Így hat a háború a budapesti albérletpiacra

Így hat a háború a budapesti albérletpiacra olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Az ukrán menekültválság nyomán kialakult extra kereslet befolyásolta leginkább az elmúlt…

A teljes cikk itt olvasható:
Így hat a háború a budapesti albérletpiacra

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Az ukrán menekültválság nyomán kialakult extra kereslet befolyásolta leginkább az elmúlt hetek albérletpiacát Budapesten, a következő hónapokban pedig jelentős emelkedés jöhet az árakban – állapítja meg legfrissebb elemzésében a Rentingo.com.

Rekordszintre ugrott a keresleti bérleti díj márciusban a fővárosi albérletpiacon – derül ki a Rentingo.com legfrissebb budapesti albérletpiaci elemzéséből. A bérlők az elmúlt hónapban átlagosan 155 ezer forintért kerestek kiadó lakást, ami 5,4 százalékos emelkedést jelent februárhoz képest, amire az elmúlt években egyáltalán nem volt példa. Ehhez hasonlóan soha nem láttunk még olyat, hogy a kínálat és a kereslet közötti olló ilyen szorosra zárult volna össze.

A látványos növekedés egyértelműen összefügg az ukrán menekültválsággal: a hazánkba érkező és átmenetileg itt menedéket keresők többletkeresletet generálnak a fővárosi bérlakáspiacon. A hirtelen megugró igényt egyrészt az albérletpiacon közvetlenül megjelenő ukrajnai lakáskeresők, másrészt azok az ukrán érdekeltséggel rendelkező vállalkozások gerjesztették, akik egyszerre akár több száz kimenekített munkavállalójuk lakhatását igyekeznek megoldani – állapítja meg a közösségi albérletkereső platform. Márciusban ezért a még üresen álló lakások gyorsan gazdára találtak, vagy meg sem jelentek a piacon, miután a bérbeadók segélyszervezeteken keresztül is kínálják azokat. A kevés piacra kerülő lakásért ugyanakkor verseny indult, ami a bérlőket arra ösztönözi, hogy egymásra ígérve még mélyebbre nyúljanak a pénztárcájukba, így hajtva felfelé a keresleti albérletárakat.

A gyors keresletbővüléshez még nem alkalmazkodtak a bérbeadók, hiszen nem emeltek árat, sőt az elmúlt 6 hónap folyamatos bérleti díj növekedése után visszakorrigáltak a januári szintre. Így márciusban átlagosan havi 158 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért Budapesten, ami 2,3 százalékos mérséklődésnek felel meg az előző hónaphoz képest. A Rentingo.com elemzése alapján ez csak átmeneti csend: a lakásukat kiadók igazodnak majd a kereslet erősödéséhez, így a következő hónapokban újra jelentősen növekvő kínálati bérleti díjakkal kell kalkulálnia annak, aki albérletet keres Budapesten.

A Így hat a háború a budapesti albérletpiacra bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Így hat a háború a budapesti albérletpiacra

Vélemény, hozzászólás?