Így használhatjuk a napenergiát az otthonunkban is

Így használhatjuk a napenergiát az otthonunkban is olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Nemcsak a sivatagokban hasznosítható a nap ereje, akár a hátsó kertben…

A teljes cikk itt olvasható:
Így használhatjuk a napenergiát az otthonunkban is

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Nemcsak a sivatagokban hasznosítható a nap ereje, akár a hátsó kertben is.

Ma már nemcsak a nagyvállalatok, hanem a hétköznapi emberek is életnek a napenergia adta lehetőségekkel. Sokan nem is gondolnák, milyen egyszerű és praktikus a napelemek használata a ház körül. De vajon mi mindent tehetnek egyszerűbbé? Az Alza összegyűjtött pár példát.

Kültéri napelemes lámpa

A napelemes kültéri lámpa típusok, vagy más néven szolár lámpák a nap sugarait használják fel a töltésre, így nincs szükségük áramellátásra, ráadásul a telepítésük vagy felszerelésük rendkívül egyszerű. Elsősorban kültéren, például kertekben vagy udvarokon használják őket. A napelemes kültéri lámpa környezetbarát megoldás, amely biztosítja, hogy a kábelezésbe sem kell időt és energiát fektetni.

  1. Napelemes szellőzőventillátor

Bármilyen típusú szellőzőventilátor jó ötlet, mivel segít csökkenteni a hűtési költségeket azáltal, hogy elszívja a forró levegőt a tetőtérből és más területekről. Az ilyen készülékek hagyományosan az otthoni elektromos hálózatra vannak bekötve, már vásárolhatóak azonban önműködő tetőszellőztető ventilátorok, amelyek egy kis fotocella panellel működnek, így egyáltalán nincs szükség háztartási elektromos áramra. A kis tetőre szerelhető egységek tökéletesek garázs, fészer vagy kutyaól hűtésére nyáron.

  1. Nap által melegített medence

Az úszómedencék a nyár egyik legnagyobb örömét jelentik a gyerekeknek és a szülőknek egyaránt. Alig várják, hogy beleugorjanak – kivéve, ha a víz túl hideg. A problémát egy napelemes takaró oldhatja meg, amely felmelegíti a vizet. Ez az úszótakaró egy passzív fűtőberendezés, amely elnyeli a nap hőjét és átadja azt a víznek.

  1. Akkumulátor feltöltése napenergiával

Minden akkumulátorról működő eszközt fel lehet tölteni napenergiával is. A fotoelektromos napelemek ugyanúgy egyenáramot állítanak elő, mint a legtöbb akkumulátor. Sok olcsó napelem-készlet rendelkezik olyan csatlakozásokkal, amelyek lehetővé teszik mobiltelefonok, tabletek és laptopok csatlakoztatását a közvetlen töltéshez. Sőt, egy inverter hozzáadásával, amely az egyenáramot 120 voltos váltakozó árammá alakítja, más akkumulátorok töltőit is csatlakoztathatjuk hozzá.

  1. Főzés napenergiával

A napenergiát még a főzéshez is használható: bár ez újszerű gyakorlat, még egyszerűbb is, mint gondolnánk. Egy doboz, serpenyő, alufólia, főzőtasak, ragasztószalag, hungarocell szigetelés és hőmérő segítségével pillanatok alatt nekiállhatunk főzni.

A napkollektoros tűzhely lényege, hogy a fóliával vagy más fényes anyaggal bélelt edény a napsugarakat egy főzőkamrába irányítja. Ha szeretnénk megépíteni, tervek tucatjait találjuk az interneten.

Tovább az eredeti cikkre: Így használhatjuk a napenergiát az otthonunkban is

Vélemény, hozzászólás?