Hosszú távú következményekkel járhat, ha rosszul mosunk fogat

Hosszú távú következményekkel járhat, ha rosszul mosunk fogat olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Már kisgyermekkorban megtanultuk, milyen fontos a napi kétszeri fogmosás. Van, aki…

A teljes cikk itt olvasható:
Hosszú távú következményekkel járhat, ha rosszul mosunk fogat

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Már kisgyermekkorban megtanultuk, milyen fontos a napi kétszeri fogmosás. Van, aki azóta kínosan ügyel a szájhigiéniára, de van, aki a régi intelmek ellenére néha bizony elfelejti az esti fogmosást. Bármelyik csoportba is tartozzunk, az Euronics friss kutatása és a cég által felkért szakértő, Dr. Bérczy Kinga fogorvos gondolatai egészen biztosan új megvilágításba helyezik az egyik legfontosabb napi szokásunkat.

Nem biztos, hogy jól használjuk a fogkefénket

A fogmosás célja, hogy megelőzzük a foglepedékben lévő baktériumok által okozott betegségeket. Erre nincs hatékonyabb mód, mint a lepedék mechanikai úton történő eltávolítása, azaz a fogmosás. Azonban koránt sem mindegy, hogy ezt milyen technikával, milyen gyakorisággal és milyen hosszan hajtjuk végre. „Naponta legalább két alkalommal, 2 percig és megfelelő mozdulatokkal szükséges a fogakat megtisztítani. Ha ezek közül bármelyik elmarad, az gyorsan ínygyulladást és fogszuvasodást okozhat. Ha ezek kezelése nem történik meg időben, további súlyosabb gyulladások is kialakulhatnak. Ez idővel nem csak fogvesztéshez vezethet, de az általános egészségre is rossz hatással van. A fogágybetegség összefüggésben állhat a cukorbetegséggel, a szív-érrendszeri betegségekkel és a koraszüléssel is” – hívja fel a figyelmet Dr. Bérczy Kinga.

Már a fogkefeválasztás sem mindegy

A szájhigiénia legfontosabb eszköze tehát a fogkefe, amelyből választhatunk kézi (hagyományos) vagy elektromos verziót. „A manuális fogkefék helyes és hatékony használatát külön meg kell tanulni. Ha nem jól használjuk a kézi fogkefét, a lepedék közel fele visszamaradhat a fogakon – árulta el Dr. Bérczy Kinga. – Az elektromos fogkefék használatát sokkal könnyebb elsajátítani, bizonyítottan biztonságosak és hatékonyabbak a lepedék eltávolításban, mint a kézi fogkefék. Ráadásul ma már számos kiegészítő funkcióval is rendelkeznek, amelyek tovább növelik a fogmosás biztonságosságát és a hatékonyságát. Ilyen például a nyomáskontroll, a pozíció érzékelő, vagy a fogmosás hatékonyságát mérő mobilapplikáció.”

Az Euronics, a saját vásárlói körében készített kutatásából ezzel szemben az látszik, hogy az elektromos fogkefék előnyei ellenére a legtöbben továbbra is manuális fogkefét, és ezeknek is inkább a puha vagy közepes erősségű változatát használják. A válaszadók mindössze nagyjából ötöde használ elektromos fogkefét, mivel azok előnyeinek ismerete még kevésbé elterjedt nálunk.

Mágneses vagy szónikus technológia?

Az elektromos fogkefék kínálatában könnyű elveszni, hiszen ma már számos megoldás között válogathatunk. Két fontosabb technológiát – mágneses és szónikus – érdemes megjegyeznünk. A mágneses technológia (iO) esetében a fogkefefej kicsi és kerek, szálai többféle mozgást kombinálva (oszcilláció-rotáció-mikrovibráció) távolítják el a lepedéket. Hatékony, ugyanakkor kíméletes és biztonságos a fogak, illetve és fogíny szempontjából. Az ilyen technológiával történt fogmosás után hasonlóan tisztának érezzük fogainkat, mint egy professzionális szájhigiénés kezelést követően.

A szónikus fogkefék szálai működés közben ide-oda mozognak, egyik oldalról a másikra, hasonlóan, mint amikor a manuális fogkefével sepregető mozgást végzünk. Hátrányuk, hogy fejük jellemzően ovális formájú, így egyes helyek nehezebben érhetőek el vele, nehezebb a lepedékeltávolítás. Szakirodalmi adatok alapján hatékonyabbnak bizonyulnak, mint a manuális fogkefék, ugyanakkor más elektromos fogkefékkel összehasonlítva, mint például a mágneses technológiájú (iO) fogkefék már nem ilyen egyértelmű a válasz. 

