Indul a grillszezon – így készülj fel a nyári sütögetésekre

Indul a grillszezon – így készülj fel a nyári sütögetésekre olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Mi jelezhetné jobban a nyár kezdetét, mint a már messziről érezhető…

A teljes cikk itt olvasható:
Indul a grillszezon – így készülj fel a nyári sütögetésekre

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Mi jelezhetné jobban a nyár kezdetét, mint a már messziről érezhető sülő grillkolbászok, pácolt húsok, grillsajtok mennyei illata? A kerti sütögetések tökéletes alkalmat nyújtanak a közös kikapcsolódásra, kerti játékokra a családdal és a barátokkal, a hideg italok melletti könnyed trécselésre, vagy éppen mély beszélgetésekre a hosszú nyári éjszakákon. Ha kedvenc eszközeinkre utoljára ősszel néztünk rá, netalántán fedetlenül álltak egész télen a teraszon, a szezont egy alapos takarítással kell kezdenünk. Az Euronics szakértői összegyűjtötték hogyan érdemes felkészülni a grillszezonra, és azt is elárulják, milyen grillt érdemes választani, ha magasabb szintre emelnénk a sütögetési képességeinket. 

Mélytisztítás mesterfokon 

Ne ijedjünk meg, ha a grillünket elővéve a grillrács alján fekete, gyakran nedves, ragadós maradványokat találunk. Nagy valószínűséggel nem a festék vagy a bevonat olvad le a rácsról, hanem a húsból kisült zsiradék gyűlt össze rajta, majd kormozta be a felületét. Ezek a szennyeződések a hiedelemmel ellentétben nem adnak extra ízt a húsoknak, ezért érdemes mielőbb megszabadulni tőlük, és a grillszezont egy alapos mélytisztítással kezdeni. Ehhez célravezető lehet különböző grilltisztító keféket beszerezni, amelyek kaparófelületével könnyebben szabadulhatunk meg a makacs, leégett szennyeződéstől. Azt azonban mindig mérjük fel előzetesen, hogy milyen anyagú a grillünk, ugyanis a bevonattal rendelkező felületeknek nem szerencsés egy fém eszközzel nekiesni. Az első használat előtt gondosan, kívül-belül tisztítsuk meg a készülékünket mosogatószerrel, zsíroldóval, majd egy alapos öblítés után hagyjuk megszáradni. 

Hagyományos? Gáz? Elektromos?

Persze nosztalgiával gondolunk vissza a tábortűznél sült, bicskával kifaragott fanyársakra húzott kolbászokra, szalonnadarabokra, de ha magasabb szintre szeretnénk emelni a grillezés élményét, érdemes egy komolyabb készülékbe fektetni. Ma már számos grill közül választhatunk, legyen az hagyományos, gáz vagy elektromos berendezés. Alapvetően a faszenes készülékek a hagyományos grilléletérzés részét képezik, az igazi füstös ízeket is elsősorban így lehet elérni – a ma oly’ divatos BBQ szmókerek jelentős része is ezt a tüzelési módot használja. Ezeket faszénnel vagy brikettel lehet begyújtani, ami némi szakértelmet és több időt igényel. Ugyanakkor ezt megkönnyítendő, grillgyújtók egész sora áll rendelkezésünkre. 

Míg sokan más változatról hallani sem akarnak, nálunk is egyre népszerűbbek a tengerentúlon talán legelterjedtebb gázos készülékek is. Ezek nagy előnye, hogy gyorsan beüzemelhetőek mivel nem kell begyújtani a faszenet, a takarításuk, elrakásuk is gyorsabb, egyszerűbb, ráadásul mivel a húsok nyílt láng fölött sülnek, a pörzsös ízek is megjelennek az ételben. “Amennyiben a társasház erkélyén szeretnénk grillezni, és nem szándékozunk felbőszíteni a szomszédokat, érdemes gázos vagy elektromos készüléket választani, hiszen ezek használata nem jár akkora füsttel, szaggal. Az elektromos grill akkor lehet kiváló opció, ha a faszén vagy brikett mellett a gázpalackkal sem szeretnénk bajlódni” – mondta Stummer Attila, az Euronics szakértője. Ezek általában – legalábbis a ma kapható változatok – kisebb berendezések, amelyek kisebb összejövetelek, teraszon való sütögetések alkalmával tesznek jó szolgálatot.

Útközben is felkészülten

Amennyiben még csak most ismerkedünk a grillezés mesterségével, vagy nincs helyünk egy nagyobb eszköz tárolására, választhatunk kisebb, hordozható készülékeket is. Az Euronics kínálatában is megtalálható asztali, vagy hordozható grilleket akár nyaralásokra, kirándulásokra is magunkkal vihetjük, és a tárolásuk is sokkal egyszerűbb. A faszenet pedig akár előre betölthetjük az üstbe, nehogy a Duna-parton, vagy az erdei tűzrakónál ébredjünk rá, hogy nincs min megsütni a kedvenc grillsajtunkat. 

Kiegészítő eszközök a profi élményhez 

Terméktől függően ma már számos grillezéshez való kiegészítőt megtalálhatunk a boltok kínálatában. A gázos készülékeken is lehet különféle eszközöket használni, mint például pizza lap, wok, nyársak, forgó nyársak stb. Talán éppen ezeknek a kiegészítőknek és a gyors hadra foghatóságnak köszönhetően egyre népszerűbbek hazánkban is ezek a grillsütők. Természetesen a hagyományos faszenes változathoz is találunk rengeteg tartozékot, mint a különféle, nyársak, húsforgató lapátok, villák, csipeszek, öntöttvas rostlapok és sütőedények. Az Euronics szakértői egy maghőmérő beszerzését is ajánlják, ugyanis ezekkel az eszközökkel kiküszöbölhető a találgatás, hogy mennyi ideig süssük a hússzeletünket. Ha tudjuk, hogy milyen készültségi fokra vágyunk (rare, medium, well-done stb.) elég egy gyors internetes keresést végeznünk, hogy megtudjuk, milyen hús, milyen maghőmérsékleten éri el ezt az állapotot. 

Füstölés

Ahogy említettük faszenet és faszénbrikettet különböztethetünk meg, ha hagyományos grillezésről van szó. Fontos mind a kettő esetében, hogy jó minőségű terméket használjunk, mert csak azok tudják garantálni a hosszantartó egyenletese hőleadást. A hagyományos, faszén nyújtotta füstös ízt azonban a gázos grillek esetében is reprodukálni tudjuk egy ún. füstölődoboz és a különböző füstölő chipsek kombinációjával. Manapság szinte bármilyen fajtájú, méretű, kiszerelésű füstölő chipset lehet kapni. Ezeket a fa őrleményeket előzetesen vízbe kell áztatni, majd a direkt ennek a célnak készített rozsdamentes edényben a tűz fölé kell helyezni. A nedves fa nem gyullad be, viszont füstölése közben a számunkra keresett aromákat kiadja magából. A füstös íz fokozására használhatjuk ezt a módszert bármely grill és BBQ eszköznél, de a gázgrill esetében kifejezetten ajánlott, hogy így érjük el a hagyományosabb élményt.

Tovább az eredeti cikkre: Indul a grillszezon – így készülj fel a nyári sütögetésekre

Vélemény, hozzászólás?