I. (Nagy) Theodosius halála után a Római Birodalom végérvényesen kettészakadt. (1625 éve)

Nem olvastál még ma elég érdekességet? Lássuk csak, akkor itt van egy még érdekesebb téma: I. (Nagy) Theodosius halála után a Római Birodalom végérvényesen kettészakadt. (1625 éve) »» Theodosius, az utolsó összrómai császár, miután meghódította az egész birodalmat, legutolsó rendelkezésével felosztotta két fia, Honorius és Arcadius között.

A császárság végleg kettévált Kelet- és Nyugat-Római Birodalomra. A keleti császárság (amelyet Arcadius kapott) székhelye Konstantinápoly (eredeti neve: Bizánc) volt több mint ezer évig. A Nyugat-Római Birodalomé 395-től Milánó, majd 404-től Ravenna volt. Theodosius az Imperium Romanum felosztásával a vándorló germán törzsek ellen akart védekezni, a birodalom szétesését szerette volna megakadályozni, de a hatás ellentétes volt. A Római Birodalom sorozatos vereséget szenvedett, évszázados határait adta fel. A germán népek betörése fenyegette a lassan széthulló birodalmat.

Ezzel még nincs vége, olvasd tovább! Itt találod a teljes cikket: #Ezenanapon / I. (Nagy) Theodosius halála után a Római Birodalom végérvényesen kettészakadt. (1625 éve)