Meghalt Esterházy (I.) Miklós József herceg, császári-királyi tábornok, a fertődi kastély építtetője. (232 éve)

Meghalt Esterházy (I.) Miklós József herceg, császári-királyi tábornok, a fertődi kastély építtetője. (232 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

1741-ben katonai pályára lépett. Császári és királyi kamarás és ezredes lett.…

A teljes cikk itt olvasható:
Meghalt Esterházy (I.) Miklós József herceg, császári-királyi tábornok, a fertődi kastély építtetője. (232 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: 1741-ben katonai pályára lépett. Császári és királyi kamarás és ezredes lett. A sziléziai háborúban a poroszok ellen vonult hadba. Részt vett a strigaui és trautenaui csatában, harcolt Németalföldön is. 1747-ben már vezérőrnagyi rangot viselt. 1757-ben a kolíni csatában rendkívüli hősiességével tűnt ki, az osztrákok javára fordította a harc kimenetelét. Kétszer tüntették ki a Mária Terézia-renddel. 1759-ben altábornaggyá léptették elő. 1762-ben a Magyar Királyság felső kamarása lett. 1763-ban az Aranygyapjas rend lovagjává avatták. Ő volt az ötödik Esterházy herceg.
1768-ban Mária Terézia királynő tábornaggyá nevezte ki. Kastélyában 1770-től kezdve folyamatosan tartottak nagyszabású Esterházy-vigasságokat: operákat mutattak be, vadászatokat, lakomákat, táncestélyeket és tűzijátékokat rendeztek, a prominens vendégsereg szórakoztatására. Itteni élményei megihlették Goethét is, aki „Esterházy-tündérbirodalom”-ként jellemezte az ünnepségeket.

Tovább az eredeti cikkre: Meghalt Esterházy (I.) Miklós József herceg, császári-királyi tábornok, a fertődi kastély építtetője. (232 éve)

Vélemény, hozzászólás?