Így is fel lehet használni az uniós forrásokat lakáskorszerűsítésre

Így is fel lehet használni az uniós forrásokat lakáskorszerűsítésre olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

TLE-interjú – Nemcsak Magyarországon rossz a lakásállomány állapota, Spanyolországban is energetikai…

A teljes cikk itt olvasható:
Így is fel lehet használni az uniós forrásokat lakáskorszerűsítésre

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

TLE-interjú – Nemcsak Magyarországon rossz a lakásállomány állapota, Spanyolországban is energetikai korszerűsítésre szorul a lakások nagy része. Susan Martín Belmonteval, a REVO Prosperidad Sostenible egyesület kutató-szakértőjével arról beszélgettünk, miért haladnak lassan a felújítások Spanyolországban, és hogyan próbálják felgyorsítani a folyamatokat az EU-s források felhasználásával.

Igylakunk.hu: Milyen állapotban vannak a spanyol otthonok energetikai szempontból?

Susan Martín Belmonte: „Spanyolországban a lakások többsége nagyon régi és energiahatékonyság szempontjából nagyon rossz állapotban van. A helyzet sokkal rosszabb, mint sok más EU-s tagállamban, talán az EU átlagánál is gyengébb.

Ugyanakkor a korszerűsítésre sokkal kisebb fókusz esik, mint az építésekre. A tudatossággal is gondok vannak, és nincsen megfelelő mennyiségű szakember sem.”

A spanyol kormány azt ígéri, hogy 2026-ig 500 ezer lakást újít fel, erre 6,8 milliárd eurót irányzott elő az EU következő generációs alapjából. Ez a 25 milliós lakásállomány 2%-a. Spanyolországban a lakóépületek 50%-a (9,7 millió) 1980 előtti. de legalább 17 millió lakást kellene felújítani. Az épületek energiahatékonyságát legalább 60%-kal javító energetikai korszerűsítést évente csak az épületállomány 0,2%-ánál végeznek, ami egy évben csak kb. 30.000 lakást jelent. A 2050-re kitűzött klímasemlegességi cél elérése érdekében azonban az országnak 2030-ig évi 300.000 felújítást kellene elvégeznie, és ezt az arányt 20 éven keresztül fenntartania.

„Igaz, Spanyolországban az időjárás enyhébb, van, ahol nem is kell télen fűteni, viszont sok energiára van szükség a hűtés, amiben a szigetelés kevésbé segít. A meleg kint tartásában hatékonyabb a légkondicionálás, amihez természetesen jobb lenne megújuló energiát használni. A klímaváltozással ez a helyzet erősödhet, ugyanakkor egyre több a szélsőséges időjárási helyzet, amikor megmutatkozik, hogy mekkora probléma a lakások rossz állapota.

Ezért fontos, hogy az európai uniós források felhasználására készített tervben van lakáskorszerűsítési fejezet.”Az Európai Unió Helyreállítási Alapja, más néven Next Generation EU keretében 750 000 millió eurót osztanak szét 2026-ig az Európai Uniót alkotó 27 állam között. Spanyolország 2026-ig 140 000 millió eurót kap…

Tovább a cikk folytatására

Tovább az eredeti cikkre: Így is fel lehet használni az uniós forrásokat lakáskorszerűsítésre

Vélemény, hozzászólás?