I. (Corvin) Mátyást, Hunyadi János ifjabb fiát választották a magyarok királyává. (562 éve)

Nem olvastál még ma elég érdekességet? Lássuk csak, akkor itt van egy még érdekesebb téma: I. (Corvin) Mátyást, Hunyadi János ifjabb fiát választották a magyarok királyává. (562 éve) »» Hunyadi idősebb fiát, Lászlót 1457-ben V. László kivégeztette.
V. lászló halála után az összegyűlt rendek választották meg.

Mátyás uralkodása alatt (1458-1490) kibékült III. Frigyes császárral 1464-ben, hogy visszakapja az 1440-ben elrabolt szent koronát, amellyel megkoronáztatta magát. Politikáját a nyugati irányú törekvések jellemezték. 1469-től Csehország királya volt, 1485-ben elfoglalta Bécset a III. Frigyes elleni háborúban, és oda tette át székhelyét. Halála után a bárók nem Corvin Jánost (Mátyás törvénytelen fiát), hanem Ulászló cseh királyt hívták meg a trónra. Az így létrejött cseh-magyar unió 1526-ig, a Jagelló-ház uralkodásáig tartott. A Mátyás által meghódított Morvaország és Szilézia visszakerült Csehországhoz, Ausztriát pedig Miksa, III. Frigyes fia foglalta vissza.Az országos méltóságokba saját családja embereit emelte, legfontosabb tanácsadója az atyai barát, Vitéz János váradi püspök lett.

Ezzel még nincs vége, olvasd tovább! Itt találod a teljes cikket: #Ezenanapon / I. (Corvin) Mátyást, Hunyadi János ifjabb fiát választották a magyarok királyává. (562 éve)