Elsőként a Dow Jones and Company tette közzé a maga tőzsdeindexét a New York-i értékpapírtőzsdén (NYSE). (126 éve)

Elsőként a Dow Jones and Company tette közzé a maga tőzsdeindexét a New York-i értékpapírtőzsdén (NYSE). (126 éve) olvasható a z ezenanapon.hu weboldalán.

A Dow Jones-index (DJIA, a teljes nevén: Dow Jones Industrial Average),…

A teljes cikk itt olvasható:
Elsőként a Dow Jones and Company tette közzé a maga tőzsdeindexét a New York-i értékpapírtőzsdén (NYSE). (126 éve)

Ahogy a z ezenanapon.hu beszámolt ma róla: A Dow Jones-index (DJIA, a teljes nevén: Dow Jones Industrial Average), azaz a Dow Jones Ipari Átlag 1896-ban – kidolgozója szerint – az egész részvénypiac állapotát reprezentáló tizenkét részvényre épült, amelyek árait összeadták (akkor ez 491 dollár és 28 cent volt), majd tizenkettővel elosztották (így 41 körüli értéket kaptak), vagyis kezdeti értéke 41 pont volt. A DJIA ársúlyozású részvényindex, csak a részvények árát veszi figyelembe, a részvények számát azonban figyelmen kívül hagyja. Az indexben szereplő részvények körét 1928-ban harmincra emelték, azóta is harminc nagy amerikai iparvállalat (egyebek között a Coca-Cola, az Exxon, a General Electric, a General Motors, a Kodak és a Procter and Gamble) részvényeinek a New York-i tőzsdén jegyzett súlyozott átlagárfolyamát jelzi. A „Dow” népszerűségét nem a pontos reprezentációjának, hanem inkább a tradíciónak köszönheti.

Tovább az eredeti cikkre: Elsőként a Dow Jones and Company tette közzé a maga tőzsdeindexét a New York-i értékpapírtőzsdén (NYSE). (126 éve)

Vélemény, hozzászólás?