Gerhes Gábor: ATLAS – Kiállítás a Kiscelli Múzeum Templomterében

Gerhes Gábor: ATLAS – Kiállítás a Kiscelli Múzeum Templomterében olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

2022. január 21. és április 17. között „Az értelmezés határai bizonyos…

A teljes cikk itt olvasható:
Gerhes Gábor: ATLAS – Kiállítás a Kiscelli Múzeum Templomterében

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • 2022. január 21. és április 17. között

„Az értelmezés határai bizonyos szempontból a tudás határai, nagyon hasonlóan ahhoz, ahogyan a képzelet határai a tudás határai. Vegyük azt, ahogyan egy gyerek játszani tud egy bottal: a bot lehet ló, lándzsa, puska, bábu, fal, hajó, repülő; ez egy univerzális játék. De két kognitív feltételnek teljesülnie kell ahhoz, hogy a gyerek végre tudja hajtani a képzeletbeli átalakítást. Az első természetesen az, hogy tudja: a bot nem ló, nem lándzsa, nem bábu. Még egyszer, erre a belátásra utal Arisztotelész, amikor hangsúlyozza: ahhoz, hogy a játék kiváltsa azt az élvezetet, melyet ki kell váltania, a gyereknek tudnia kell, hogy a bot nem az, aminek játék közben tekinti. Úgy tűnik nekem, itt csupán egyetlen határa van a tettetésnek vagy a képzeletnek: nem tehet úgy, mintha a bot bot lenne. A másik fajta határ közvetlenebb jellegű: egy gyereknek ahhoz, hogy elképzelje, vagy úgy tegyen, mintha a bot ló lenne, tudnia kell valamit a lovakról, és tudása határai a játék határai.”  

(Arthur C. Danto: A közhely színeváltozása)

Gerhes Gábor: ATLAS
Kiállítás a Kiscelli Múzeum Templomterében 2022. január 21. és április 17. között

Mit kezdjünk a tudományos megismerés klasszikus eszközeivel egy olyan korszakban, amikor a tények egyre kevésbé hatnak a közgondolkodásra, miközben az érzelmeket megmozgató, személyes hitre épülő érvek egyre inkább teret nyernek? Hogyan viszonyulunk a világ jelenségeinek feltérképezését és megértését segítő és a meglévő tudásunkat bizonyító tárgyainkhoz, amikor egyre erősödő alapélményünk a bizonytalanság?

A közel öt éve készülő ATLAS című kiállítás központi eleme Gerhes Gábor háromszázhatvannyolc oldalas, képes enciklopédiája. A kiadvány közel négyszáz új alkotást tartalmaz. A tizenkét plusz egy könyvből álló ATLAS a világ feltérképezésére vállalkozó mindenkori atlasz-műfaj sajátos újraértelmezése. Szerkesztési elvei meglehetősen önkényesek: fejezeteinek terjedelme változó, tartalmát pedig az elismert, a rejtett és az alternatív tudományok, valamint az irodalom és a képzőművészet területéről kiválasztott fogalmak alkotják (Emlékhagyás, Sötétség, Zoográfia, Kozmográfia, Természet stb.). Gerhes ál-megfigyeléseit rögzítő fotói e kifejezések alá rendezve jelennek meg a könyvben. Az ATLAS mindenki számára elérhető helyről leemelhető a Kiscelli Múzeum templomterébe épített különleges installáció polcairól. A kiadványokat rendszerező robusztus építmény egyszerre jeleníti meg a tudás megszerzésének, tárolásának, kategorizálásának módszereit és helyeit: a könyvet, a vitrint, a könyvespolcot, a könyvtárat és a múzeumot.

Az ATLAS kiállításhoz Simon Zsuzsanna és Bognár Benedek készített interjúfilmeket Gerhes Gáborral. Ezek megtekinthetők a Fővárosi Képtár youtube csatornáján.

Kiállító művész:
Gerhes Gábor képzőművész

Építészeti tervezés és kivitelezés:
Gerhes Gábor, Paradigma Ariadné
>> https://paradigmaariadne.com/ 

Kurátorok:
Róka Enikő, a Fővárosi Képtár vezetője
Mucsi Emese, a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ és az Artmagazin munkatársa

További információ:
>> www.fovarosikeptar.hu  
>> www.kiscellimuzeum.hu 
>> https://www.facebook.com/fovarosikeptar.kiscellimuzeum 

Helyszín:
Kiscelli Múzeum – Fővárosi Képtár, 1037 Budapest, Kiscelli utca 108. 

A kiállítás megtekinthető: 2022. január 21. – április 17.
Megnyitó: 2022. január 20. 18.00
A kiállítást megnyitja: Tillmann József A. egyetemi tanár, MOME Doktori Iskola 

„Mikor a gyermek gyermek volt,

Egy botot lándzsaként a fának dobott,

S az ott rezeg ma is még.”

(Peter Handke: Dal a gyermekkorról)

Tovább az eredeti cikkre: Gerhes Gábor: ATLAS – Kiállítás a Kiscelli Múzeum Templomterében

Vélemény, hozzászólás?