Fókuszba kerülnek a fenntartható startupok

Fókuszba kerülnek a fenntartható startupok olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Aktív alakítója kíván lenni a hazai startupszcéna ESG-felkészítésének az MFB Csoporthoz…

A teljes cikk itt olvasható:
Fókuszba kerülnek a fenntartható startupok

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Aktív alakítója kíván lenni a hazai startupszcéna ESG-felkészítésének az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures, ennek érdekében mind a portfoliójában szereplő startupok, mind az új befektetések esetében segíteni fogja a felelős és fenntartható értékek kiaknázását. Ezt a témát járja körül az idei Regional Startup and Innovation Day (RSID) is. A régió legnagyobb startup networking eseményét június 2-án rendezik meg.

Egyre érzékenyebbek vagyunk a klímaváltozásra: a 28 országra kiterjedő Edelman Trust Barometerben 2022-ben megkérdezett 27 000 ember háromnegyede fejezte ki erős aggodalmát, és az éghajlatváltozást, a légszennyezést, valamint a hulladékkérdést jelölte meg kiemelt környezetvédelmi témaként.

Az erősödő társadalmi igényre a finanszírozói rendszerek is reagáltak. Az EU Fenntartható Pénzügyi Akciótervének keretében 2020 nyarán életbe lépett úgynevezett taxonómiarendelet megteremtette a szükséges szabályozói keretet, amely szerint összesen hat osztályba csoportosítva definiálta a klímasemleges célokhoz jelentősen hozzájáruló, a környezeti szennyezés visszaszorítását és a természeti erőforrások hatékony felhasználását segítő erőfeszítéseket. Ezzel a piaci szereplőknek és kiemelten a pénzügyi intézményeknek felbecsülhetetlen segítséget nyújtottak a környezeti és társadalmi szempontból pozitív, úgynevezett ESG tevékenységek azonosításához.

Az ESG az angol Environmental (környezet), Social (társadalom), Governance (irányítás) szavak rövidítése. Az ESG befektetések lényege, hogy olyan vállalatokba áramlanak, amelyek a várható nyereségesség mellett környezeti, társadalmi értékek megőrzésében is szerepet vállalnak.

Mivel tud egy befektető hozzájárulni az ESG tevékenységek támogatásához?

A tőkefinanszírozás a pénzügyi ökoszisztéma létfontosságú része, valamint a munkahelyteremtés és az innováció jelentős motorja. Meghatározó szerepe van abban, hogy milyen gazdasági tendenciák válnak uralkodóvá. „Hosszú távon elengedhetetlen az értékteremtéshez, hogy minél több profitábilis, ugyanakkor fenntarthatóan működő hazai vállalkozás legyen a piacon. Eddig is egy üzletileg versenyképes vállalkozói ökoszisztéma kialakításáért dolgoztunk, amit most megtoldunk azzal, hogy az ESG szempontoknak megfelelő cégeinket specifikusan is támogatjuk” – mondta el Katona Bence, a Hiventures ügyvezető igazgatója.

A nemzetközi piacokon néhány év alatt megkerülhetetlenné váltak az ESG befektetések, Magyarország azonban egyelőre lemaradásban van ezen a téren. Éppen ezért tűzte zászlajára a Hiventures, hogy élen jár a hazai startupszcéna ESG-felkészítésében. Az ESG profil ráadásul jóval több puszta egzotikumnál: a felelős és fenntartható értékek kiaknázása vonzóbbá is teheti a startupokat a további befektetők szemében.

