Ezekre figyelj, ha nyári munkát keresel

Ezekre figyelj, ha nyári munkát keresel olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Egy kis extra zsebpénzhez szeretnél jutni, hogy a következő tanév könnyebb…

A teljes cikk itt olvasható:
Ezekre figyelj, ha nyári munkát keresel

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

Egy kis extra zsebpénzhez szeretnél jutni, hogy a következő tanév könnyebb legyen? Esetleg gyűjtesz egy új telefonra? Akkor a nyári diákmunkákat neked találták ki! Nem elég, hogy jól kereshetsz velük, még értékes tapasztalatokat is gyűjthetsz, ami akár még az önéletrajzodban is jól mutathat. Mit érdemes tudni, ha a nyárra keresel munkát? Mutatjuk!

A munkavállalás feltételei diákmunkánál

Jó hír, hogy 2022. január 1-től a 25 év alatti fiatalok mentességet élveznek a személyi jövedelemadó megfizetése alól, amennyiben jövedelmük nem éri el a havi bruttó 433 700 forintot, ami 2022-ben a bruttó átlagbér mértéke.

A Munka Törvénykönyvében külön fejezetet szentelnek a diákmunkának, amelyet érdemes átfutnod, mielőtt bármit elvállalnál. Mit kell tudni a szabályokról és a feltételekről?

  • Be kell töltened a 16. életévedet (15 éves korban nyári szünidőben tudsz csak munkát vállalni).
  • 18 év alatt rendelkezned kell szülői engedéllyel a munkavállaláshoz.
  • Szükséged lesz személyi igazolványra, adó- és TAJ-kártyára, valamint lakcímkártyára is.
  • Ha még nem töltötted be a 18 évet, maximum napi 8 órát dolgozhatsz, ami nem eshet este 22 óra és reggel 6 közé. Két munkanap között legalább 12 órának el kell telnie, ráadásul heti 2 pihenőnap is jár neked.

Fotó: Freepik

Miért jó iskolaszövetkezeten keresztül munkát vállalni? 

Az iskolaszövetkezetek ellenőrzött keretek között segítik a munkavállaló diákok és a munkaadó cégek egymásratalálását. Miért érdemes felkeresni egy iskolaszövetkezetet? Mert segítünk a választásban, és a biztonságos, szabályos munkavállalásban. A diákmunka Budapest területén, de szerte az egész országban a Balatontól a Velencei-tóig keresett, így biztosan könnyedén találsz magadnak munkát, akár az egész év folyamán. 

Inkább nyári munka érdekel? Válogass az Y Generáció Iskolaszövetkezet aktuális diákmunkái között, ahol külön rá tudsz szűrni a nyári munkákra és az egyes régiókra is. Kipróbálnád magad a vendéglátásban? Vagy inkább valami nyári szakmai gyakorlatot keresel, esetleg otthonról végezhető adminisztrációs munkát végeznél? Nálunk számos diákmunka közül válogathatsz biztonságos keretek között!

Fotó: Freepik

Milyen fizetésre számíthatsz, ha nyári munkát vállalsz?

A minimálbér a diákmunkára is vonatkozik, ami azt jelenti, hogy órabérként minimum 1150 Ft-ot kell fizetnie a munkaadónak. A havi bruttó minimálbér pedig, amit ha még nem töltötted be a 25 évet, nettóként kézhez is kaphatsz, 200 ezer Ft. Ha van középfokú végzettséged, akkor a garantált bérminimum alapján kell fizetést kapnod, ami minimum 1495 Ft-os órabért jelent, már ha ezt az iskolai végzettséget egyébként a munkáltató vagy a munkakör megköveteli.

Érdemes jól végiggondolnod már a nyári munka kapcsán is, hogy milyen területen szeretnél tapasztalatot szerezni, mert a fizetések a minimumnál jóval magasabbak is lehetnek, ha speciális tudással rendelkezel, például beszélsz nyelveket.

  • Mi az, amiben jó lennél, vagy mi az, ami a későbbi elhelyezkedésedet segítheti, esetleg a tervezett továbbtanulásodat támogatja?
  • Fizikai munkát keresel inkább, vagy jobban menne a hostesskedés, mert könnyen megtalálod a hangot az emberekkel?
  • Jól beszélsz idegen nyelveket? A nyári szünetben gond nélkül vállalhatsz idénymunkákat a vendéglátásban vagy a turizmusban.

Ha nyári munkát szeretnél vállalni, érdemes már most körülnézni az ajánlatok között, hogy még véletlenül se maradj le a legjobb pénzkereseti lehetőségekről!

Tovább az eredeti cikkre: Ezekre figyelj, ha nyári munkát keresel

Vélemény, hozzászólás?