Ideje családi szinten is meglépni a tudatos digitalizációt

Ideje családi szinten is meglépni a tudatos digitalizációt olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Ezek lesznek a családi fiókok leghasznosabb funkciói 2023-ban Az elmúlt években…

A teljes cikk itt olvasható:
Ideje családi szinten is meglépni a tudatos digitalizációt

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Ezek lesznek a családi fiókok leghasznosabb funkciói 2023-ban

Az elmúlt években a digitalizáció talán az egyik leggyakrabban emlegetett kifejezés, amit a legtöbben a mai napig az üzleti élethez és a vállalatfejlesztéshez kötnek. Pedig a digitális átállás nemcsak a munkahelyeken, hanem az emberek magánéletében is egyre jobban jelen van. Mivel a digitális élet ilyen értelemben mindenki számára megkerülhetetlen, nagyon fontos, hogy a felhasználók ne csak egyénileg, hanem családi szinten is szervezzék az eszközeiken lévő identitásokat. Ezt felismerve a vezető szoftvergyártók újabbnál újabb erre kifejlesztett funkciókkal jönnek ki, és a szakértők szerint a tempó csak gyorsulni fog. Ennek tükrében nem árt, ha a felhasználók már most tudatosan kezdenek el foglalkozni az új beállítások nyújtotta lehetőségekkel, mert ezek nélkül már a közeljövőben szinte követhetetlenné kezd válni a digitális élet.

Kényelmesebben élhetnek azok, akik tudatosan kezelik a családi okoseszközök fiókbeállításait

Az elmúlt években népszerűvé vált streaming-, online- és felhőszolgáltatások elterjedésével a különböző platformok és hozzájuk tartozó fiókok kezelése egyre nagyobb kihívássá válik, ahol sokszor átláthatatlanok a jogosultságok és hozzáférések. Erre az alapvető problémára kínál megoldást a legtöbb rendszerben már elérhető családi csoport létrehozása, ami a háztartáson belüli élet közös digitális szervezésén kívül számos egyéb praktikus beállítással könnyítheti meg a felhasználók mindennapjait. 

„A Google Family-re a mai napig egy online szülői felügyeleti eszközként tekintenek, pedig már jóval túlmutat ezen. Az előttünk álló években ez már nem csupán egy „nice to have” eszköz lesz, hanem egy olyan funkció, ami nélkül veszélybe kerülhet az adatbiztonság és nagyon nehéz lesz kiigazodni a digitális létben. Arról nem is beszélve, hogy a mai streaming és előfizetéses rendszerekben csak az tudja maximalizálni a szolgáltatások megtérülését, aki megérti és tudatosan kezeli ezeket a beállításokat.” – magyarázta Juhász Viktor a felhőmegoldásokkal foglalkozó iSolutions Kft. ügyvezetője.

A legtöbb esetben nagy hibákat vétenek a felhasználók a digitális identitások kezelésében

Az egyik leggyakoribb hiba, amit a családok elkövetnek, hogy a különböző eszközöket egy identitással kezelik. Ilyenkor általában a szülők a saját fiókjukkal jelentkeznek be a háztartásban lévő okostelefonokra, számítógépekre, tabletekre, aminek következtében a gyerekek nemcsak a fényképeikhez és levelezésükhöz férhetnek hozzá, hanem olyan érzékeny információkhoz is, mint az online boltokba való belépések vagy bankkártyaadatok. És bár sok szülő már rájött arra, hogy a képernyőidő korlátozásával befolyásolható az eszközön töltött idő, arra azonban nincs rálátásuk, ezalatt milyen tartalmakkal találkoznak gyermekeik.

„A szoftvergyártók az utóbbi években rájöttek arra, hogy a digitális életben nemcsak egyének vannak, hanem családok is, akiket fiókokba össze lehet rendezni. Természetesen ebből következik, hogy a kiskorúakat a rendszer másként kezeli, és az életkorhoz hozzá lehet kötni a különböző védelmi szinteket. Ilyen szempontból a Google és az Apple esetében is nagyon hasonlóan működik ez a rendszer” – fejtette ki Juhász Viktor.

Új év, új eszközök – Ne kapkodjuk el a beállításokat!

