Így alakult a híroldalak versenye márciusban

Így alakult a híroldalak versenye márciusban olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Az orosz-ukrán háború és a magyarországi parlamenti választások egyaránt megnövelték a…

A teljes cikk itt olvasható:
Így alakult a híroldalak versenye márciusban

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Az orosz-ukrán háború és a magyarországi parlamenti választások egyaránt megnövelték a híroldalak látogatottságát. A DKT elemzése szerint márciusban a blikk.hu vezette az ilyen site-ok rangsorát a napi látogatószám alapján a 24.hu és az origo.hu előtt.

A DKT legújabb elemzésében a magukat híroldalként (is) definiáló oldalakat vizsgálta meg részletesebben, amelyek havi átlagos egyedi látogatószáma (real user) meghaladta a 400 ezret. Ennek eredményeként ugyanaz a kilenc weblap került a körbe, mint egy hónappal ezelőtt, csak az egymáshoz viszonyított sorrendjük változott meg több esetben.

Az egyedi látogatószám alapján felállított listát most is a blikk.hu vezeti egymillió feletti napi látogatóval, amelyet sorban a 24.hu követ ez alkalommal is. Az index.hu és az origo.hu viszont helyet cserélt egymással, most a dobogós helyet az origo.hu foglalta el. A 24.hu, az origo.hu és az index.hu napi látogatószám alapján egyáltalán nincs messze egymástól, átlagosan 860-890 ezer napi látogatóval rendelkeznek – miközben az oldalletöltések számában jelentős eltérések vannak köztük.

A Telex megőrizte ötödik helyét közel hatszázezer napi látógatóval. A 444 három helyet javított pozícióján, így most a hírsite-ok listáján a hatodik helyen áll. Ezzel párhuzamosan egy-egy helyet lépett hátrébb a hvg.hu, a borsonline.hu és a ripost.hu.

Az ukrajnai fejlemények és a választási kampány következtében érezhetően nőtt a hírek iránti érdeklődés. Ha a fenti TOP9 híroldal összesített napi oldalletöltésszámát vesszük alapul, akkor a februárra jellemző átlagos 24,5 milliós számhoz képest (amiben már benne van a háború hatása is) márciusban már 26,5 milliós oldalletöltést láthatunk.

 

A teljes piaci toplista csúcsán hagyományosan a hírsite-ok állnak, tehát nagy az átfedés a két lista között. A napi átlagos egyedi látogatószám (real user) alapján kialakított TOP10-es listát a weboldalak esetében változatlanul a blikk.hu vezeti, amit a második helyezését őrző 24.hu követ.

Ahogy korábban láttuk, az Origo és az Index helyet cserélt, most az Index egy helyezéssel hátrébb került. Az ötödik helyen továbbra is a portfolio.hu áll. A napi átlagos látogatószám alapján kialakított toplista hatodik helyén, egyet lépve előre, most a Telex található. Hetedik a 444.hu, egyszerre öt hellyel előrébb ugorva, míg a nyolcadik helyezést most a hvg.hu foglalja el, egy helyezést javítva februárhoz képest. A toplistára még felkerült két női oldal is: a kilencedik helyen márciusban az nlc.hu állt, míg a tízes listát a femina.hu zárta.

Ha nem site, hanem brand alapon állítjuk össze a napi átlagokkal mért toplistát, akkor az első két helyen nem látunk eltérést a honlapok listájához képest, a Blikk és 24 ugyanazt a helyet foglalja el brandként, mint weblapként. Az Index és az Origo viszont brandként helyet cserélt egymással a domain-pozíciójukhoz képest: a harmadik helyen az Index áll. Hasonlóan alakul a Portfolio és a Telex helyzete: weboldalként a Portfolio megelőzte a Telexet, de brandként az utóbbi foglalta el a lista 5. helyét. A brandlista 7. helyén a HVG állt, megelőzve a 444-et, miközben a 444.hu, mint weboldal eggyel előzte a hvg.hu-t. A lista kilencedik helyén, akárhogy nézzük is, az NLC áll. A TOP10 brandlistát népszerű androidos applikációjának is köszönhetően az Időkép zárja.

A havi összesített egyedi látogatószám alapján a toplista első helyét az origo.hu foglalta el márciusban, ezzel 2 helyet javított pozícióján. Második helyen most is a 24.hu áll. A februárban első helyezett blikk.hu most a harmadik helyet foglalhatta el. Az index.hu megőrizte negyedik helyét, míg a femina.hu egy hellyel feljebb lépve most az ötödik a listán. Egy helyet hátrébb lépve márciusban hatodik a portfolio.hu. A hetedik-kilencedik helyen nem történt változás: az nlc.hu-t sorban a ripost.hu majd a borsonline.hu követi, míg a tízes toplistát most a telex.hu zárja két helyet javítva pozícióján.

A brandek havi látogatószám alapján összeállított toplistája általában megfelel a brandekhez tartozó (fő) weblapok listájának. Alapvetően ez jellemző most is, azonban egy eltérés azért akad a két lista között. A havi látogatószám alapján összeállított brandlista első helyén a 24 áll, míg a második a helyet az Origo foglalja el – fordítva, mint a weblapok sorrendjében. A 3-10. brand-helyezések viszont tökéletesen megfelelnek a weblapokon alapuló sorrendnek.

 

A Így alakult a híroldalak versenye márciusban bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Így alakult a híroldalak versenye márciusban

Vélemény, hozzászólás?