Európában egyedülálló biodízelgyártó üzemet épített a Rossi Biofuel és a MOL-csoport Komáromban

Európában egyedülálló biodízelgyártó üzemet épített a Rossi Biofuel és a MOL-csoport Komáromban olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

Évi 50.000 tonna új biodízel kapacitás A legmodernebb, Európában egyedülálló technológia…

A teljes cikk itt olvasható:
Európában egyedülálló biodízelgyártó üzemet épített a Rossi Biofuel és a MOL-csoport Komáromban

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

  • Évi 50.000 tonna új biodízel kapacitás
  • A legmodernebb, Európában egyedülálló technológia
  • 85 százalékos üvegházhatású gázmegtakarítás a hagyományos üzemanyaghoz képest
  • A beruházás összhangban van a MOL-csoport SHAPE TOMORROW 2030+ vállalati stratégiájával

Ünnepélyesen felavatták a Rossi Biofuel új üzemét Komáromban, amely jelentősen megnöveli a Magyarországon előállított bioüzemanyagok mennyiségét. A beruházással egy olyan technológiát hozott el Európába a MOL-csoport és az Envien Group, amellyel több mint 85 százalékos üvegházhatású gázmegtakarítás érhető el. 

Ünnepélyesen felavatták a Rossi Biofuel Zrt. fejlett biodízel üzemét, amely évi 50 000 tonna kapacitásával jelentősen megnöveli a vállalat éves termelését és a Magyarországon előállított bioüzemanyagok mennyiségét. Az üzem Európában elsőként az osztrák BDI-BioEnergy International GmbH RepCat technológiáját alkalmazza, amely rendkívül rugalmas a nyersanyagok tekintetében: a különböző típusú és eredetű zsíros hulladékok, például a használt étolajok, a (olaj- és) zsírfogók anyagainak, az állati zsiradékok vagy a növényi olajgyártásból származó maradékok feldolgozását is lehetővé teszi. Az így előállított biodízel az egyik legklímabarátabb üzemanyagnak számít. 

„Elhoztunk Európába egy olyan egyedülálló technológiát, amellyel szinte bármilyen zsiradékból tudunk bioüzemanyagot előállítani. Hatalmas siker ez mindannyiunknak, hiszen a MOL-csoport frissített stratégiájának a körforgásos gazdaság az egyik alappillére. Hitet tettünk amellett, hogy minél több hulladékot hatékonyan újrahasznosítunk, és egyre fenntarthatóbb megoldásokkal szolgáljuk ki a világ növekvő energiaigényét. Az energiaátmenet hosszú és összetett folyamat, de ez a beruházás is jól példázza, hogy a megfelelő technológiával, a hulladékok felhasználásával igenis környezetbarátabbá lehet tenni a hagyományos üzemanyagokat”– mondta Világi Oszkár, a MOL vezérigazgató-helyettese.

Az üzem megépítésével a MOL-csoport és az Envien Csoport, a cég 25-75% arányú tulajdonosai egyszerre kívánnak reagálni a fogyasztói és a szabályozói elvárásokra: az a cél, hogy a Rossi Biofuel megfeleljen a megújuló közlekedési célú energiahordozókra vonatkozó Uniós szabályoknak. A Rossi Biofuel termékét a MOL százhalombattai és pozsonyi finomítójában használják fel biokomponensként a gázolaj gyártásához.

Ez az új, modern üzem az Envien Csoport első jelentős beruházása a fejlett bioüzemanyagok gyártásába, ahol a hulladékot hasznos termékekké dolgozzák fel. Véleményünk szerint egy olyan üzem, amely hulladékot és főleg hazai nyersanyagokat használ fel, hozzájárul a közlekedés üvegházhatású gázmegtakarításhoz és egyben ösztönzi és élénkíti a helyi gazdaságot és a helyi foglalkoztatást, az előremutató út és egyben a csoport prioritása is. A magyar állami támogatásnak is köszönhetően úgy döntöttünk, hogy az üzemet a magyarországi gyártóbázisunkban, Komáromban helyezzük el, és bízunk benne, hogy nem ez az utolsó ilyen jellegű projektünk.” -mondta Ing. Robert Spišák, PhD., a Rossi Biofuel Zrt. igazgatóságának elnöke.

A 45 millió eurós, barnamezős beruházással épült üzem alapozási munkái 2020 júniusában kezdődtek. A kivitelezési munkákban több mint 15 cég dolgozott, átlagosan 80 fővel, de időszakonként ez elérte a 150-170 fő munkavállalót is. Az állam kamattámogatással és társasági adókedvezménnyel segítette a beruházást, amelynek köszönhetően a Rossi Biofuel alkalmazotti létszáma megkétszereződött, és 100 fő fölé emelkedett.

Az új üzemet dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, Czunyiné Dr. Bertalan Judit, országgyűlési képviselő, Ing. Robert Spišák, PhD., a Rossi Biofuel Zrt. igazgatóságának elnöke és dr. Világi Oszkár, a MOL-csoport vezérigazgató-helyettese adta át.

Tovább az eredeti cikkre: Európában egyedülálló biodízelgyártó üzemet épített a Rossi Biofuel és a MOL-csoport Komáromban

Vélemény, hozzászólás?