Az Euronics tapasztalatai szerint az elektromos fogkefék évek óta népszerűek, és a vásárlók elsősorban a 20-25 000 forint körül elérhető modelleket keresik, mivel nem feltétlenül vannak tisztában a magasabb kategóriájú fogkefék nyújtotta előnyökkel.  Egyaránt jól fogynak a kerek fogkefefejjel rendelkező és a szónikus verziók is, de a prémium kategóriás – például mesterséges intelligenciával felszerelt, mágneses meghajtású vagy hosszú üzemidejű – termékek iránt is van kereslet. Utóbbiakat inkább a nagyobb akciók alkalmával szerzik be a vásárlók. A mesterséges intelligencia révén vezérelt pozíció érzékelő elősegíti, hogy a fog minden felszínét alaposan megtisztítsuk, elkerülendő a lepedékfelhalmozódást egy adott területen, amely a későbbiekben fogínygyulladáshoz vagy akár a fog elvesztéséhez is vezethet.

A kutatás válaszadói arra a kérdésre, hogy milyen szájhigiéniai terméket próbálnának ki, amit eddig nem használtak, legnagyobb arányban a szónikus fogkefét jelölték meg (45%). Ez követik kerek fogkefefejjel rendelkező elektromos fogkefék (30%) és a szájzuhany (28%). 

Milyen gyakran cseréljük a fogkefénket?

Az Euronics kutatásának eredményei szerint a legtöbben – a kitöltők harmada – kéthavonta cserélik fogkeféjüket vagy fogkeféjük fejét, a válaszadók ötöde pedig saját bevallása szerint háromhavonta teszi ezt meg. Kevesen vannak, akik több mint háromhavonta cserélnek fogkefét, vagy csak akkor váltanak, amikor már túlhasználtnak látják a sörtéket.

Dr. Bérczy Kinga szerint sokan nem fordítanak kellő figyelmet a fogkefe vagy a fogkefefej rendszeres cseréjére. „Átlagos használat mellett, azaz naponta kétszeri 2 perces fogmosás esetén legalább háromhavonta szükséges a csere. Ha ezt elmulasztjuk nem lesz kellően hatékony az eszközünk, a fogmosás hatékonysága csökken.”

Fogselyem vagy szájvíz?

Az Euronics kérdőív kitöltőinek mindössze 16%-a az, aki minden nap használ fogselymet, többségük (53%) egyáltalán nem tisztítja a fogközeit. Ez elsősorban azért van így, mert nem érzik szükségét, vagy túl macerásnak és időigényesnek tartják a folyamatot. A válaszadók egytizedének pedig van ugyan otthon fogselyme, de mindig elfelejti használni. Pedig a szakértő szerint a fogselyem használata mindenkinek ajánlott, sőt szükséges. „A fogközöket nem tudjuk elérni sem a hagyományos, sem az elektromos fogkefével, ezért azok tisztítását fogselyemmel vagy speciális eszközökkel – például fogköztisztító kefével – lehet elvégezni.”

Ezzel szemben a szájvizek használata egy kiegészítő lehetőség a szájápolásban. „Sajnos sokakban él az a tévhit, hogy egy-egy alkalommal a szájvízzel való öblögetés kiváltja a fogmosást – ez azonban nem igaz, a foglepedéket ugyanis csak mechanikus úton lehet eltávolítani” – tette hozzá Dr. Bérczy Kinga. Az Euronics kérdőívének válaszadói ugyanakkor előnyben részesítik a szájvizeket a fogselyemhez képest – 45%-uk alkalmanként, 27%-uk pedig minden nap használja. 

Számít, hogy milyen fogkrémet használunk

Számos vélemény kering a fluoridos fogkrémekről, és Dr. Bérczy Kinga szerint használatuk gyakori téma a fogorvosi rendelőkben is. Ha azt gondolnánk, nem számít, milyen fogkrémet használunk, tévedünk: „a fluorid tartalmú fogkrémek szakirodalmi adatok alapján bizonyítottan hatékonyak a fogszuvasodás megelőzésében” – mondta el.

Az Euronics vásárlóinak körében a legnépszerűbbek a fogfehérítő fogkrémek, amelyeket a fogínygyulladás elleni típusok és az egyszerű fluoridos fogkrémek követik a listán. Amikor fogkrémet választunk, a kutatás eredményei szerint nem az ár a legfontosabb szempont – nem feltétlenül a legolcsóbb ismerős márkájú terméket veszik le a polcról a vásárlók.

Vörösbor, kávé, tea, rossz lehelet

Közismert, hogy egyes tényezők hozzájárulnak a fogak elszíneződéséhez. Ezekből a potenciálisan elszíneződését okozó termékekből – például kávé, tea, vörösbor – a kérdőív válaszadóinak 62%-a naponta fogyaszt valamit. Dr. Bérczy Kinga szerint a rossz szájhigiéné, a dohányzás, vagy egyéb rossz szokások, mint például a rendszeres alkoholfogyasztás együtt tovább növelik a súlyos szájüregi problémák előfordulásának esélyét.

Dr. Bérczy Kinga felhívja a figyelmet arra, hogy szájhigiéniával kapcsolatos személyes tanácsadásért érdemes szakemberhez fordulni.

Tovább az eredeti cikkre: Hosszú távú következményekkel járhat, ha rosszul mosunk fogat

Vélemény, hozzászólás?