Görgey Artúr Világosnál letette a fegyvert, a magyar honvédség megadta magát, véget ért az 1848-49-es szabadságharc. (173 éve)

Görgey Artúr Világosnál letette a fegyvert, a magyar honvédség megadta magát, véget ért az 1848-49-es szabadságharc. (173 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

A teljesen összeépült két község, Magyarvilágos és Románvilágos közelében emelkedik a…

A teljes cikk itt olvasható:
Görgey Artúr Világosnál letette a fegyvert, a magyar honvédség megadta magát, véget ért az 1848-49-es szabadságharc. (173 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: A teljesen összeépült két község, Magyarvilágos és Románvilágos közelében emelkedik a világosi vár omladozó falaival, ahol a fegyverletétel történt az oroszok előtt.

A magyar honvédsereg Rüdiger orosz tábornoknak adta meg magát, Görgey ezzel kívánta jelezni, hogy a magyarokat nem a Habsburg Birodalom, hanem a cári haderő győzte le.
A Bohus-kastélyban írták alá a megadási okmányt.

A világosi fegyverletétel az 1848-49-es forradalom és szabadságharc végét jelentette, amely után az osztrákok részéről véres megtorlás következett Haynau rémuralma alatt. Görgey az orosz cár közbenjárására kegyelmet kapott.

Tovább az eredeti cikkre: Görgey Artúr Világosnál letette a fegyvert, a magyar honvédség megadta magát, véget ért az 1848-49-es szabadságharc. (173 éve)

Vélemény, hozzászólás?