Franklin Delano Rooseveltet negyedszer választották meg az Amerikai Egyesült Államok elnökévé. (78 éve)

Franklin Delano Rooseveltet negyedszer választották meg az Amerikai Egyesült Államok elnökévé. (78 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

Az Egyesült Államok 32. elnöke volt, aki külpolitikailag és belpolitikailag egyaránt…

A teljes cikk itt olvasható:
Franklin Delano Rooseveltet negyedszer választották meg az Amerikai Egyesült Államok elnökévé. (78 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: Az Egyesült Államok 32. elnöke volt, aki külpolitikailag és belpolitikailag egyaránt nehéz időkben 12 éven át kormányzott. Ő volt az első, és egyben egyetlen elnök, aki négyszer jelöltette magát e legmagasabb tisztségre sikeresen. 1928-ban került a nyilvánosság elé, New York állam kormányzójaként, a gyermekbénulásban szenvedő, demokrata Roosevelt. 1932-ben választották először elnökké. 1933-ban „New Deal” (Új irány) programjával úrrá lett a világgazdasági válságon: jelentős állami hiteleket folyósított, intézkedéseket hozott a munkanélküliség csökkentésére, állami vállalatokat létesített, elektrifikálási programot hirdetett, valamint a szakszervezeteknek biztosította a szabad tevékenységet, bevezette az aranykivitel tilalmát. A diktatúrák elleni küzdelemben az Egyesült Államok az elszigetelődés helyett Nagy-Britannia és a Szovjetunió oldalán belépett a második világháborúba.

Tovább az eredeti cikkre: Franklin Delano Rooseveltet negyedszer választották meg az Amerikai Egyesült Államok elnökévé. (78 éve)

Vélemény, hozzászólás?