Folytatódik a Mastercard ösztöndíjprogramja

Folytatódik a Mastercard ösztöndíjprogramja olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Idén is folytatódik a Mastercard-Alkotótárs program. Az ösztöndíjra ismét nyílt pályázaton…

A teljes cikk itt olvasható:
Folytatódik a Mastercard ösztöndíjprogramja

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Idén is folytatódik a Mastercard-Alkotótárs program. Az ösztöndíjra ismét nyílt pályázaton jelentkezhet minden, a 40. évét be nem töltött vers- és prózaíró, akinek önálló kötetként már megjelent legalább egy, legfeljebb két szépirodalmi alkotása.

Május végéig az idei évre felkért, Dragomán György, Erdős Virág, Tompa Andrea, Máté Gábor és Závada Péter alkotta szakmai zsűri választja ki a végső győzteseket – egy nőt és egy férfit – akik a Mastercard – Alkotótárs díjazottjaiként 2-2 millió forintot kapnak, hogy kötettervüket megvalósíthassák.

A Mastercard kezdeményezése vállaltan és hangsúlyozottan célul tűzte ki, hogy olyan fontos társadalmi ügyek és értékek szerepeljenek a program fókuszában, mint a digitalizáció, a szegénység és a környezetvédelem.

„Az idei év immáron a második, amikor a Mastercard – Alkotótárs programunkkal támogatjuk azokat az írókat, akik újszerű és értékes munkájukkal gazdagíthatják a kortárs magyar irodalmat. A CSR programok sikerének kulcsa a fenntarthatóság és a folytonosság, mi pedig hiszünk abban, hogy hosszútávú elköteleződésünk a Mastercard – Alkotótárs program mellett biztosíthatja ezt. Kiemelt szempont maradt, hogy olyan segítséget adjunk az írók számára, amely ténylegesen a legtöbbet jelenti számukra” – mondta Eölyüs Endre, a Mastercard Magyarországért és Szlovéniáért felelős igazgatója. „A kultúrában az idő és a szabadság a legfontosabb értékek közé tartoznak, ezért egy olyan rendhagyó alkotói ösztöndíjat alakítottunk ki, amellyel ezeket biztosítja fiatal, magyar írók számára. Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy a Könyves Magazin szakmai partnerségében megvalósuló ösztöndíj már az első évben rendkívül sikeresnek bizonyult: összesen 81 pályázat érkezett hozzánk.”

A Mastercard – Alkotótárs 2-2 millió forinttal járó ösztöndíját tavaly Czakó Zsófia és André Ferenc nyerték el.

“Az ösztöndíj nekem az anyagi támogatáson kívül önbizalmat, magabiztosságot adott, hogy folytassam a megkezdett munkát. Néha nehéz leülni a készülő szöveghez, olvasó nélkül nehéz hinni benne, ezért sokat jelentett ez a visszajelzés. Az anyagi támogatás, a nyugodt munkakörülmények, illetve a publikációs lehetőségek miatt is hálásan gondolok a pályázatra, bármikor újra beadnám” – mondta Czakó Zsófia.

“Mai napig élesen él a fejekben az éhező, szenvedő művész képe: nagy művekhez nagy fájdalom szükségeltetik. Azonban az igazság az, hogy mégiscsak komolyabb energiákat tud egy alkotó a munkájára fordítani, ha nem azon fáj a feje, hogy miből fizet rezsit és honnan lesz tej a reggeli kávéba. Egy alkotói ösztöndíj ebben segít: lehetőséget nyújt elmélyült munkára, nem szóródik szét a figyelem a hétköznapok apróságain. Mert az anyagi biztonság mégsem az ördögtől való. Ráadásul szakmailag is hatalmas visszajelzés, amikor egy megbízható, komoly szakmai zsűri azt mondja: amit csinálsz, az egész jó. Folytasd. Szóval köszönöm mindenkinek, akinek köszönhetően részese lehettem az ösztöndíjnak, illetve a vele járó szakmai programoknak. Igyekszem folytatni” – összegezte André Ferenc.

Az idei pályázatokat február 17-től április 3-ig várják.

A Folytatódik a Mastercard ösztöndíjprogramja bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Folytatódik a Mastercard ösztöndíjprogramja

Vélemény, hozzászólás?