Fenntarthatóbb repülőgép-üzemanyagok használatát szorgalmazza az Unió

Fenntarthatóbb repülőgép-üzemanyagok használatát szorgalmazza az Unió olvasható a azutazo.hu weboldalán.

Az Európai Parlament (EP) plénuma állásfoglalást fogadott el, amelyben azt szorgalmazza,…

A teljes cikk itt olvasható:
Fenntarthatóbb repülőgép-üzemanyagok használatát szorgalmazza az Unió

Ahogy a azutazo.hu beszámolt ma róla:

Az Európai Parlament (EP) plénuma állásfoglalást fogadott el, amelyben azt szorgalmazza, hogy az európai uniós tagországok repülőgépei és repülőterei nagyobb arányban használjanak fenntartható üzemanyagokat a légi közlekedésből származó kibocsátások csökkentése és Európa 2050-re tervezett klímasemlegessé válása érdekében.

Az uniós parlamenti képviselők szeretnék elérni, hogy 2050-re az EU repülőterein a repülőgép-üzemanyagok 85 százaléka fenntartható legyen, túlhaladva az Európai Bizottság eredeti, 65 százalékos javaslatát. Az állásfoglalást megszavazó képviselők is egyetértettek azzal a javaslattal, hogy bizonyos állati eredetű biomasszából előállított üzemanyagokat korlátozott ideig, 2034-ig még bevonhassanak a légi közlekedés üzemanyag-összetételébe, azonban kizárták a takarmány- és élelmiszernövény-alapú, valamint a pálmaolajból, szójaszármazékokból és szappanalapanyagból származó üzemanyagok használatát, mivel ezek véleményük szerint nem felelnek meg a javasolt fenntarthatósági kritériumoknak.

Az EP többsége szerint továbbá a megújuló villamos energia és a hidrogén üzemanyagként való használata fokozatosan hozzájárulhat a légi közlekedés szén-dioxid-mentesítéséhez. Az uniós parlament szabálytervezete előírná az uniós repülőterek számára, hogy könnyítsék meg a légi járművek üzemeltetőinek hozzáférését a fenntartható üzemanyagokhoz, egyebek között a hidrogén- és elektromos üzemanyag-utántöltését segítő infrastruktúrával. (MTI)

Tovább az eredeti cikkre: Fenntarthatóbb repülőgép-üzemanyagok használatát szorgalmazza az Unió

Vélemény, hozzászólás?