Ha tavasz, akkor ismét itt a PLACCC Fesztivál 

Ha tavasz, akkor ismét itt a PLACCC Fesztivál  olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

PLACCC-programok a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, Performing Futures és PLACCC Dance  A…

A teljes cikk itt olvasható:
Ha tavasz, akkor ismét itt a PLACCC Fesztivál 

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • PLACCC-programok a Budapesti Tavaszi Fesztiválon, Performing Futures és PLACCC Dance 
  • A PLACCC 2022 április vége és június vége között három nagy programmal készül:
  • a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében két rendhagyó előadást és egy workshopot tartanak,
  • a brit Uninvited Guests társulattal közösen mutatják be a Billennium c. helyspecifikus színházi produkciót, és a hozzá kapcsolódó To Those Born Later online előadást Performing Futures címen, júniusban pedig ismét megrendezik táncfókuszú különkiadásunkat, a PLACCC Dance-et.

A Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében nézhetik meg az érdeklődők Johannes Bellinkx flamand-holland színházi alkotó Reverse című köztéri előadása, amely már Európa számos rangos művészeti fesztiválján szerepelt.

Mindig előrefelé nézel? Mindig a következő célodat tartod szem előtt? Mi lenne, ha egy pillanatra megfordulnál? Szó szerint. A holland-belga művész Johannes Bellinkx az idő- és valóságérzékelésünket manipulálja, amikor azt kéri, hogy fordítsunk hátat mindennek, ami ismerős, és hátrafelé járjuk végig a várost. Ahogy kilépünk a komfortzónánkból, belépünk egy olyan városba, amit már fel sem ismerünk.

Az előadás nagy mértékben inspirálódott egyes ázsiai és afrikai kultúrák időfelfogásából – amelyek az időt nem lineárisan képzelik el, hanem a szimultaneitásban hisznek, ahol nem létezik múlt és jövő, hanem az egyes pillanatok egymásra rakódnak. 

Az egyszemélyes séta során a nézők egy jól láthatóan jelölt útvonalon haladnak végig. A város hangjaiból komponált hipnotikus hanginstalláció kíséri végig az utat, felerősíti vagy éppen kizökkenti a valóságot, miközben mindenki átadhatja magát az ismeretlennek és váratlannak.

Előadás formája: egyszemélyes városi séta

Hossz: kb. 70 perc / résztvevő

Időpontok: 2022. május 13-15. 16.00-20.00 (három percenként 1 néző)

Találkozópont: Saru utcai parkoló, 1111 Budapest, Saru u. 10.

Jegyvásárlás: ITT

A Meetlab társulat (Ivanyos Ambrus, Tóth Bálint) AZIMUT című előadása szintén a Tavaszi Fesztivál eseménysorozatában tekinthető meg. 

A Meetlab társulat évek óta konzekvensen kutatja a művészet és technológia találkozásából születő alkotás lehetőségét, illetve azon belül a narráció szerepét. Projektjeikben a fikció és tudományosan igazolható tények kibogozhatatlanul összegabalyodnak, a nézők pedig minden esetben városi környezetben, a köztéren sétálva tapasztalhatják meg e hibrid megközelítésből születő produkciókat. 

Az Árasztó-partról egy virtuális világba lépünk, ahol az algoritmusok által generált fikciós világ az egyedi hangolásokról ismert zenész, Szabó Bálint (Gosheven, Decolonize Your Mind Society) kompozícióira tárul fel előttünk.

Az alkotók a virtuális teret egy game engine segítségével hozzák létre, amiben algoritmusok által generált geológiai folyamatok és szimulált légköri  jelenségek formálják a nézők szeme előtt a fikciós világot. 

A résztvevők ez alkalommal a Dunaparton elhelyezett hajókonténer belső terében tapasztalhatják meg az audió-vizuális installációt. Egy idegen, képzeletbeli planéta atmoszférája jelenik meg monitorokon a tér különböző irányaiban, ahol a földi, légköri jelenségek, és az égi mozgások ciklikus ritmusa figyelhető meg.

Előadás formája: egyszemélyes helyszínspecifikus videóinstalláció

Hossz: kb. 15 perc / résztvevő

Időpontok: 2022. május 10-13. 17.00-21.00, május 14-15. 10.00-20.00 (15 percenként 1-2 néző)

Helyszín: Árasztó-part, 1116 Budapest, Hunyadi János út 2. 

Regisztráció: ITT.

Április 30-án a PLACCC Performing Futures nevet viselő nemzetközi projektjének keretében érkezik Budapestre a brit Uninvited Guests társulat két, egymással több szempontból is összekapcsolódó és egymást kiegészítő előadása. A Billennium és a To Those Born Later c. produkciók egyaránt a jelenre reflektálnak a jövőn keresztül és az új technológiák használatának segítségével teszik lehetővé a résztvevőként való bekapcsolódást. A Billennium egy kiterjesztett valóságban tett séta a helyszín jövőjén keresztül, a To Those Born Later pedig egy online élő esemény, amely során a különböző országokból bekapcsolódó résztvevők beszélgetnek arról, mit helyeznének el egy 150 év múlva kinyitandó időkapszulában.

A Billennium hely- és kontextusspecifikus adaptációjának előkészítésére workshopot szervezünk a brit művészek vezetésével a XV. kerületi Epres sor környékén. A résztvevők betekinthetnek az Uninvited Guests munkamódszerébe, amely a környék múltjának felderítését ötvözi az annak jövőjébe tett sétával, a lehetséges jövő vagy akár science fiction elképzelések elmesélésével. 

Időpont: 2022. április 30. 16.00-18.00

Találkozópont: 1152 Budapest, Epres sor 1.

Regisztráció: ITT

A workshopon született történetek később hallhatóak lesznek a Billennium előadásában, amelyre 2022. június 2-4. között kerül sor – ám azt még megelőzi a Performing Futures másik projektjének online alkalma május 11-én 19.00-kor.

Jegyvásárlás: ITT

Mindeközben a PLACCC Dance 2022-as kiadásának előkészületei is zajlanak. A fesztiválra a tervek szerint 2022. június 3. és 24. között kerül sor, többek között a Ziggurat Project, a Hollow, Szabó Vera és a Tünet Együttes, valamint Borsos Luca és Bartha Márk részvételével.

Támogatók: Budapesti Tavaszi Fesztivál, Budapest Brand, Flamand Kormány Képviselete, In Situ, Creative Europe, Perform Europe program, NKA, EMMI, Csokonai Nonprofit Kft.

Tovább az eredeti cikkre: Ha tavasz, akkor ismét itt a PLACCC Fesztivál 

Vélemény, hozzászólás?