Elstartolt a piacvezető UBM Csoport 24 millió eurós szerbiai beruházása

Elstartolt a piacvezető UBM Csoport 24 millió eurós szerbiai beruházása olvasható a bdpst24.hu weboldalán.

A hazai takarmányiparban piacvezető UBM Csoport régiós piaci pozíciójának erősítése érdekében…

A teljes cikk itt olvasható:
Elstartolt a piacvezető UBM Csoport 24 millió eurós szerbiai beruházása

Ahogy a bdpst24.hu beszámolt ma róla:

A hazai takarmányiparban piacvezető UBM Csoport régiós piaci pozíciójának erősítése érdekében takarmánykeverő üzemet épít a szerbiai Opstina Šid – Adaševci ipari parkban. A 24,4 millió eurós zöldmezős beruházást a magyar 6,3, míg a szerb kormány többek között 2,5 millió euróval támogatja. Az üzem alapkőletételi ünnepségén Aleksandar Vučić szerb elnök, valamint Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter vett részt. A Budapesti Értéktőzsdén jegyzett UBM Holding a balkáni térség 5 országában végez kereskedelmi tevékenységet, a szerb üzemmel a vállalat regionális gyártókapacitása eléri majd az 1,1 millió tonnát, mellyel a közép-kelet-európai takarmánypiacon is meghatározó szereplővé válik.

Aleksandar Vučić szerb elnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter jelenlétében letették a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett UBM Holding szerbiai takarmánykeverő üzemének alapkövét. Az Opstina Šid – Adaševci ipari park 20 hektáros területén megvalósuló zöldmezős beruházás teljes költségvetése 24,42 millió euró, melyhez a magyar kormány 2,3 milliárd forint (6,3 millió euró), míg a szerb kormány (RAS) 2,5 millió euró támogatást biztosít, míg a fennmaradó részt a társaság saját forrásból fedezi. Az UBM Csoport a balkáni régió 5 országában (Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia, Albánia) már több éve jelen van takarmányüzleti tevékenységgel. A most induló beruházást az indokolta, hogy a szerb állattenyésztés és takarmányozás területén csak részben érhető el magas minőségű és hatékonyságú keveréktakarmánygyártás az egyre inkább koncentrálódó nagyüzemi élelmiszertermelés ellátásához. A teljesen automatizált, 75-80 főt foglalkoztató üzemben 2024-ben indulhat el a termelés a legmodernebb sztenderdeknek megfelelően, évi 200 ezer tonna kapacitással.

Az új üzem alapkőletétele kapcsán Horváth Péter, az UBM vezérigazgatója elmondta, hogy a terjeszkedést a Csoport eddigi hazai és régiós teljesítménye, valamint egy átfogó piackutatás alapozta meg, így a helyi igények felmérését követően döntöttek az új beruházás elindításáról. Az UBM piacvezető hazai takarmányipari vállalatcsoportként arra törekszik, hogy régiós pozícióját tovább erősítve a következő években Kelet-Közép-Európában is meghatározó iparági szereplővé váljon minőségi termékeivel és szolgáltatásaival. Az UBM Csoport jelenleg is jelentős keveréktakarmány gyártókapacitással rendelkezik a régióban: magyarországi üzemeinek kapacitása eléri a 540 ezer tonnát, míg a regionális fejlesztések eredményeként Szlovákiában 110 ezer tonna, Romániában pedig 230 ezer tonna gyártókapacitással rendelkezik. A szerbiai üzem elindulásával a vállalat regionális gyártókapacitása eléri majd az 1,1 millió tonnát.

A magyar tulajdonban lévő UBM Csoport piacvezető szerepet tölt be a keveréktakarmány gyártásához szükséges alapanyagok kereskedelmében és a keveréktakarmány-gyártás és -forgalmazás területén. A Csoport az elmúlt évben 520 ezer tonna fehérje és olajosmag, 698 ezer tonna gabona kereskedelmi értékesítése mellett 760 ezer tonna keveréktakarmányt gyártott, illetve alapanyagot értékesített a magyar és a regionális állattenyésztés szereplőinek. 

Tovább az eredeti cikkre: Elstartolt a piacvezető UBM Csoport 24 millió eurós szerbiai beruházása

Vélemény, hozzászólás?