Inkubációs fázisban lévő cégei számára ezért témaspecifikus mentorokat és tanácsadást biztosít a Hiventures, segítve az ESG értékek mentén történő innovációt és fejlődést. Mint Közép-Kelet-Európa egyik legnagyobb kockázati tőkealap-kezelője, a Hiventures emellett reputációjával és ökoszisztéma kapcsolataival segíti a társbefektetések, az újabb körös finanszírozások létrejöttét, ezáltal is biztosítva a hosszútávú értékteremtést. Katona Bence kiemelte az ESG szempontokban rejlő exit-stratégia fontosságát, amelynek kialakításában a Hiventures szakértői segédkeznek. „Továbbra is megtartjuk az eddigi aktív és iparágaktól függetlenül minden igényt lefedő befektetői szerepünket, azonban szeretnénk minél inkább arra ösztönözni a jelen és a jövő startuppereit és innovátorait, hogy ötleteikbe már a kezdetektől beépítsék a felelős és fenntartható értékeket, így hozzásegítve vállalatainkat, hogy az ESG szempontok figyelembevétele mellett növekedhessenek” – szögezte le a vezérigazgató.

A fenntarthatóság áll majd az idei, 5. Regional Startup and Innovation Day (RSID) középpontjában is, amely évek óta a kelet-közép-európai régió legjelentősebb fiatal vállalkozóknak szóló networking eseménye. A rendezvény előadói között lesz Dietmar Dahmen, az innovatív és diszruptív trendek és technológiák szakértője, aki a felelős jövőről és a bizalom szerepéről beszél majd, garantáltan nem hétköznapi módon.

A program egyik újdonságaként, a „Be short and to the point!” program keretében négy előadó, négy iparági terület képviseletében ad rálátást a fenntarthatóság aktuális kihívásaira. Dr. Ürge-Vorsatz Diána, klímakutató, Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai és innovációs igazgatója, Balog Zsolt, a termelőket és éttermeket összekötő Supp.li ügyvezetője és Aleksandra Szol, a Modivo divatáruház kereskedelmi igazgatója világítják majd meg az iparágukban eddig megtett lépéseket és jövőképüket.

„Az MVM Csoportban azt valljuk, hogy a társadalmi és a környezeti tényezők figyelembevétele nélkül elképzelhetetlen a fenntartható fejlődés. Ennek alapja az innováció, szoros együttműködésben a hazai és nemzetközi innovációs ökoszisztéma szereplőivel, egyetemekkel, kutatóintézetekkel. Mi azon dolgozunk az MVM Csoportban, hogy a nap mint nap felbukkanó kihívásokra felkutassunk innovatív megoldásokat, amelyek hozzájárulnak a megfizethető, fenntartható és biztonságos energiaellátáshoz” – mondta el Bertalan Zsolt, az MVM Zrt. csoportszintű technológiai innovációs igazgatója, az esemény főszponzora, az MVM nevében.

A networking találkozó egyik csúcspontja a Startup and Innovation Award of Hungary díjátadó lesz, ahol négy kategóriában díjazzák a legkiválóbb hazai alapítókat. Kiderül, hogy a hazai startup ökoszisztéma neves képviselői kit tartanak a legjobb feltörekvő startupnak; eldől, ki kapja a legjobb scale-up elismerést, illetve a Hiventures által életre hívott Év Alapítója díj is gazdára talál. Idén először adják majd át a Best Impact Startup díjat, amit a közönség szavazatai alapján az a vállalkozás érdemel ki, amely üzleti sikerei mellett tevékenységével mérhetően nagy pozitív társadalmi vagy környezeti hatást is kivált.

A Visegrádi Csoport magyar V4 elnökségének programelemei közé beválogatott esemény második felében a Get in the Ring! startup verseny regionális döntőjén vehetnek részt a jelenlévők. A V4 régió startupperei előadói (pitch) képességeiket mérik majd össze energetikai innovációikkal kapcsolatban, hogy jutalmakat, potenciális finanszírozást és belépőt nyerjenek a 2022-es Global Get in the Ring döntőre.

Az MVM, az OTP Bank, a Budapesti Értéktőzsde, a Graphisoft és a Szerencsejáték Zrt. támogatásával június 4-én megrendezésre kerülő Regional Startup and Innovation Day ezek mellett a személyes kapcsolatépítés tere, ahol startupperek, mentorok és befektetők, nagyvállalatok találkozására nyílik lehetőség.

 

A Fókuszba kerülnek a fenntartható startupok bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Fókuszba kerülnek a fenntartható startupok

Vélemény, hozzászólás?