Ideje megválni a régi mobiloktól

Ideje megválni a régi mobiloktól olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A magyarok 63 százaléka tárol otthon használaton kívüli mobiltelefont, ráadásul az…

A teljes cikk itt olvasható:
Ideje megválni a régi mobiloktól

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A magyarok 63 százaléka tárol otthon használaton kívüli mobiltelefont, ráadásul az esetek többségében több darab, akár 10-15 évnél is régebbi készülék hever a fiókban – derült ki a Yettel legújabb országos kutatásából. Sokan nem tudják, mit lehet kezdeni a régi telefonnal, vagy nincs kedvük foglalkozni vele, pedig a nem megfelelően tárolt elektronikai eszközök akár veszélyesek is lehetnek a környezetre. A Yettel most nagyszabású kampányt indít, hogy visszagyűjtse a régi mobilokat, és felhívja a figyelmet az újrahasznosítás fontosságára. Egyes 2G- és 3G-képes telefonok pedig akár 40 ezer forintos NMHH-ártámogatásra is válthatók új készülék vásárlásakor.

A Yettel legújabb országos kutatásában felmérte, hogy mennyire jellemző, hogy a magyarok használaton kívüli, régi mobilokat és más elektronikai eszközöket tárolnak otthon, illetve tisztában vannak-e a helytelen tárolás veszélyeivel és az újrahasznosítási lehetőségekkel. Az eredményekből kiderült, hogy a leggyakoribb otthon tárolt számítástechnikai és mobilos eszközöknek a mobiltelefonok számítanak: ezek tízből hat válaszadónál megtalálhatóak.

A listán a mobiltelefonokat nem sokkal lemaradva követik a töltők és kábelek (61%), majd a fej- és fülhallgatók (47%), a videó/cd/dvd-lejátszók (42%), a számítógépek (39%), a magnó, hifi (38%), illetve a tv, monitor (37%). Érdekesség, hogy nem csak régi, elavult technológiák, de olyan, viszonylag újabb kütyük is szerepelnek a fiókban heverő eszközök listájában, mint a bluetooth-hangszórók (17%) vagy az okos- vagy fitneszórák (15%). A megkérdezetteknek csupán 6%-a jelezte, hogy a felsoroltak közül egyik sem található meg az otthonában.

A régi telefonok sorsa

A kutatásból kiderült, hogy a legtöbben (61%) akkor vesznek új telefont, ha az előző használhatatlan lett, így például elromlott vagy elveszett, de sokaknál az is döntő tényező, ha az egyébként működőképes készülék nagyon elhasználttá vált (45%), vagy nem rendelkezik valamely szükséges funkcióval (42%).

A kitöltők 60%-ának több mint 5 telefonja volt valaha, ötödének pedig legalább 10 készüléke, és a válaszok alapján ezek egy részét egyszerűen elteszik, amikor újra cserélik. Az otthoni tárolást említők (63%) közel felének (46%) 3 vagy annál is több használaton kívüli mobil van az otthonában, a megőrzött készülékek életkora pedig az esetek közel felében (46%) legalább 10 éves, de a válaszadók ötödének (22%) 15 évnél régebbi mobilja is van.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy milyen célból őrzik meg az emberek a régi készülékeket. Az elsődleges ok (56%), hogy tartaléknak teszik félre őket, de az is gyakori, hogy nem tudják, mit érdemes kezdeni velük (28%), vagy nincs kedvük foglalkozni a kérdéssel (27%). Gyakran megjelölt ok az is, hogy a készülékeken lévő adataikat féltik a felhasználók az illetéktelenektől (24%), és meglepően sokan (23%) érzelmileg kötődnek a régi mobiljukhoz.

A meg nem őrzött telefonok legjellemzőbb sorsa az, hogy elajándékozzák (38%) vagy eladják (23%) őket. Mindössze 14% dönt úgy, hogy visszaviszi a telefont egy elektronikai üzletbe vagy a szolgáltatóhoz, amivel elindítja a készüléket az újrahasznosítás útján. Viszonylag alacsony, 10% azok aránya, akik ezeket kidobják, és az eredmények alapján a többség tisztában van azzal, hogy ezeknek nem a szemétben van a helye. Tízből nyolcan tudják, hogy nem szabad kidobni a használt mobilokat a kommunális szemétgyűjtőbe, és a válaszadók 66%-a nem ért egyet azzal, hogy a lomtalanítás is megoldás lehet.

A régi mobilok megfelelő kezelése azért is fontos, mert a készülékekben olyan veszélyes anyagok találhatók, amik a rendeltetésszerű használat során nem okoznak gondot, de nem megfelelő tárolás esetén, vagy a kommunális hulladékba kerülve már ártalmasak lehetnek. Például az öregedő akkumulátor elkezdhet szivárogni, veszélyes anyagokat juttatva a környezetbe – a kutatásban megkérdezettek 55%-a ezzel tisztában is van. Emellett a telefonokban olyan értékes fémek – köztük arany, ezüst, réz, vas – is találhatóak, amelyek a készülékek újrahasznosítása során kinyerhetők, így nem kell azokat költségesen és környezetszennyező módon újra kitermelni.

Itt az ideje visszavinni

A környezettudatos szemlélet fontos alapérték a Yettelnél, ennek jegyében a szolgáltató több olyan megoldást is kínál, amellyel ügyfelei is csökkenthetik környezeti lábnyomukat – mint például az elektronikus számla, a digitális aláírás, vagy a kisebb méretű SIM-kártyák. Most pedig legújabb kampányában arra ösztönzi a fogyasztókat, hogy tegyenek a természet egyensúlyáért, és a régi mobiltelefonokat ne őrizgessék vagy dobják a szemetesbe, hanem vigyék be a társaság üzleteibe, a szolgáltató pedig erre szakosodott partnerei segítségével gondoskodik ezek újrahasznosításáról. Emellett július 18-tól az NMHH készülékcsere-programjának keretében most 40.000 forint támogatással lehet vásárolni új készüléket a Yettelnél a nemrég még használt 2G-s vagy 3G-s mobilokért cserébe.

A Ideje megválni a régi mobiloktól bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Ideje megválni a régi mobiloktól

Vélemény, hozzászólás?