Fotókkal: THE FOUR SEASONS / HA A VILÁG ENYÉM LENNE

Fotókkal: THE FOUR SEASONS / HA A VILÁG ENYÉM LENNE olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Előadja: Compagnia Opus Ballet – Olaszország Az előadás első részében Vivaldi…

A teljes cikk itt olvasható:
Fotókkal: THE FOUR SEASONS / HA A VILÁG ENYÉM LENNE

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Előadja: Compagnia Opus Ballet – Olaszország

Az előadás első részében Vivaldi klasszikusa A négy évszak kerül bemutatásra az Compagnia Opus Ballet előadásában. Míg az est második felében Ha a világ enyém lenne címmel a Budapest Táncszínház áll színpadra.

The four seasons / A négy évszakÉrzékszerveink számára úgy jelenik meg „A négy évszak”, mint egy lenyűgöző reneszánsz szárnyasoltár. Vivaldi nemcsak zeneszerző, hanem a hangszerek alapos ismerője is volt: ez a műve nagyszabású filmforgatókönyvhöz hasonlítható.

Az egyes alkotóelemek által megteremtett narratíva arra késztet bennünket, hogy a természet, az ember és az idő kapcsolatáról elmélkedjünk. Gondolatainkban növények, állatok, szél, kövek képzete jelenik meg… Vivaldi rendkívüli „képsorai” pedig madarakat, vizet, pásztorokat, táncot, meleget és hideget idéznek fel… így ölt formát a négy évszak.

Az évszakokmélyén megbúvó üzenet: a változatos formákban megnyilvánuló természet alszik és ébred, meghal és főnixként születik újjá, akár a metronóm ütemére vett négy lélegzet. A természet az emberi lét színtere, az ember pedig öregségéig és haláláig alkalmazkodik annak különböző ciklusaihoz, mint Cranach Az ember három életkora című festményén.

Az emberi élet a természetben uralkodó, folyamatos mozgáshoz igazodik, éppen úgy, ahogy a hangszerek hangja kísér bennünket a lélek mélyére vezető utunkon: Vivaldi a természet iránti mélységes tiszteletre, az egyensúly megtalálására sarkall bennünket, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az ember képes kárt tenni a természetben, elpusztítani.

Az idő nemcsak az évszakok állandó körforgásának meghatározója, hanem az ember élettartamát is megszabja, és sosem győzünk csodálkozni múlásán. A hangszerekhez hasonlóan a természet minden eleme is saját egyediségében létezik. A fa olyan meghatározó elemként emelkedik ki ebből a panorámából, mint az ember életében a családfa.

A szerző a természet bemutatásával tárja fel előttünk korának szellemi gyökereit ezen a harmonikus utazáson, amely hatalmas hírnevet szerzett neki a velencei zenei élet olyan hamisítatlan és jellegzetes kifejeződéseként, mint amilyet Pietro Longhi képviselt a festészetben.

Fotók: ZELKÓ CSILLA

Tovább az eredeti cikkre: Fotókkal: THE FOUR SEASONS / HA A VILÁG ENYÉM LENNE

Vélemény, hozzászólás?