A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis…

A teljes cikk itt olvasható:
A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A gyerekek digitális biztonsága szerencsére már nem új fogalom – mégis meglepő helyen kerülhet veszélybe. A kicsikről készült képek, videók online felületeken történő megosztása ugyanis veszélybe sodorhatja a gyerekek digitális biztonságát – akkor is, ha azt a szülők, az oktatási intézmény vagy éppen a nyári tábor szervezői teszik. A Start it @K&H inkubátorprogramba bekerült kidea egy olyan zárt digitális óvodai kommunikációs felület, amely többek között erre az aktuális problémára nyújt egyszerű megoldást. A Széchenyi Terv Plusz pályázatán keresztül pedig az óvodák és bölcsődék most forrást is szerezhetnek a szolgáltatás beszerzésére.

Azt már tudjuk, hogy az „ingyenes” közösségi média felületeken a személyes adatainkkal fizetünk a használatért, és arról is sok szó esik, hogyan védjük meg a gyerekeket a nem nekik szóló tartalmaktól. De mi van akkor, ha éppen a szülők vagy akár az oktatási intézmény osztja meg a róluk készült képeket? Az UNICEF felmérése szerint egy gyermekről 1300 fotó kerül fel a közösségi média felületekre 12 éves koráig a szülei által. A szülők és a nevelési-oktatási intézmények között pedig nincs olyan zárt kommunikációs felület, amelyen a gyerekekről készült képeket, videókat meg lehetne osztani. Ez a bölcsődei és óvodai nevelésben is érdekes, itt az utóbbi években megtöbbszöröződött a gyerekekről készült és megosztott fotók, videók mennyisége.

Mi kerül a világhálóra?

„Akinek kisgyermeke van, jól tudja, hogy a nevelési-oktatási intézményekben minden évben ki kell tölteni egy nyilatkozatot arról, hogy a szülő hozzájárul-e ahhoz, hogy az intézmény fotót, videót készítsen a gyermekről. Azt azonban kevesen tudják, hogy az Általános adatvédelmi rendelet (GDPR) szerint, ha ezek nyilvános helyen jelennek meg, akkor külön írásos beleegyező nyilatkozat szükséges a szülőktől, méghozzá minden alkalommal” – tájékoztatott dr. Baracsi Katalin internetjogász.

Nemrég a NAIH például egy óvoda ellen indított vizsgálatot. Bár év elején az intézmény begyűjtötte a fotó- és videó készítésére vonatkozó szülői beleegyező nyilatkozatokat, később egy felvételt egy nem nyilvános YouTube linken osztottak meg. Ez megsértette a közzétételre vonatkozó adatkezelési szabályokat, mert a videólink megosztását követően ellenőrizhetetlenné vált, hogy kihez kerül. A Hatóság azt javasolta határozatában az érintett óvodának, hogy az intézményi videók “privát” módon, kizárólag az érintettekkel kerüljenek megosztásra.

A gyermekekről készült képek nyilvános felületeken való megosztása azonban nem csak a gyermekek digitális biztonságát sodorhatja veszélybe. A jelenlegi gyakorlat szerint ugyanis a pedagógusok sok esetben az intézmény közösségi média oldalán keresztül, a saját profiljukat használva tartják a kapcsolatot a szülőkkel. Ezáltal pedig az ő magánszférájuk is sérül, hiszen a családdal, barátokkal magánbeszélgetésekre használt felület munkaterületté válik.

„Mindegy, hogy nevelési-oktatási intézményről vagy akár egy táborról, sportklubról beszélünk, a szülők örülnek a gyermekükről készült fényképeknek. A róluk készült felvételek továbbítása során azonban az adatvédelem szabályait minden esetben figyelembe kell venni” – hangsúlyozta Vörös Zsuzsa, a Soproni Egyetem szakmai támogatásával fejlesztett kidea zárt digitális óvodai kommunikációs felület alapítója, aki innovációjával idén tavasszal bekerült a legnagyobb hazai nagyvállalati inkubátorprogramba, a Start it @K&H-ba. „Tapasztalataink alapján ebben van még hova fejlődni, már csak azért is, mert például az óvodák esetében 10 szülőből 9 digitálisan is tartja a kapcsolatot a gyermek intézményével” – tette hozzá. A kidea mindkét problémára – a digitális biztonságra és a magánszféra megtartására is – megoldást kínál és hatékony kommunikációt eredményez: segítségével óvodai, csoport és egyéni szinten is egyszerűen tud kommunikálni a pedagógus a szülőkkel, azonnali értesítést küldve a szülő telefonjára.

Már pályázni is lehet a gyerekek digitális védelmére

A Széchenyi Terv Plusz „GYERMEKNEVELÉST TÁMOGATÓ HUMÁN INFRASTRUKTÚRA FEJLESZTÉSE” PÁLYÁZATA most lehetőséget nyújt az óvodák, bölcsődék számára a biztonságos, zárt rendszer beszerzésére 1 éves időtartamra. A jelentkezés újabb szakaszát hamarosan megnyitják az intézmények számára.

A A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: A gyerekek digitális biztonságát védi egy magyar startup

Vélemény, hozzászólás?