Folytatódik a klímaválságról szóló beszélgetéssorozat a Stúdió „K”-ban

Folytatódik a klímaválságról szóló beszélgetéssorozat a Stúdió „K”-ban olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

“Mikor rendülünk meg?” Habár az energiaválság problematizálása nem újkeletű, az orosz-ukrán…

A teljes cikk itt olvasható:
Folytatódik a klímaválságról szóló beszélgetéssorozat a Stúdió „K”-ban

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • “Mikor rendülünk meg?”

Habár az energiaválság problematizálása nem újkeletű, az orosz-ukrán háború révén immár kézzelfogható lett a fenyegetés. De milyen hatása lehet a politikára? Hogyan tudja eldönteni az energiapolitika önmagában egy-egy ország választását? És mit érdemes számon kérnünk a politikusokon ebben a témában? A kérdéseket rendhagyó formában, a Stúdió „K” színházban igyekeztek megválaszolni klímaszakértők különböző kortárs szövegekre reflektálva.

A StúdióKerekasztal a klímaválságról legutóbbi alkalmán az ország legjelentősebb energiapolitikai tekintélyei közül hárman, Ámon Ada, energia- és klímapolitikai szakember, a főpolgármester klímaügyi főtanácsadója, Bart István, klímapolitikai szakértő, a Klímastratégia 2050 Intézet igazgatója, valamint Szabó John doktorjelölt és kutató reflektáltak ökológiával foglalkozó kortárs művekre, amelyeket a Stúdió „K” színészei olvastak fel. Válaszokat kaptunk többek között arra, hogy miért és milyen energiaforrások működtetik a gazdaságunkat, hogy miért olyan nehéz bevezetni kulcsfontosságú energiatakarékos intézkedéseket. Ahogyan a résztvevők rámutattak, az energiapolitika még ha a háttérben is, de markánsan képes a demokráciát alakítani, sőt, könnyedén lehet vele választásokat eldönteni. 

A putyini háború révén világossá vált, hogy a szociális és a takarékossági kérdések rendkívüli módon összefüggenek, és nem lehet figyelmen kívül hagyni az emberek lélektani határait sem ebben a kérdésben. Jelen helyzetben ugyanakkor az európai vezetőknek mégis az a feladatuk, hogy eldöntsék, hogy mennyi áldozatot tudnak hozni, még akkor is, ha ezzel népszerűtlen intézkedéseket vezetnek be, veszélyeztetve a saját politikai karrierjüket.

Bár lehetetlennek tűnik a klímaválság problémáinak megoldásához vezető út, mégis el kell menni a végéig” – hangzott a beszélgetés végkicsengése, amelyet teljes egészében a Greenfo felvételéről lehet visszahallgatni.[1]

Április 12-én egy lépéssel talán tovább is juthatunk az úton: egyebek mellett a klímaaktivizmusról lesz szó, Jávor Benedek, biológus és politikus, valamint Perger András, a Greenpeace klíma- és energiakampány-felelősének részvételével. A beszélgetés során azt járják körbe a szakemberek, hogy mennyiben van szükség a politikától független cselekvésre és vajon a klímaaktivizmus különböző formái mennyiben tekinthetőek polgári engedetlenségnek vagy akár terrorizmusnak. Az ide kapcsolódó klímaigazságosság témája mind egyéni, mind globális szinten égető módon veti fel a kérdést, hogy kinek és milyen arányban kell kivennie a részét a Földünk megmentéséből.

A beszélgetéseket a Partizán adásaiból is ismert Sipos Balázs, irodalmár vezeti, a következő alkalomról pedig az esemény Facebook oldalán lehet bővebben olvasni: https://fb.me/e/3waIjJfwR

Az esemény ingyenes, ugyanakkor regisztráció köteles.

Stúdió K online:

facebook.com/studio.k.szinhaz

studiokszinhaz.hu

studiokszinhaz.jegy.hu

[1] https://soundcloud.com/user-994727764/klimavalsag-kerekasztal-a-studio-k-szinhazban-2-resz-energiapolitika

Tovább az eredeti cikkre: Folytatódik a klímaválságról szóló beszélgetéssorozat a Stúdió „K”-ban

Vélemény, hozzászólás?