Fodor Tamás a költészetről és a versmondásról beszél

Fodor Tamás a költészetről és a versmondásról beszél olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

„Vershelyzetek” címmel készített stúdióbeszélgetést a Fodor Tamással Zoltán Áron. A videó…

A teljes cikk itt olvasható:
Fodor Tamás a költészetről és a versmondásról beszél

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

„Vershelyzetek” címmel készített stúdióbeszélgetést a Fodor Tamással Zoltán Áron. A videó szombat estétől tekinthető meg a VerShaker YouTube-csatornáján. 

A műsor során József Attila, Petőfi és Brecht versei kapcsán mesél Fodor Tamás versmondás-élményeiről, találkozásairól többek között Latinovits Zoltánnal, Gábor Miklóssal, Péchy Blankával, Szántó Judittal, vagy éppen a rendőrséggel. Izgalmas anekdoták között esik szó a költészet és az előadóművészet társadalmi hatásairól, a versmondó felelősségéről és a versek élményszerűségéről is. 

A beszélgetés során Tamás versmondói tapasztalatai során megalkotott elméletei is középpontba kerülnek, a 79 éves színművész, rendező, tanár részletesen beszél például a „Flashback-vers” fogalmáról József Attila Ajtót nyitok című műve kapcsán. Az ilyen típusú versekben arra lesz kíváncsi az ember, hogy a megszólaló „hogy jutott el idáig, vagy hogy jutok el én idáig, mert tele vagyok ilyen kérdésekkel” – elmélkedik Fodor Tamás. „A számomra mérvadó költészetnek majdnem minden embere a hullával kezdi, valami, ami már úgy tűnik, mintha végérvényes lenne.” Majd később irányt ad a versmondás praktikájával kapcsolatban is: „nem ott állok az első versszakban, hanem az utolsóból nézem az elsőt – hát én már túl vagyok ezen, akkor írom meg.”

A műsor előzetesét itt tekinthetik meg

A videó a VerShaker beszélgetés-sorozat III. évadának 3. epizódja. A sorozat első epizódjában a Holtszezon nyitóprogramjaként a Veszprémi Petőfi Színház vezető fiatal színésznőjével, Horváth Csengével beszélgetett Zoltán Áron. Tóth Árpád Lélektől lélekig című verse kapcsán a versmondó előadóművész benső útjáról, a személyes világképét meghatározó élményekről és a lírai költészet és a magány kapcsolatáról gondolkodtak közösen. 

A Csengével készült verses beszélgetést itt tekinthetik meg.

A sorozat második, születésnapi részében a 2021-es nyár elevenedett meg újra, a Művészetek Völgye, ahol a POKET zsebkönyvek udvarában minden nap újabb programmal jelentkezett a VerShaker. A fesztiválműsorokból készült VerShaker Offline videók sorát zárja le a Versmegzenésítés challenge, amelyben Orosz Ákos, Tóth András és Zoltán Áron színművészek egy, a közönség által megszavazott verset adják elő, saját megzenésítésükben. A három szélsőségesen különböző alkatú és személyiségű művész, egyszersmind jó barátok, egymástól függetlenül dolgozták fel Tóth Árpád Körúti hajnal című versét, melyet először csak az élőműsor keretében mutathattak be egymásnak is. A megzenésítések kapcsán az előadók rendhagyó módon, saját önismereti útjukon keresztül tárják fel a költemény titkos mélységeit.

A Versmegzenésítés challenge itt nézhető meg.

Tovább az eredeti cikkre: Fodor Tamás a költészetről és a versmondásról beszél

Vélemény, hozzászólás?