Harminc középiskolával kötött együttműködési megállapodást a Szegedi Tudományegyetem

Harminc középiskolával kötött együttműködési megállapodást a Szegedi Tudományegyetem olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A középiskolás diákok továbbtanulását és tehetséggondozását segíti, ezzel hosszútávon a Dél-alföldi…

A teljes cikk itt olvasható:
Harminc középiskolával kötött együttműködési megállapodást a Szegedi Tudományegyetem

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A középiskolás diákok továbbtanulását és tehetséggondozását segíti, ezzel hosszútávon a Dél-alföldi régió gazdaságát is fejleszti az az együttműködési megállapodás, amelyet a Középiskolai Partneri Program (KPP) keretében kötött a régió 30 középfokú oktatási intézményével a Szegedi Tudományegyetem. A szerződés aláírásával az iskolák hivatalosan is az SZTE Partneriskoláivá váltak, ezzel diákjaik számos egyetem által támogatott programban vehetnek részt. 

Iskolaigazgatókkal telt meg a Rektori Hivatal díszterme: négy Békés megyei, hat Bács-Kiskun megyei és húsz Csongrád-Csanád megyei középiskola, illetve a fenntartó intézményeik vezetősége képviseltette magát a Szegedi Tudományegyetem Középiskolai Partneri Program együttműködési megállapodásának ünnepélyes aláírása alkalmából 2022. május 31-én. 

A rendezvényt az SZTE Junior Akadémia elnöke, Prof. Dr. Badó Attila nyitotta meg, majd az egyetem képviseletében köszöntőt mondott Dr. Fendler Judit kancellár, Prof. Dr. Rovó László rektor, Prof. Dr. Gellén Klára oktatási rektorhelyettes, illetve Prof. Dr. Zakar Péter nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes. Az együttműködés eddigi eredményeiről az SZTE Junior Akadémia regionális képviselője, Dr. Blahó János számolt be a közönségnek. A már eddig megvalósult, és a jövőben tervezett, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság és az SZTE Junior Akadémia által koordinált programokat az egység igazgatója, Dr. habil. Újvári Edit mutatta be. Az eseményt a zenei tehetségkutatóból ismert szegedi fiatal, Tabatabai Nejad Flóra énekelőadása színesítette.

Az együttműködési megállapodás keretében a középiskolások emelt szintű érettségire felkészítő kompetenciafejlesztő tréningen, az egyetemet bemutató, élményalapú osztálykiránduláson, valamint pályaorientációs tanácsadáson és önismereti tréningeken vehetnek részt, illetve ösztöndíjakban is részesülhetnek. A korábbi gyakorlatot folytatva szakismertetők, egyetemi roadshow-k is kitelepülnek az iskolákba, ezzel is segítve a fiatalok pályaválasztását. A sikeres felvételit pedig az online és tantermi formában is indított emelt szintű érettségi felkészítő tanfolyamok segítik elő. A program egyúttal a világ legnagyobb oktatási platformjához, a Coursera-hoz is hozzáférést biztosít a középiskolások számára. 

A megállapodás pontjait több körben is egyeztették korábban a felek: ez év januárjától Békés megyei, regionális és szegedi iskolaigazgatói értekezleteken vitatták meg az együttműködés feltételeit az intézmények és az egyetem vezetői. 

A Szegedi Tudományegyetem középiskolai kapcsolatrendszerét országosan építi, azonban a jelenleg 30 intézményt magába foglaló, folyamatosan fejlődő, bővülő Középiskolai Partneri Program kiemelten a régió intézményeit célozza. 

Bobkó Anna (SZTE NKI) fotói

Tovább az eredeti cikkre: Harminc középiskolával kötött együttműködési megállapodást a Szegedi Tudományegyetem

Vélemény, hozzászólás?