Így lehet az otthoni kávé is tökéletes

Így lehet az otthoni kávé is tökéletes olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Van, akinek létszükséglet, van, akinek művészet, kinek tejjel és cukorral, kinek…

A teljes cikk itt olvasható:
Így lehet az otthoni kávé is tökéletes

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Van, akinek létszükséglet, van, akinek művészet, kinek tejjel és cukorral, kinek anélkül, de egy biztosan közös: kávé nélkül a legtöbbünk napja elképzelhetetlen. A tökéletes kávéházi ízeket otthonunkban azonban nem olyan könnyű létrehozni – ez pedig nem csak a kávébab és a főzéshez használt eszköz típusán, de egészen meglepő tényezőkön is múlik. Tóth Máté, a KTRL pörkölő kávészakértője az Euronics felkérésére most 5 tippel segít, hogy otthoni körülmények között is tökéletes kávéélményben legyen részünk.

Válasszunk az életmódunknak megfelelő kávégépet

Az Euronics tapasztalatai szerint a vásárlók körében a legnépszerűbbek a presszó kávéfőzők, ezt követik az automata, illetve a kapszulás gépek. Azonban, nem mindegy milyen gépet választunk, hiszen egy kapszulás termék, vagy egy jól beállított automata kávéfőző gombnyomásra finom kávét főz, míg egy presszógép megfelelő beállítása már nagyobb szakértelmet igényel.

A presszó kávéfőzők esetében minden részletre nekünk felhasználóknak kell odafigyelni: a kávé megfelelő őrlésére, a víz lefolyásának beállítására, a gép szakszerű előkészítésére. Ezzel szemben az automata kávéfőzők előnye, hogy bizonyos típusok beépített darálóval rendelkeznek, így nem kell külön leőrölnünk a kávét. „Automata kávéfőzők használatakor a lényeg, hogy elég finomra tudjuk állítani a gép beépített őrlőjét, így jó átfolyású kávét kaphatunk. Érdemes a készülék leírásában ellenőrizni, hogy az adott kávémennyiség hány másodperc alatt készül el, ugyanis ha túl gyorsan fut át a víz a kávéfőzőn, akkor kellemetlen ízű lehet az eredmény” – tanácsolta Tóth Máté kávészakértő.

A kapszulás kávéfőzők előnye, hogy már egy egyszerű gép is minden főzéskor ugyanazt a minőséget tudja hozni. Ráadásul ilyen esetben a kávé – ha megfelelően teszik a kapszulába – nem öregszik, így abból egy év múlva is ugyanolyan finom italt főzünk, mintha egy kávéházban készült volna. Természetesen a kapszulás termékek kínálatában is széles a választék ár és minőség terén: a drágább, jobb minőségű kávék hatalmas előnye, hogy akár a világ legjobb kávéit is megvehetjük és minőségi formában, egyszerűen élvezhetjük otthon. Természetesen nem elhanyagolandó szempont vásárlásnál, hogy a minőségi kávékapszulák ára magas, ráadásul a használt kapszulák környezetterhelése is mérlegelendő, ha ilyen típusú gépet választunk.

Találjuk meg az ízlésünkhöz illő kávét

Érdemes többféle kávétípust kipróbálnunk, hogy megtaláljuk az ízlésünknek és a pénztárcánknak is megfelelőt: kísérletezzünk bátran! Alapvetően két főbb csoportot különíthetünk el pörkölés szerint: világos és sötét pörkölésű kávékat. Itthon az elterjedtebb fajta az utóbbi, általában ez adja az embereknek a klasszikus kávé élményét. „Aki azonban nyitott az érdekesebb, különleges ízekre, próbálja ki a világosabb, magas minőségű, de egyben drágább kávéfajtákat is.” A sötét pörkölésű kávékban a klasszikus mogyorós, csokoládés, kesernyésebb ízeket fedezhetjük fel, míg a világos pörkölésűekben egy gyümölcsösebb, komplexebb ízvilágot. „A kézműves vonal kedvelőinek pedig érdemes világos pörkölésű, specialty besorolású kávét választania” – mondta el a szakértő.

Öntsünk tiszta vizet a … kávéfőzőbe

A tökéletes kávé elkészítésének fontos tényezője a víz. „Felejtsük el a csapvizet és az ásványvizet – egyik sem jó választás a gép és az íz szempontjából” – mondta Tóth Máté. A kávészakértő szerint a legegyszerűbb megoldás a vízszűrő kancsó használata – ebből már olyan verzió is kapható, amit kifejezetten kávékészítéshez ajánlanak. Az Euronics kínálatában is kapható BWT vízszűrő kancsókkal megtisztított víz használatával például megóvhatjuk a kávégépünket, és megalapozhatunk a tökéletes kávéíznek is. „Ha csapvízzel készítünk kávét, a gépünk elkezd vízkövesedni, és ha túl sok oldott anyag kerül bele a vezetékekből, az jelentősen elvesz a kávé ízéből, így az keserű lesz” – tette hozzá a szakértő.

Vízkőtelenítsük rendszeresen a gépünket

Sokan tapasztalhatták már, hogy az automata kávéfőzőket időről időre szervizelni kell, amit első sorban a rossz minőségű víz használata okoz, hiszen ettől a gép vízköves lesz és eldugul. „Kínálatunkban kapható olyan gép is, aminek van beépített, gyantás vízszűrője, de ehhez is érdemes tisztított vizet használnunk” – tette hozzá Garai József az Euronics kategóriamenedzsere. Az otthoni kávéélményt a legtöbb esetben a nem megfelelő tisztítás rontja el. Bármilyen eszközről – kapszulás, kotyogós vagy automata kávéfőzőről – is van szó, érdemes havonta vízkőteleníteni, illetve minden géphez a saját márkájához, típusához tartozó takarítószert választani, és heti rendszerességgel elvégezni a tisztítást.

Ne tároljuk túl sokáig a már őrölt kávét

Amennyiben saját magunknak őröljük a kávét, akkor a tárolásra is nagyon fontos odafigyelni. Amint leőröltük, elkezd oxidálódni és öregedni, így minél hamarabb elhasználjuk, annál komplexebb ízt kaphatunk. „A szemeskávé őrlésénél érdemes észben tartanunk, hogy friss pörkölés a pörkölés dátumától egy hét és egy hónap közötti időszakra vonatkozik, így minél hamarabb használjuk fel, annál komplexebb ízélményt kaphatunk. A bolti kávéknál ez a szempont nem lehet releváns, hiszen ezek esetében nem tudhatjuk, mikor történt a pörkölés – ez a szempont inkább a világos pörkölésű, specialty kávéknál fontos” – mondta el Tóth Máté. Lassabban romlik a már leőrölt kávé minősége, ha megfelelően tároljuk: ha a termék tasakja jól zárható, tárolhatjuk abban is, de inkább légmentes dobozt vagy üveget válasszunk.

A Így lehet az otthoni kávé is tökéletes bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Így lehet az otthoni kávé is tökéletes

Vélemény, hozzászólás?