is biztosíthat.”

Ezek az intelligens eszközök nem csak a kertészeti munkák megkönnyítésére szolgálnak, hanem lehetővé teszik, hogy közelebb kerüljünk a természethez, miközben fenntartható módon gondoskodunk környezetünkről. Az intelligens kert valódi oázissá válhat, ahol a technológia és a természet harmóniában él egymással.

Tovább az eredeti cikkre: Az intelligens kertek a jövő zöld oázisai

Vélemény, hozzászólás?