Ha új év, akkor új eszközök! Az ünnepek alatt és után a legtöbb háztartás legalább egy új okoseszközzel gyarapodik, hiszen ezek felnőttek és gyerekek körében egyaránt népszerű ajándéknak számítanak. Az új tableteket és okostelefonokat a legtöbben már egyből a fa alatt használatba veszik anélkül, hogy különösebb gondot fordítanának a beállítási lehetőségek átgondolására. A szakértő szerint azonban nem árt ilyenkor körültekintőnek lenni, hiszen rengeteg bosszúságot okozhat egy rosszul konfigurált fiók, vagy téves mentési beállítás. Fontos, hogy az új eszközök beállításakor akár 25-30 kattintást is el kell végezni, ami sokak számára nem kényelmes, hisz időigényes feladat: jelszavakat kell előkeresni, vagy új fiókokat létrehozni. Aki azonban veszi erre a fáradságot, az biztos lehet abban, hogy új készüléke funkcióit maximális hatékonysággal használja ki.

A családi fiókok már nemcsak a szülői felügyeletre nyújtanak megoldást

Bár a digitális identitások közös szervezése akár csak öt éve még igen kezdetleges volt, a szolgáltatók rájöttek arra, hogy a technológia fejlődése a családi élet szervezése szempontjából is új igényeket teremtett. Válaszul erre a legtöbb szoftvergyártónál a családi fiókok beállításai manapság jócskán túlmutatnak a szülői felügyeleten. „Az elmúlt években a gyártók rájöttek arra, hogy mivel a digitális eszközök átfogják a mindennapjainkat, a felhasználókra nem csupán egyéni szinten kell gondolni. A legtöbben családban élnek és a felhasználóknak családi szinten olyan igényeik vannak, amik nem egyedileg, hanem közösen jelentkeznek a háztartáson belül.” – magyarázta az informatikai szakember Juhász Viktor.

Ezek a beállítások lesznek a családi fiókok leghasznosabb funkciói 2023-ban

Közös előfizetések kezelése – A havidíjas streaming- és felhőszolgáltatások elterjedésével az előfizetések kezelése nagyon fontossá válik. Ráadásul ma már a legtöbb alkalmazást is meg kell vásárolni, így költségoptimalizáció szempontjából abban az esetben maximalizálható a megtérülés, ha ezeket az előfizetéseket többen is használják. Egy családi fiókon belül a fizetős szolgáltatások biztonságos megosztása egyszerűen megoldható.

Közös felhőtárhely vásárlása – Az utóbbi években a magánszemélyek körében is rendkívül népszerűvé váltak a felhőtárhely előfizetések, hisz a fotók, üzenetek, feljegyzések ezáltal eszköztől függetlenül elérhetők, bárhol és bármikor. Az egyéni tárhelyelőfizetések azonban egy 4-5 fős család esetében már komoly költséget jelenthetnek. Családi fiókkal lehetőség van bármely felhasználó által megvásárolt tárhely megosztására a csoportban lévő tagokkal. 

Családi kommunikáció – A családi fiók a közös online kommunikációt is megkönnyíti és új élményt nyújt a családi élet szervezésében. A családi fiókon belül üzenetek küldésére, egymás felhívására, csoportos chatre, valamint videochatre egyaránt lehetőség van.

Vásárlási korlátozások beállítása – Az elmúlt években nemcsak az online szolgáltatások, de sajnos a kiberbűnözők is rengeteget fejlődtek. A csalások célkeresztjében sokszor a fiatalkorúak állnak, mivel ezek a felhasználók még nincsenek tisztában az online vásárlások veszélyeivel. A családi fiókban a szülők egyszerűen kezelhetik a felhasználók fizetési beállításait, a gyerekek fiókjainak esetében pedig lehetőség van a fizetések teljes korlátozására is.

Lokáció megosztása – A Google és az Apple egyaránt rendelkezik geolokátor funkcióval, aminek köszönhetően a család tagjai a nap bármely szakában figyelemmel követhetik, ki merre jár. Ez a beállítás rendkívül hasznos, hisz így a szülők anélkül tudhatnak gyermekeik hollétéről, hogy felhívnák őket, ezzel pedig nem csupán aggodalmat, de jelentős időt is megspórolhatnak.

Tévhit, hogy a gyerek sokkal jobban ért a digitális eszközök használatához

Juhász Viktor felhőmegoldás szakértő szerint mai világban a szülői feladatok közé tartozik az is, hogy a gyerekeket meg kell tanítani arra, miként éljenek biztonságosan online. Hozzátette: „Sokan úgy gondolják, a mai gyerekek már beleszülettek a digitalizációba, így sokkal jobban értik ezt a világot, mint az idősebb generációk, de ez az elgondolás téves. A fiatalok a legtöbb esetben nem látják át az online világ működését vagy az adatbiztonságot. Így fontos, hogy legyen mellettük valaki, aki bevezeti őket ebbe, erre pedig a családi fiókban való közös lét egy nagyon jó gyakorlat.” 

Tovább az eredeti cikkre: Ideje családi szinten is meglépni a tudatos digitalizációt

Vélemény, hozzászólás?