Egyre többet használjuk a vezetékes netet

Egyre többet használjuk a vezetékes netet olvasható a mmonline.hu weboldalán.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legutóbb kiadott helyhez kötött…

A teljes cikk itt olvasható:
Egyre többet használjuk a vezetékes netet

Ahogy a mmonline.hu beszámolt ma róla:

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) legutóbb kiadott helyhez kötött piaci jelentése a 2019. III. negyedév és 2023. II. negyedév közötti időszakban vizsgálta a tévé-, a vezetékes internet- és a vezetékes telefon-előfizetések piacát a szolgáltatóktól kapott adatok alapján. Az elemzésből többek között kiderül: a vezetékes internet piacán amíg 2019 közepén egy lakossági előfizetőre átlagosan mintegy 90 GB havi letöltési forgalom jutott, addig 2023 közepén ez a szám már meghaladja a 160 GB-ot.

A kizárólag egyetlen szolgáltatást igénybe vevő ügyfelek aránya erőteljesen csökkent az elmúlt négy évben. A csak vezetékes telefonszolgáltatást rendelők száma az első időszakban mért 311 ezerről 178 ezerre, a „szólóban” tévészolgáltatást rendelőké 244 ezerrel csökkent a kezdeti közel egymilliós számról. 2019 közepén még az összes ügyfél 36 százaléka fizetett elő egy szolgáltatónál egyetlen helyhez kötött szolgáltatásra, arányuk 2023 közepére 28 százalékra csökkent. Ennek egyik fő oka lehet az a szolgáltatói törekvés, hogy valamilyen csomagajánlattal erősebben magukhoz kössék az ügyfeleket.

Ugyanakkor nem minden kombinált csomag népszerű. Igazi előretörést ezen a téren a mobilszolgáltatást is tartalmazó csomagok, továbbá az internet+tévé-kombináció ért el. A mobilszolgáltatással együtt valamilyen helyhez kötött szolgáltatást is megrendelők száma a vizsgált időszakban mintegy harmadával, 588 ezerről 945 ezerre nőtt. Az internet+tévé-csomagra pedig több mint kétszázezerrel többen fizettek elő, mint korábban: 312 ezer helyett jelenleg már 513 ezer háztartás használja ezt a párosítást.

90 százalékkal nőtt az egy lakossági előfizetőre jutó letöltés

Bár még mindig emelkedik a helyhez kötött internet-előfizetések száma, a növekedési ütem messze elmaradt a korábbi években tapasztaltaktól: míg a 2010-es évek elején éves szinten 10 százalékos volt a növekedés, addig az utóbbi években legfeljebb évi 1-2 százalékos. Más a helyzet az intenzitást jelző mutatóknál: 2019 közepén egy lakossági előfizetőre átlagosan mintegy 90 GB havi letöltési forgalom jutott, 2023 közepén ez az adat már meghaladja a 160 GB-ot, tehát közel 90 százalékkal nőtt a fajlagos, egy lakossági előfizetőre jutó letöltés. A jelenség hátterében az olyan nagy adatforgalommal járó szórakozási lehetőségek terjedése állhat, mint például a streamingszolgáltatások használata. Ezek minősége – és adattartalma – is folyamatosan fejlődik: míg néhány éve a videómegosztókon elérhető tartalmak döntő többsége 360p vagy 480p minőségben volt feltöltve, manapság általános a 720p, de akár az 1080p (full HD) felbontás is, márpedig utóbbi adattartalma közel tízszerese a 480p minőségének. Érdekes módon a feltöltésben alig van növekedés, négy éve lényegében változatlanul 30 GB/hó érték körül mozog.

Felpörgött a letöltési sebesség is

Négy-öt évvel ezelőtt a 30 Mbps (másodpercenként 30 megabit) névleges letöltési sebesség megfelelt a lakossági igényeknek, manapság egy háztartás több tagja nehezen tud nagyobb sávszélességet igénylő tevékenységet egyszerre végezni vele. 2023-ra a 100 Mbps lett az a sebesség, amely fölött az átlagfogyasztó ritkán szembesül sebességkorláttal. A lakossági piacon négy év alatt 35 százalékról 15 százalékra csökkent a 100 Mbps-nál lassabb kapcsolatok aránya. Még a 100 és 500 Mbps közötti sebességű hozzáférések is visszaszorulóban voltak az 500 Mbps-nál gyorsabb internet javára, amelynek részesedése 2023 II. negyedévére már 57%-ot ért el.

A Egyre többet használjuk a vezetékes netet bejegyzés először MMOnline-én jelent meg.

Tovább az eredeti cikkre: Egyre többet használjuk a vezetékes netet

Vélemény, hozzászólás?