Így spórolhatnak a diákok

Így spórolhatnak a diákok olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A diákok zsebpénzéhez mérten egy külföldi táborozás vagy a népszerű hírességeket…

A teljes cikk itt olvasható:
Így spórolhatnak a diákok

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A diákok zsebpénzéhez mérten egy külföldi táborozás vagy a népszerű hírességeket felvonultató fesztiválra szóló belépő jelentős kiadást jelenthet. Van azonban megoldás: első körben a felesleges költéseket kell visszafogni, közben pedig folyamatosan félretenni a zsebpénz egy részét, sőt, akár diákmunkát vállalni vagy a szülőknek besegíteni némi extra bevétel fejében – áll a K&H összefoglalójában, amelyből kiderül, hol érdemes tartalékolni.

Az elmúlt években a járvány miatt visszafogott volt a koncert- és fesztiválkínálat, az idén – ha a pandémiás helyzet úgy alakul -, jóval nagyobb lesz a választék. Ismét lesz Sziget Fesztivál és Balaton Sound, a korábban elmaradt kisebb-nagyobb fesztiválok is sorra várják a látogatókat.

Érdemes azonban előre felkészülni kinézett programokra, például az olyan koncertekre, amelyeken nemzetközi sztárok lépnek fel. Tanácsos időben lépni, mert a jegyeket már hónapokkal a rendezvény előtt elkezdik árusítani a szervezők, a koncert- vagy fesztiválbelépők ára pedig a zsebpénzhez mérten elég költséges lehet. Az idei egyik legjelentősebb eseményre, a Sziget Fesztiválra a jó előre megvásárolt, kedvezményes, úgynevezett Early Bird-bérletek már el is fogytak, de például a korán beszerzett háromnapos bérlet ára is 70 ezer forintba kerül. Érdemes nézni valamennyi célkeresztben lévő fesztivál weboldalát, mert aki résen van és időben lép, az elcsípheti az olcsóbb jegyeket.

Nem csak a jegyvásárlásról érdemes előre gondolkodni, tanácsos a fesztiválozás előtt megtervezni a többi kiadást is, megszabni például egy napi keretet. A pandémia előtti fesztiválos árszintek alapján minimum 10 ezer forint kell egy napra, de a felső határ szinte bármekkora összeg lehet. A fesztiválon kapható italok és ételek, például üdítők és a hamburgerek drágábbak, mint a mindennapokban. A legutóbbi fesztiválárakat nézve fél liter üdítő 500-600 forint, egy hamburger akár 3-4 ezer forint is lehetett. Ráadásul azóta jelentős drágulás ment végbe az élelmiszereknél, tehát könnyen ennél magasabb árakkal találkozhatnak majd idén a szórakozni vágyók.

Az utazási költségekkel is számolni kell, akár több fesztiválozó megy együtt autóval, akár buszoznak vagy vonatoznak. Például a Balaton Sound esetében egy Budapest-Zamárdi oda-vissza út autóval 226 kilométer, ami a jelenlegi 480 forintos benzináron, 6 literes átlagfogyasztással számolva 6509 forint. Vonattal a retúrjegy diákkedvezménnyel jelenleg minimum 2800 forint. A lényeg, hogy az utazási költségek is látható tételt jelentenek, amit célszerű szem előtt tartani a tervezés során.

Horváth Magyary Voljc Nóra, a K&H Csoport kommunikációs ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a fiatalok, ha odafigyelnek a mindennapi költéseikre és megpróbálnak tudatosan félretenni a céljaikra, jelentősen könnyíthetik a családi költségvetés terheit nyaraláskor. A felesleges kiadásokat pedig le kell venni a napirendről, mert azok veszélybe sodorhatják a célt. Például nem muszáj a zsebpénzből felesleges nassolnivalókra költeni, az iskolában úgyis van menza, otthon pedig szintén biztosított az ellátás. Érdemes áttekinteni, hogy az elmúlt időszakban milyen rendszeres kiadások voltak, beleértve az iskolai büfében vásárolt édességeket, a drágább ruhadarabok megvásárlását és még sorolhatnánk. Emellett a fiatalok “vállalhatnak” olyan otthoni munkát, amellyel segítenek az elfoglalt szülőknek és lehetőség szerint ezért a munkáért akár pénzt is kaphatnak. Sok diák végez diákmunkát, ezzel teremtve meg az extra nyaralási kiadások fedezetét.

Persze az ilyen típusú takarékoskodás nem csak egy-egy esemény esetében követendő, hanem a későbbiekben is. Lényeges, hogy a fiatalok tűzzenek ki maguknak egy takarékoskodási célt, amelynek elérése után jöhet a következő. „Ezzel a pénzügyi tudatosság terén komoly előrelépést mondhatnak majd maguknak” – hangsúlyozza Horváth Magyary Voljc Nóra, hozzátéve, hogy érdemes a takarékoskodáshoz például kifejezetten a fiataloknak szánt bankszámlát nyitni, így minden pillanatban látható lesz, hol is tart a “nyári projekt”. A takarékoskodást tervező gyerekek segítséget is kapnak: K&H Vigyázz, kész, pénz! vetélkedőjéhez készült ismeretanyag könnyen érthető, érdekes “leckéken” keresztül mutatja be, hogyan lehet spórolni.

A Így spórolhatnak a diákok bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Így spórolhatnak a diákok

Vélemény, hozzászólás?