Hőségriadó: fokozottan figyeljünk a házi kedvencekre is

Hőségriadó: fokozottan figyeljünk a házi kedvencekre is olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Hőhullám: fokozottan figyeljünk a kutyameleg idején a házi kedvencekre is Forró…

A teljes cikk itt olvasható:
Hőségriadó: fokozottan figyeljünk a házi kedvencekre is

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Hőhullám: fokozottan figyeljünk a kutyameleg idején a házi kedvencekre is

Forró beton, kiszáradt vizes tálka, rövid lánc és árnyékmentes hely, már ez is elég ahhoz, hogy a kutyatartás kapcsán baj történjen… A nappali 30 foknál magasabb csúcshőmérséklet idején a rosszul tartott házi kedvencek rövid időn belül hőgutát kaphatnak, mely hosszú távon pusztuláshoz vezet. A nyári meleg napokon a hosszabb ideig tartó sétáltatást érdemes kora reggel és késő délután megtartani. A naptól felhevült aszfaltot is érdemes elkerülni, hiszen ott könnyen égési sérülés fenyegeti a sétáltatott kutya mancsát. Az állatokról való gondoskodás a gazdi feladata.

Az Orpheus Állatvédő Egyesület segélytelefonján a nagy nyári kánikulában aggódó állatbarátok körében rendszeres téma a tűző napon kikötött, víz nélkül tartott állatok számára történő segítségkérés. Seres Zoltán, egyesületi elnök szerint gyakran felejtenek kertben, udvaron egy – két napig (vagy tovább is) emberek házi kedvenceket. Van, hogy élelem – ivóvíz nélkül szenvednek az állatok. A kánikulában a kedvencek mellett gazdasági célú háziállatokra is fokozottabban oda kell figyelni. Ne csak a saját állatainkat óvjuk, figyeljünk oda a szomszéd portán tartott állatokra is.

A kutya önszántából soha nem mozogna a tűző napon a nagy kánikulában. Ha mégis ezt kell tennie, akkor tudnunk kell, hogy mindezt nehezebben viselik a nagyobb testű, sötét színű kutyák, mint a kisebb testű, világos színűek. A kutya nem tud izzadni, ami komoly nehézséget okoz számára, mert pusztán a lihegéssel történő hővesztés néha, bizonyos körülmények között nem elegendő, ilyenkor az állat keresi a hűvös helyet, padlót, amire ráfeküdve hűtheti magát.


Az Orpheus Állatvédő Egyesület 4 legfontosabb tanácsa kutyák kánikulában történő tartásához:
– a nagy nyári hőségben se feledkezzünk el a játékról és a nagyobb sétákról, melyeket kora délelőttre és késő délutánra időzítsük,
– állatunk számára mindig legyen hűvös hely, ahova a napsugárzás elől szabadon el tud bújni,
– kedvencünknek az élelem mellé naponta többször friss ivóvizet kell biztosítani,
– házi kedvencünket ne hagyjuk egyedül autóban (még nyitott ablaknál se), hiszen a tűző napon a belső hőmérséklet az egekbe szökhet.

A nagy nyári magas hőmérsékletet könnyebben átvészelik házi kedvenceink, ha hűvös helyen készítünk kuckót számukra. Fontos a napjában többször újratöltött vizes tál. Ha módunkban áll nedvesítsük be az állat bundáját, úsztassuk, és legfőképp ne kívánjunk tőle “csúcsteljesítményt”. A nagy nyári melegben egy autóban 5-10 perc alatt 60 fokra is felugorhat a levegő hőmérséklete, ami a bent tartózkodó élőlények számára hosszabb távon végzetes lehet. A lakásban a sötétítés, a ventilálás segítheti a meleg átvészelését.


Ha megtörtént a baj, és látjuk, hogy a háziállat intenzíven liheg, a nyelve állandóan kilóg a szájából, színe sötétebb a megszokottnál, a baj lehet akár hőtorlódás vagy hőguta is. Nyári kánikulában az oldalán fekvő, intenzíven lihegő, eszméletét vesztett állat rendszerint hőguta vagy napszúrás áldozata. A gyors folyadékpótlás és az állatorvosi segélykérés életmentő lehet ebben az esetben. A háziállatokért a gazdák a felelősek. Egy kis odafigyeléssel elkerülhető lehet az állatok szenvedtetése és pozitív élményekkel élhető át a nyári forróság.

www.zug.hu – Állatbarát Web Kuckó

www.orpheus.hu – Gazdikereső
www.állatvédő.hu – Állatbarát Web Kuckó
www.sinter.hu – SintértNE! állatmentő program

Tovább az eredeti cikkre: Hőségriadó: fokozottan figyeljünk a házi kedvencekre is

Vélemény, hozzászólás?