Nagyon pörgött tavaly a PC-piac

Nagyon pörgött tavaly a PC-piac olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A múlt évben 348,8 millió személyi számítógépet értékesítettek világszerte az IDC…

A teljes cikk itt olvasható:
Nagyon pörgött tavaly a PC-piac

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A múlt évben 348,8 millió személyi számítógépet értékesítettek világszerte az IDC előzetes adatai szerint, ez 14,8 százalékos bővülést jelentett az előző évhez képest. Hasonló mértékű növekedésre utoljára 2012-ben volt példa.

Ráadásul ennél jóval több eszközre is lett volna kereslet, azonban a logisztikai nehézségek és az alkatrészhiány hátráltatta a gyártást. Az IDC elemzése szerint a múlt év végén még mindig sok olyan vásárló volt, akinek várnia kellett a korábban megrendelt személyi számítógépre (PC). A kutatócég egyébként sok jóval nem kecsegtet az idei évre sem, az első félévben még hasonló problémák foghatják vissza a piac növekedését.

A teljes évet vizsgálva a Lenovo volt a legnagyobb gyártó, közel 82 millió leszállított PC-vel, ami éves összevetésben 14,1 százalékos bővülést jelentett. A második pozícióban a HP volt, a társaság 74 millió személyi számítógépet szállított el, ez valamivel több mint 9 százalékos növekedésnek felelt meg. Érdekesség, hogy a két legnagyobb gyártó piaci részesedése közötti különbség tavaly alig volt több, mint 1 százalékpont.

A Dell az egész évet figyelembe véve is a harmadik lett, 59 millió PC-t szállítottak le. A meghatározó gyártók közül az Apple érte el a legnagyobb növekedést tavaly, 22 százalékkal bővült a számítógépeik forgalma, igaz még így is csak a piac 7,5 százalékát tudhatták magukénak.

A tavalyi utolsó negyedév már jóval visszafogottabb fejlődést hozott, mint a teljes esztendő. Az IDC előzetes adatai alapján 92,7 millió készüléket értékesítettek az október-decemberi időszakban, ez mindössze 1 százalékos növekedésnek felel meg.

A Nagyon pörgött tavaly a PC-piac bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Nagyon pörgött tavaly a PC-piac

Vélemény, hozzászólás?