Infláció alatti mértékben drágultak az utasbiztosítások – de nem csak az árat kell figyelni!

Infláció alatti mértékben drágultak az utasbiztosítások – de nem csak az árat kell figyelni! olvasható a azutazo.hu weboldalán.

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) adatai szerint az év…

A teljes cikk itt olvasható:
Infláció alatti mértékben drágultak az utasbiztosítások – de nem csak az árat kell figyelni!

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) adatai szerint az év első öt hónapjában megkötött online utasbiztosítások díja naponta és személyenként 665 forint volt, ami mindössze 7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi 620 forintos szintet.

A kedvező díjszint ellenére a kiutazók több mint harmada továbbra sem gondoskodik megfelelő utasbiztosításról, noha erre a védelemre annak is szüksége lehet, aki rendelkezik Európai Egészségbiztosítási Kártyával, illetve bankkártyához kapcsolódó utasbiztosítással.

Az egyes országokban jelentősen eltér a betegséghez vagy balesethez kapcsolódó orvosi ellátások költségszintje. Emiatt – minden eshetőségre felkészülve – Az EU országaiba legalább 50 millió forintos, a világ távolabbi országaiba 100 millió forintos térítési limitekkel célszerű számolni. Kanada és az USA esetében a kiemelkedő költségek miatt a kalkuláció során érdemes ennél is magasabb, 150 millió forintos limitet beállítani.

A bankkártyákhoz kapcsolódó utasbiztosítások kapcsán is elsősorban az orvosi ellátás térítési feltételeit érdemes megvizsgálni, és szükség esetén kiegészítő utasbiztosítással erősíteni a biztosítási védelmet. Szintén a bankkártya-biztosítások esetében fontos előre kideríteni, hogy az adott szolgáltatás nincs-e olyan egyedi feltételekhez kötve, mint az utazási szándék előre történő jelzése az érintett biztosító felé, illetve annak előírása, hogy a kártyát előzetesen már használatba vegyék az adott országban.

Az EU-ba szervezett külföldi utak esetében teljes védelmet az Európai Egészségbiztosítási Kártya (EEK) is csak utasbiztosítással kiegészítve képes nyújtani. Az EEK értelemszerűen az egészségügyi ellátással közvetlenül kapcsolódó költségeket fedezi (beleértve a koronavírus-betegséget is), ugyanakkor nem fedez olyan kapcsolódó kiadásokat, mint például a betegszállítás költségei, az utastársak és hozzátartozók utazásával kapcsolatos kiadások, a poggyászkár, valamint a külföldön kiemelt jelentőséggel bíró 24 órás telefonos asszisztenciát sem nyújt a bajba került utasnak.

Ha a rászoruló utas magánszolgáltató intézményben látják el, a kártya az ellátást csak akkor fedezi, ha az adott szolgáltató szerződéses viszonyban áll az adott tagállam társadalombiztosítási szervével. Emellett számos országban az állami szolgáltatók esetében is önrészt kell fizetni az ellátásért, egyes uniós államokban pedig visszatérítéses rendszer működik, vagyis az ellátás és a gyógyszerek költségeit az ellátásban részesülőnek kell megelőlegeznie.

Tovább az eredeti cikkre: Infláció alatti mértékben drágultak az utasbiztosítások – de nem csak az árat kell figyelni!

Vélemény, hozzászólás?