Esélyegyenlőségi politikájáért kapott elismerést az Erste

Esélyegyenlőségi politikájáért kapott elismerést az Erste olvasható a mmonline.hu weboldalán.

Az Erste Group Bank AG-t (Erste Csoportot) a világ 45 országában…

A teljes cikk itt olvasható:
Esélyegyenlőségi politikájáért kapott elismerést az Erste

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

Az Erste Group Bank AG-t (Erste Csoportot) a világ 45 országában és régiójában működő 418 társaság egyikeként beválogatták a 2022. évi Bloomberg Gender-egyenlőségi Indexbe. A GEI módosított piaci kapitalizációval súlyozott index, amely az esélyegyenlőségi adatok átláthatósága iránt elkötelezett tőzsdei társaságok teljesítményét hivatott követni. Az idei a negyedik egymást követő év, amikor az Erste Csoport bekerült a Bloomberg GEI-be, egyetlenként Ausztriából, és a néhány kelet-közép-európai társaság egyikeként szerepelve a neves indexben.

„A sokszínűség az Erste Csoport DNS-ének a része. Alapító okiratunk már 1819-ben leszögezte: azért létezünk, hogy az embereket kortól, nemtől és társadalmi háttértől függetlenül hozzájussanak a pénzügyi jóléthez – és ez az alapító cél ma aktuálisabb, mint valaha. Fel kell ismernünk és meg kell értenünk ügyfeleink sokszínűségét, és megfelelő válaszokat kell adnunk az egyedi igényeikre. Ezt csak akkor tudjuk megtenni, ha mi magunk is sokszínűek vagyunk, és minél szélesebb perspektívát tudunk kínálni. Nagyon komolyan vesszük ezt a küldetést, és intézkedések széles skáláját hajtjuk végre valamennyi piacunkon annak érdekében, hogy tovább növeljük a nők arányát a vezetői pozíciókban” – mondta Bernd Spalt, az Erste Csoport elnök vezérigazgatója.

A Bloomberg GEI index az esélyegyenlőséget öt szempont mentén méri: női vezetők és női tehetségállomány; egyenlő bérezés és gender-paritásos bérezés; befogadó kultúra; szexuális zaklatás elleni irányelvek; valami a nőket támogató márka. A 2022. évi GEI index immár az egész világra kiterjed: 45 országot és régiót foglal magába. Az indexben szereplő társaságok iparágak egész sorát képviselik, amelyek közül a legnagyobb összesített súlyt a pénzügyi szektor, valamint technológiai és közművállalatok adják az indexben.

Gerda Holzinger-Burgstaller, az Erste Bank Oesterreich, az Erste Csoport osztrák leánybankjának vezérigazgatója: „Meggyőződésünk, hogy a sokszínűség minden dimenzióban – de elsősorban is a nemi sokféleség terén – elősegíti a bankcsoport tudásbázisának szélesítését, vagyis azt, hogy innovatívabb és jobb legyen. Nem csak beszélünk erről, konkrét célkitűzéseket fogalmaztunk meg a magunk számára, és következetesen dolgozunk ezek elérésén.

„Magyarországon az Erste Bank felső vezetőinek 28 százaléka nő. Az a célunk, hogy arányukat 10 százalékkal emeljük 2025-ig – hangsúlyozta Szalay Orsolya az Erste Bank Hungary Sokszínűségi Felelőse. Hozzátette: „a magyar pénzintézet büszke arra, hogy munkavállalói az olyan fontos társadalmi kérdésekben, mint a nők szerepe, a fenntarthatóság, vagy éppen a nyílt és közérthető ügyfélkommunikáció tevékeny részesei a vállalati átalakulásnak. Ennek érdekében munkavállalói csoportokat hoztak létre, hogy véleményüket, ötleteiket megjelenítsék és a jó gyakorlatokat átültessék a mindennapokba is.”

Az esélyegyenlőség központi téma az Erste Csoportban

Az Erste Csoport egészét tekintve a nők aránya a vezetői pozíciókban jelenleg több mint 40 százalékot tesz ki. A cél, hogy a vezetői pozícióban lévő nők száma növekedjen, kiemelten a női tehetségek az Erste Csoportnál. Az Erste Csoport a sokszínűséget és a befogadást a vállalati stratégia szerves részének tekinti, A bécsi központú bankcsoport aktívan elősegíti a diszkrimináció- és zaklatásmentes munkahelyi környezet kialakítását, emellett nemre, korra, fogyatékosságra, családi állapotra, nemi irányultságra, bőrszínre, vallási vagy politikai meggyőződésre, etnikai háttérre, nemzetiségre, vagy a munkavállalással össze nem függő bármely más szempontra való tekintet nélkül értékeli mindegy egyes ember munkáját és értékét.

Az Erste Csoport számos kezdeményezést tett a női vezetés fejlesztése érdekében. Ausztriában például az Erste Women’s Hub elnevezésű munkatársi közösségi csoport folyamatosan szervez alapvető fontosságú kezdeményezéseket, például pénzügyi ismeretek terjesztését nőknek. A csoport emellett olyan online formátumok kifejlesztésével is foglalkozott, amelyek elősegítik, hogy a hálózatépítés, és a nők számára szóló karrierfejlesztési lehetőségek még a pandémia alatt is – sőt, kiváltképp a járvány idején – fejlődhessenek.

Bloomberg GEI: Elismert szabvány az esélyegyenlőségi törekvések területén

„Büszkék vagyunk arra, hogy az Erste Csoportot a 2022. évi GEI indexben üdvözölhetjük másik 417 társaság mellett, az átláthatóság iránti elkötelezettségnek és az új esélyegyenlőségi adat-közlési rendszernek köszönhetően” – közölte Peter T. Grauer, a Bloomberg elnöke és az amerikai 30% Club alapító-elnöke. „Habár a GEI indexbe való bekerülés alsó korlátja feljebb került, a tagvállalatok száma tovább nőtt. Ez is azt jelzi, hogy egyre több vállalat dolgozik az esélyegyenlőségi mutatók javításán, több lehetőséget biztosítva a különböző tehetségek számára, hogy sikeresek legyenek a szervezeten belül”.

Az Erste Csoport a Bloomberg társadalmi felmérésére jelentkezett, amelyet a társaság a téma világszerte elismert szakértőivel együttműködésben készített. Az idei indexben szereplő társaságok elérték, vagy meghaladták a globális küszöbértéket, amelyet a Bloomberg határozott meg, és ami az adatok nyilvánosságát, valamint a kategória legjobbjának számító mutatók elérését és irányelvek alkalmazását jelzi.

A felmérésben és a GEI indexben a részvétel önkéntes, nincsenek kapcsolódó költségei. A Bloomberg kizárólag referencia kialakítása céljából gyűjtötte a szóban forgó adatokat. Az index nem jelent rangsorolást. Habár az összes tőzsdén jegyzett társaság kiegészítő esélyegyenlőségi adatokat közölhet a vállalat befektetési profiljával kapcsolatban a Bloomberg Terminalon, a GEI indexbe való bekerülés feltétele a legalább egymilliárd dolláros piaci kapitalizáció.

 

A Esélyegyenlőségi politikájáért kapott elismerést az Erste bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Esélyegyenlőségi politikájáért kapott elismerést az Erste

Vélemény, hozzászólás?